בליינדספוט
חיוך תמים או סכנה למשתמשים? | צילום:

"הורים, תיזהרו - זה פתח לשיימינג ולהשפלות": אם גם אתם נסעתם בנתיבי איילון בימים האחרונים, ודאי נתקלתם באייקון של סמיילי קורץ וחורץ לשון על שלט פרסומת ענק. אותו פרצוף חייכני הוא למעשה הלוגו של אפליקציה חדשה לשליחת מסרים מיידיים העונה לשם "Blindspot" - כזו המאפשרת לשלוח הודעות לחברים מבלי להזדהות וכבר מככבת בדירוג האפליקציות המבוקשות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

הורים שנתקלו בשלט והבינו שמדובר באפליקציה לשליחת מסרים אנונימיים, הבינו גם את הפוטנציאל הנפיץ של כלי שכזה, שמאפשר לילדים ונוער לשלוח בקלות רבה לחבריהם כל מסר העולה על רוחם - מבלי שיידעו שמדובר בהם.

כתוצאה מכך, מחאה חדשה כבר צוברת תאוצה ברשת - בקריאה להורים לעקוב אחר ילדיהם ולאסור עליהם להשתמש באפליקציה. "הורים, שימו לב לאפליקציה הזו. למה זה טוב? בעיקר בשביל להציק, להעליב, לאיים או להביך בלי לקחת אחריות", כתב אלי ויסברט, הורה מודאג שהפוסט שלו כבר זכה לאלפי שיתופים.

"הסמיילי החמוד הזה הוא ערוץ פתוח להשפלות. דלת פרוצה לרשעות. ממש לא משנה אם הילד שלכם יהיה בצד הפוגע או בצד הנפגע. שתי האפשרויות גרועות באותה מידה", הזהיר - והתריע: "אסור להשאיר כוח כזה בידיים הלא מנוסות של ילדים".

אפליקצייה, בליינדספוט (צילום: חדשות 2)
שלט הפרסומת סמוך לנתיבי איילון | צילום: חדשות 2

"האפליקציה הזאת מסוכנת", הזהיר אחד המגיבים לפוסט. "זה מסוכן במיוחד היום שילדים מושפלים ונרמסים דרך הרשתות החברתיות. אז עכשיו גם בעילום שם?", תהתה אחרת.

"למה לתת לילדים בכלל את האפשרות לפגוע באנונימיות בילד אחר?", זעמה אם שנתקלה בפרסום של האפליקציה, "ילד שהתאבד עקב התעללות בפייסבוק או בוואטסאפ או כל מדיה חברתית אחרת זה די והותר ולצערי יש יותר מדי כאלו. אני אבדוק שבניידים של הילדים שלי לא מותקנת האפליקציה הזו".

מפתחי האפליקציה: "נוקטים באמצעי זהירות"

מפתחי האפליקציה, דור רפאלי - אחיה של הדוגמנית בר רפאלי, ולי גרינברג, מקבוצת "שלנו", מגדירים אותה כ"אפליקציה כיפית לניהול שיחות המאפשרת לכם לבטא את עצמכם בחופשיות עם חברים" - כך מוצגת האפליקציה לכל מי שמעוניין להוריד אותה מחנות האפליקציות. הם גם מדגישים כי כל משתמש יכול לחסום משתמש אחר ששלח לו מסר שלא מצא חן בעיניו.

מתוך האפליקציה
מתוך האפליקציה | צילום:

"לא משנה מה תשלחו - הודעות טקסט, תמונות, סרטונים או הקלטות קוליות - אף אחד לא יידע לעולם שזה באמת אתם, עד שתחליטו לחשוף את זהותכם", נכתב בנוסף. "אנו מאמינים בתקשורת פתוחה וכנה ומעניקים למשתמשים סביבה בטוחה שבה יוכלו לשוחח בחופשיות בלי לדאוג שישפטו ויבקרו אותם. מה הייתם אומרים לאנשים שאתם מכירים אם יכולתם לעשות זאת באופן אנונימי?".

מ-Blindspot נמסר בתגובה כי "כל משתמש יכול לחסום כל הודעה בלחיצת כפתור אחת. הלוואי שבחיים האמיתיים היינו יכולים להתנהל בצורה כזו כשמישהו מתנהג סביבנו בצורה לא ראויה. ההודעות לא ציבוריות, ואנחנו נוקטים באמצעי זהירות בתוך האפליקציה. לא מדובר באפליקציה האנונימית הראשונה, והיא בטח לא האפליקציה האנונימית היחידה".

"סיקרט" - אפליקציה דומה שחוללה סערה ונסגרה

רק לפני 8 חודשים - ואחרי שחוללה סערה של ממש - הודיעו מפתחי אפליקציית המסרים האנונימית "סיקרט" על סגירתה. מייסד האפליקציה הודיע כי היא לא תהיה פעילה יותר לאחר ש"חרגה מחזונו המקורי" - זאת למרות שקצרה הצלחה מרשימה והכנסות נאות בזמן קצר.

חוללה סערה ונסגרה. אפליקציית סיקרט
חוללה סערה ונסגרה. אפליקציית סיקרט | צילום:

כאן בישראל, התקוממו הורים רבים נגד האפליקציה - ובכנסת אף הועלתה יוזמה להגביל את פעילותה בישראל, זאת לאחר שהתרבו הדיווחים על צעירים שנפגעו מפרסומים שקריים ופרובוקטיביים, תמונות מביכות, תכנים מיניים וגידופים באפליקציה.

"דנו בעבר לא מעט בוועדה לזכויות הילד בנושא בריונות ברשת וכבר ראינו שמקרים מסוימים הסתיימו בטרגדיות. עניין זה הפך אקוטי לאחרונה עם השימוש ב'סיקרט' ככלי חברתי שיש בכוחו למוטט בני נוער, ועלינו לעשות הכל כדי למנוע את המצבים הללו", הזהירה אז ח"כ אורלי לוי-אבקסיס.