טיול השורשים הסתיים בצו עיכוב יציאה מהארץ: אריק מרטויאן, חייל בחיל האוויר, חי בישראל מאז היה בן 5, אז עלה מארמניה. לפני כחודש וחצי הוא קיבל אישור מיוחד לחופשה בת שבוע. אלא שכשנחת שם יחד עם בני משפחתו, הודיעו לו הרשויות שיש נגדו צו עיכוב יציאה וכי עליו להתגייס לצבא הארמני, מתוקף היותו אזרח המדינה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מרטויאן פנה למפקדיו בצבא, למשרד החוץ ולגורמים נוספים, כדי שיעזרו לו לחזור לישראל ולשירותו בצה"ל, אך לטענתו ולטענת חבריו, הרשויות בישראל מגלגלות את האחריות מאחת לשנייה ואינן מספקות מענה. בינתיים, נשאר מרטויאן בארמניה ללא יכולת לשוב הביתה, כשמשפחתו שבה לביתם בפתח תקווה.
"הגעתי לפה לטיול שורשים, ועצרו אותי כבר בכניסה לארץ - לא נותנים לי לחזור", מספר מרטויאן לחדשות 2 Online. "הטענה של הארמנים זה שאני צריך להישאר פה ולשרת שנתיים. ניסיתי לדבר עם כל הגורמים האפשריים, אבל אף אחד לא מצליח לעזור לי. כולם מתחמקים ממני".
"היינו בקשר עם הצבא ועם משרד החוץ אבל כבר חודש וחצי לא זז כלום", אומרת אימו של מרטויאן, אניטה, לחדשות 2 Online. "כרגע הוא בכפר בבית של אבא שלי. כל יום אנחנו מדברים איתו ושולחים אליו כסף, אבל הוא לבד שם". האם הסבירה כי הקושי להחזיר את בנה לביתו הוא בין היתר העובדה שבין ישראל וארמניה אין יחסים דיפלומטיים.
"כבר חודש וחצי כל המערכות רדומות", אומר עורך דינו של מרטויאן אייל פלטק, שקיבל לידיו את התיק הבוקר. "כמו הסרט 'שכחו אותי בבית', שכחו אותי בארמניה. לא יכול להיות שחייל תקוע אחרי חופשה מאושרת. חלק מהפרוצדורה הצה"לית אומר שהם חייבים לבדוק האם החייל פטור משירות צבאי במדינה אליו הוא נוסע, ופה היה איזשהו כשל".
גורם בצה"ל אמר כי בצבא לא ידעו שלמרטויאן אזרחות ארמנית ושהוא מחויב לשרת שם בצבא. עוד הוסיף הגורם כי מפקדיו של מרטויאן נמצאים בקשר איתו ועם משפחתו כל העת. משרד החוץ, אומר הגורם, הוא זה שצריך לטפל בנושא.
ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "המקרה מוכר ומטופל על ידי כל הגורמים הרלוונטיים במשרד. מדובר במקרה של אזרח ישראלי המשרת בשירות סדיר שעל פי הרשויות בארמניה מחזיק גם באזרחות ארמנית, ולכן מחויב לפעול על פי החוק המקומי בארמניה ולהתגייס לשירות חובה. לפני כחודש פנה החייל ושוחח עם השגריר הישראלי לארמניה, שמואל מירום, והעביר לו את פרטי המקרה. עם קבלת הפרטים, הקונסול הישראלי בגיאורגיה, שאחראי לטיפול בנושאים קונסולריים בארמניה, החל לפעול אל מול הרשויות הארמניות כדי לסייע.
"קונסול הכבוד של ישראל בארמניה הופעל גם הוא על מנת לנסות לעזור, ובנוסף, משרד החוץ פנה לסגן שר החוץ הארמני שנענה לבקשה לסייע בטיפול במקרה. במהלך כל התקופה משרד החוץ נמצא בקשר הדוק עם צה"ל שמעורב בפתרון המקרה. חשוב להדגיש את האחריות האישית שיש לכל אזרח ישראלי שהנו גם אזרח של מדינה זרה להסדיר ענייניו ומעמדו מול הרשויות של המדינה בה הוא מבקר. משרד החוץ ימשיך לסייע ואנו מקווים כי המקרה ייפתר בקרוב".
לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv