מעטים יודעים את הסכנה הטמונה בפיזור של רעל עכברים בבית, במיוחד כאשר בבית מסתובבים ילדים או כשהרעל מונח בסמוך לדברי מזון. החומר המסוכן, שנמכר בחנויות לממכר חומרי בניין (טמבוריות), מיועד לשימוש חקלאי בלבד אך למרות זאת הוא נמכר לשימוש פרטי במקרים רבים - כך עולה מבדיקת חדשות 2.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בכל המקומות בהם קנינו את המוצר הדגשנו כי מדובר לצורך שימוש בדירה שבה ישנם ילדים - כלומר המכירה במקרה זה אינה חוקית. למעשה, רעל עכברים אסור למכירה לציבור הרחב אלא רק למדבירים המציגים היתר חתום מהמשרד להגנת הסביבה.
את הבדיקה ערכנו במספר מקומות באזור המרכז, ובחלק מהמקומות בהם ניסינו לרכוש את הרעל נאמר לנו בפירוש שהם לא מוכרים רעל עכברים ומציעים אך ורק את הפתרונות הבטוחים: מלכודות עכברים, כלובים קטנים או מדבקות.
בחנות הבטיחו: "העכבר יהפוך לאפר"
במקומות שמכרו לנו את רעל העכברים ידעו לספר על הנזק שייגרם לעכבר: "אתה אפילו לא צריך לפנות אותו, הוא ייהפך לאפר", אמר אחד המוכרים מיד לאחר שנאמר לו שיש בבית גם ילדים. החומר הפעיל ברעל נקרא "ברודיפקום", ממשפחת האנטיקוגלאנטים (נוגדי קרישת דם). החומר גורם לשטף דם פנימי ולמותו של העכבר, ועלול גם לגרום לנזקים חמורים עבור בני אדם אם הוא נצרך בכמויות גדולות.
"נתקלתי במקרים בהם אנשים פיזרו את הרעל בארונות מזון או במקומות שנגישים לילדים", הסביר המדביר והאגרונום אלעד אורי, בעל חברת "ג'וק בראש". הוא מזהיר כי מדובר בחומר מסוכן ביותר, שיכול אף לגרום למוות.
"החומר ממשפחת האנטיקוגלאנטים משמש להדברת מכרסמים ונמכר בצורה חופשית לכל דורש בניגוד לחוק תוך סיכון חיי אדם ובעלי חיים. בחנויות רבות, תמורת בצע כסף מוכנים למכור את הרעל מבלי אפילו לספק הסבר בסיסי על הסכנות הכרוכות בשימוש לא נכון בחומר זה", הוסיף.
עד כמה מסוכן החומר עצמו?
"החומר עצמו הוא מסוכן מאוד אך נמצא במינון נמוך מאוד בפתיון שנמכר כמוצר מוגמר", הבהיר פרופ' ידידיה בנטור, מנהל המרכז הארצי למידע בהרעלות במרכז הרפואי רמב"ם. "חשוב לעשות הפרדה בין החומר הנמכר בחנויות לבין החומר הטכני הפעיל. לכן נדיר באופן יחסי לראות הרעלה של ילדים כתוצאה מכך".
פרופ' בנטור הסביר כיצד יש לפעול במקרה בו ילד נחשף לחומר הפעיל והמסוכן: "ילד שבולע כמות קטנה ובטעות, סביר להניח שלא יקרה לו דבר, אם למשל הוא מכניס שניים שלושה גרגרים מהשקית. בכל אופן, במקרה של בליעה ההמלצה היא ליצור קשר עם רופא ולאחר הערכת כמות יוחלט באיזה טיפול לנקוט. בסופו של דבר זה חומר שהוא מסוכן, צריך להרחיק אותו מהישג ידם של הילדים ותמיד לתת למדביר מקצועי לעשות את העבודה", הדגיש.
הבהרה: "בכתבה פורסמה תמונה ובה נראו לצד רעל עכברים גם מוצרים של חברת המזון "מיה". אנו מבקשים להבהיר כי לחברת "מיה" ומוצריה אין כל קשר לכתבה".
תגובת החנויות בהן נקנו הרעלים
מהחנות ברמת גן נמסר: "לא ידעתי שמדובר לשימוש חקלאי בלבד, בשביל מה מוכרים לנו את זה אם זה לשימוש חקלאי בלבד, אשים דגש שזה אסור לשימוש ביתי"
מהחנות בבני ברק נמסר: "לא ידענו שהחומר הוא לשימוש חקלאי בלבד, אצור קשר עם הספק ואוודא, בכל אופן הנושא בבדיקה".
מהחנות בתל אביב נמסר: "לא ידעתי שהחומר מסוכן, אכן כתוב בפירוש שזה לשימוש חקלאי, אשים לב מעתה והלאה".
ממשרד החקלאות נמסר כי יש לפנות למשרד להגנת הסביבה. עוד ציינו כי בדומה לתרופות שנמכרות ללא מרשם והצרכן נדרש לעשות בהן שימוש בהתאם לעלון לצרכן, כך גם השימוש בחומרי הדברה.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי מדובר בתכשירים שאינם ברישוי המשרד להגנת הסביבה. כל התכשירים להדברת מכרסמים (חולדות ועכברים) שברישוי המשרד, אסורים למכירה לקהל הרחב ומותרים למכירה ולשימוש מדבירים בעלי היתר הדברה בלבד. המשרד והמשטרה הירוקה עורכים פיקוח מסודר על שיווק ומכירה של תכשירי ההדברה באמצעות סיורים מידי שנה במחוזות השונים.
אם נמצאה מכירה של תכשירים שלא כדין, המשרד פותח בהליך מנהלי מול בעל העסק ובמידת הצורך גם בהליך פלילי. המשרד להגנת הסביבה מבקש מהציבור לא להכניס חומרי הדברה חקלאיים הביתה ושב ומדגיש כי רק מדביר מוסמך אמור להתעסק בחומרים אלו.
לפניות לכתב: AzriA@ch2news.co.il