הזהב השחור ברמת הגולן מעורר סערה ומחאה: השבוע פרסמנו לראשונה כי חברת אפק, בעלת הרשאות לחיפושים, מצאה כמויות אדירות של נפט בתת הקרקע ברמת הגולן. להערכת החברה יש בדרום הגולן כמות נפט המוערכת במיליארדי חביות שעשויה להספיק לצריכה של מדינת ישראל לעשרות שנים קדימה. אך כעת מתעורר מכשול חדש - ארגונים סביבתיים יוצאים נגד התקדמות חיפושי הנפט. בינתיים מניית החברה בארה"ב ממשיכה לזנק, לאחר שהכתבה עוררה גלים בתקשורת הכלכלית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לטענת ארגונים סביבתיים, הוצאת הנפט מהאדמה תדרוש שימוש בכימיקלים ואמצעים לא קונבנציונאליים. לדברי מור גלבוע, מנכ"ל מגמה ירוקה, "ההכרזות על תגליות הנפט בגולן הן בחזקת אחיזת עיניים והטעיית הציבור". גלבוע הדגיש כי על פי הידוע לארגונו, מרבצי הנפט עליהם מדובר הן "שכבות נפט במצב מוצק שכדי להפיק מהן נפט יצטרכו להפעיל שיטות לא קונבנציונאליות הכרוכות בפיצוצים תת קרקעיים ובהחדרת כמויות עצומות של כימיקלים מזהמים לעומק האדמה". מדובר בפעולה שנקראת "פראקינג" וארגונים סביבתיים ברחבי העולם טוענים כי השיטה פוגעת בסביבה וגם בבני האדם.
"גם אצלנו קיימת סכנה ממשית לזיהום קרקעות בגולן, לזיהום נחלים ואקוויפרים ואפילו לזיהום קטלני של הכינרת שאחראית על 30% ממי השתייה שלנו", הדגישו במגמה ירוקה. "תעשיית הנפט היא אחת התעשיות הכי מזהמות בעולם ואחד הגורמים העיקריים למשבר האקלים שכבר הוכר על ידי רוב ממשלות העולם, כולל ממשלת ישראל, כאתגר הגדול ביותר עמו מתמודדת האנושות כיום", הוסיף גלבוע.
בעקבות הפרסום: מניית החברה זינקה
בינתיים, בעקבות הפרסום בחדשות 2, זינקה מניית החברה שנסחרת בבורסה בארה"ב בלמעלה מ-30%. הכתבה צוטטה בהרחבה בכלי תקשורת בארצות הברית, מה שהביא אמש עם פתיחת המסחר לזינוק נוסף של 35% ולהיקפי מסחר גדולים פי 10 מהממוצע. בעקבות כך דרשה הבורסה האמריקנית הודעת הבהרה מיוחדת מהחברה שפורסמה אמש (שישי) ובה אישרה החברה לראשונה באופן רשמי את הימצאות המאגר הגדול וציינה כי היא אופטימית לגבי תגלית משמעותית.
ד"ר יובל ברטוב, הגיאולוג הראשי של חברת 'אפק', המבצעת את הקידוחים, הדגיש השבוע כי מדובר ב"שכבה בעובי 350 מטר ומה שקובע זה העובי והנקבוביות. בעולם בממוצע מדברים על 20-30 מטר שכבה. יש פה פי 10 ממקומות אחרים - ובגלל זה מדברים על כמויות משמעותיות. מה שחשוב זה לדעת שהנפט בסלע ואת זה אנחנו יודעים".
עד עכשיו בוצעו בדרום הגולן שלושה קידוחים בהם נמצאו מאגרי נפט גדולים. פוטנציאל ההפקה שלהם דרמטי - מיליארדי חביות של הזהב השחור היקר, ואפשרות תיאורטית למלא את כל צורכי המשק בישראל שמשתמש מדי יום בכ-270 אלף חביות.
כל העבודות באתר התבצעו ועדיין מבוצעות בצל התנגדויות חריפות של ארגונים סביבתיים ותושבים מהאזור שחוששים מנזקים בלתי הפיכים לטבע ולאופי הירוק של הגולן - זו אחת הסיבות שכמו בתגליות הגז, יעברו עוד שנים עד להוצאה מסחרית של הזהב השחור מהקרקע .
מלבד הבירוקרטיה ולאיכות הסביבה, יש סביב הקידוח גם שאלות גיאו-פוליטיות, שהרי הגולן נחשב בעיניים בינלאומיות כשטח כבוש. "ההתרגשות עצומה. זו תחושה מדהימה שבאנו לפה עם מחשבות של אולי כן, אולי לא - והנה הדברים קורים באמת", הוסיף השבוע ד"ר ברטוב בהתרגשות.