הקרבות על מכרזי הבנייה נמשכים - והפעם באופקים: 14 משפחות בדואיות רכשו קרקעות בעיר בשנתיים האחרונות, במכרזים של רשות מקרקעי ישראל, מתוך כוונה להשתקע בעיר. תושבים יהודים בעיר החליטו להקפיא את רכישת הקרקעות הסמוכות ולמחות נגד התיישבות הבדואים באזור. בעירייה הבהירו כי לא יפעלו נגד רכישת הקרקעות, אך התושבים זעמו על המהלך שלדבריהם פוגע באופיה היהודי של העיר ומהווה "איום דמוגרפי". המאבק מצטרף למחאה דומה שמתנהלת בעפולה בימים האחרונים, שם מוחים תושבים על התיישבות ערבים בעיר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
צעיר שהיה אמור לרכוש קרקע באזור הצהיר כי לא יעשה זאת והסביר: "לא רוצים אותם כאן". אחד התושבים כתב בעמוד הפייסבוק שלו: "לתשומת לבכם, בשכונת נווה מנחם החדשה ישנם 20 משפחות משבט טרבין שזכו במכרזים ב'בנה ביתך' והיד עוד נטויה. מסתירים את זה מכם אז תתעוררו. עירבוב כזה רק יוצר מתיחות שינאה ובלגן".
תושב אחר התייחס הוסיף שמן למדורה. "תמיד אמרתי שאופקים היא הבית שלי ולא אעזוב את עיר הולדתי - בה גדלתי ובה חשבתי שגם אמות - אבל לא במצב שמתחיל לרקום גידים בעירנו", כתב.
התושב הזועם קרא לחבריו למחות נגד התיישבות הבדואים בעירו. "אם זה יוצא לפועל, אז חייבים לעשות מעשה ולהפגין כנגד מהלך שכזה", הוסיף. "האם אני כיהודי יכול לרכוש בית בכל מקום במדינת ישראל????? תשובה חד משמעית לא!!!!!".
המטה למאבק בגזענות: "שעת מבחן לרשויות"
את דבריו סיכם בקריאת שבר: "פנינו לאבדון, אנו מעודדים את דילול היהודים בעירנו. אנו מעודדים ימים קשים ולא נעימים. פעם חלמנו שיהיה כאן מיוחד, קיווינו שיש עתיד. לפעמים חלומות לא מתגשמים... עצוב עצוב עצוב".
התגובות המשיכו להיערם, גם בקבוצות פייסבוק שהקימו התושבים. תושב אחד טען ש-20 המשפחות יהפכו להיות 160 ויפגעו בצביון העיר, אחרים הביעו חשש מפשיעה ומאונס וגולש שלישי סיכם: "ביזיון! ממשלה טיפשה שנותנת להם זכות להיכנס להגרלות בכלל".
עו"ד נדאל עותמאן, מנהל המטה למאבק בגזענות, אמר כי מדובר במקרה השני השבוע - לאחר סערה דומה בעפולה – וציין כי "במכרזי נדל"ן מסויימים ניתנת הזדמנות לאוכלוסיות השונות, אך ציבור יהודי אינו מוכן להשלים עם זה ומטעמי גזענות מבקש למנוע זכייה של אזרחים ערבים או ציבור אחר במכרזים".
עותמאן הוסיף כי " אין זה מפתיע לאור השיח הציבורי האלים והמתלהם שאנו עדים לו והדבר מחלחל לציבור שמבקש לייצר הפרדה ולמנוע חיים משותפים ושותפות בארץ. זוהי שעת מבחן לרשויות בישראל להוכיח שמקומה של הגזענות הוא לא פה ולהעביר מסר חד משמעי ומחנך לציבור בישראל שילמד לקבל את האחר".
העירייה: "לא יכולים למנוע רכישת מקרקעין"
מרשות מקרקעי ישראל נמסר: "אנחנו משווקים קרקעות בשוויוניות לכל אזרחי מדינת ישראל ללא הבדל גזע, דת או מין".
מעיריית אופקים נמסר בתגובה: "בעת הזו, העיר אופקים חווה תנופת בנייה ופריחה חסרות תקדים. במסגרת תנופה זו, נבנות באופקים שכונות מגורים איכותיות ורחבות ידיים כאשר 'רמת שקד' הינה אחת מהן. בכל הליך שכזה, המיועד בעיקרו למשפחות המבקשות לבנות את ביתן, מתרחשת תופעת 'הספסרות' בקרקעות לשם מסחר ועשיית רווחים. על מנת למנוע תופעות מעין אלו ולחזק את ההתיישבות בעיר, קיבלה רשות מקרקעי ישראל את המלצת עיריית אופקים ותגביל את מכירת הקרקעות לבנייה מיד שנייה בהליכי השיווק הבאים בשכונת הפארק באופקים לחמש שנים מיום רכישת הקרקע מהרשות.
"כמו ברוב המכריע של ערי ישראל, רשות מקרקעי ישראל הינה בעלת הקרקעות והיא המוציאה אותן לשיווק. אין ביכולתה של עיריית אופקים או ביכולתה של רשות מקומית אחרת למנוע רכישת מקרקעין מאזרחי ישראל".