חברת החשמל, שלא יורדת בימים האחרונים מהכותרות, זוכה שוב לביקורת חריפה על חוסר התייעלות, העלאות שכר ותפקוד לקוי. מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, פרסם היום (רביעי) דוח חמור על משק החשמל בישראל - ממנו עולה שאותה חברה שמסרבת כעת לשלם פיצויים למשפחות שחיו ללא חשמל שלושה ימים העניקה העלאות והטבות חריגות לעובדים הבכירים.
לקריאת הפרק המלא מדוח מבקר המדינה לחצו כאן
גם המדינה לא יוצאת נקייה מהדוח, שמאשים אותה ב"כשל בהתמודדות עם המונופול של חברת החשמל". המבקר שפירא כתב במבוא לדוח כי "הריכוזיות הקיימת בענפי המשק השונים תורמת לעלייה ביוקר המחיה. לא נוצרים תנאי תחרות אמיתיים במשק ומונופולים ממשיכים לשלוט בענפים השונים".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הוא ציין כי על פי נתוני חברת החשמל מחירי החשמל הם מהנמוכים בעולם, אך הנזקים שנגרמים למשק מחוסר התחרות בתחום החשמל נאמדו על ידו במיליארדים רבים. על פי הערכת משרד המבקר, בין השנים 2008-2013 בלבד המשק הפסיד בין 9 ל-12 מיליארד שקלים (!) בגלל התלות בחברת החשמל. כבר ב-1996 הועבר חוק משק החשמל שהנחה לפצל את הפעילויות של חברת החשמל, וקבע כי רשות החשמל תהיה אחראית על התעריפים - פיצול שמוביל ללא מעט ויכוחים בין הגופים כאשר הרשות מחליטה על הוזלה בניגוד לעמדת חברת החשמל.
"התחרות תהווה תמריץ להתייעלות"
למרות השליטה המוחלטת של החברה במשק שנמשכת כבר עשורים רבים, מצבה הכלכלי קשה - גם בשל אי ביצוע תכניות התייעלות קודמות. ההתחייבויות של החברה עמדו על 71 מיליארד שקלים בסוף 2014 - יותר מ-10% מהחוב הציבורי של מדינת ישראל! חלק מהנזקים נובעים מהעסקת "עובדים עודפים" - כ-2,500 עובדים לפחות על פי נתוני החברה. בין 2008 ל-2013 העלות עבור העסקת אותם עובדים נאמדת בכ-4-6 מיליארד שקלים.
"ממשלות ישראל לא הצליחו במשך כ-18 שנים לבצע שינוי מבני במשק החשמל ובחברת החשמל וליצור תחרות בתחום זה", הדגיש המבקר. הביקורת שערך משרדו העלתה כי קיימים פערים בין הכנסות חברת החשמל ובין הוצאותיה בפועל: "החברה המשיכה לפעול כמונופול שהכנסותיו מבוססות על תעריף הנקבע על ידי רשות החשמל, בלא שיושמו בין הגורמים לתרמו לתפיחת החוב".
בין הגורמים שהובילו לתפיחת החוב: הסכסוך הנמשך בין ההנהלה לעובדי החברה והמחלוקות בין משרדי הממשלה לבין הרגולטורים. "בין משרדי הממשלה והמאסדרים הפועלים במשק החשמל אין תמימות דעים בדבר מבנה משק החשמל הרצוי", ציין המבקר.
השתלשלות האירועים הובילה לדבריו לקיפאון במשק: "המצב פוגע קשות במשק החשמל, בצרכני החשמל ובמצבה הכספי של חברת החשמל. הגיעה העת, לאחר 18 שנים ויותר, שהממשלה תפעל בנחישות ובנחרצות לייעול משק החשמל, כדי ליצור תנאי תחרות ולשמור על האינטרסים של הצרכנים", הוסיף, "תחרות במשק החשמל תהווה תמריץ להתייעלות מצד החברה".
הדוח מצביע על תלות עצומה של המשק בחברת החשמל, שמתנהלת כאמור עם חובות רבים: "המשך המצב הקיים מהווה סיכון הן לשרידות החברה והן למשק, וככל שיתמשך, הסיכון והעלות למדינה ילכו ויגדלו". המבקר הדגיש כי המצב הכלכלי של חברת החשמל "נגרם בין היתר בשל היעדר התפתחות של תכניות התייעלות נדרשות שמטרתן לצמצם את הוצאותיו".
החוב גדל - וגם שכר הבכירים ומספר העובדים
למרות המשבר הכלכלי בחברה, היא צירפה עוד 200 עובדים קבועים ועוד כ-750 זמניים בין השנים2008-2013, במקום להפריש ולבטל תקנים לפי תוכניות ההתייעלות. גם מספר העובדים הבכירים, ששכרם הממוצע ברוטו הסתכם בכ-44,000 שקלים בחודש, גדל ב-22% בשנים האחרונות. "על החברה היה לפעול להפחתת מספר העובדים הבכירים ולא להגדיל את מספרם על ידי העברת עובדים למעמד בכיר", קבע המבקר בדוח החריף. הדוח מצביע על שורה של הטבות לבכירי החברה, שהתבטאו בין השאר בתוספות לפנסיה ושעות נוספות.
מצבת תקן העובדים עלתה בניגוד לתכניות ההתייעלות של הדירקטוריון: בין 2011 ל-2012 קיבלו 347 עובדים ארעיים מעמד קבוע, בעוד שרק 231 עובדים פרשו בתקופה זו. בשכרם של עובדי החברה חל גידול ריאלי של 13.3%, בעקבות הסכמי עבודה שעלותם הוערכה במיליארדי שקלים. עוד נחשף בדוח כי שכרם החודשי (ברוטו) של מנהלי מחלקות נע בין 38 ל-41 אלף שקלים.
מחברת החשמל נמסר בתגובה לדוח: "צריך לברך על קביעת מבקר המדינה שאי אפשר יותר להמשיך ללא רפורמה כוללת במשק החשמל. החברה מתריעה ודורשת את קידום הרפורמה כבר מספר שנים כדי שניתן יהיה לטפל בתשתיות המיושנות, ולהתייעל משמעותית במצבת העובדים. החברה מחויבת להשקעה בתשתיות החשמל, ולצערנו השקעה זו עוכבה על ידי רשות החשמל אשר מנעה זאת באופן שהוא עצמו ראוי לבדיקה מיוחדת, וטוב עשה מבקר המדינה כשחשף את אוזלת היד של הרשות".