אמש פרסם משרד הבינוי והשיכון נתונים שהצביעו לכאורה על ירידה דרמטית במחירי הדירות החדשות. בפועל מתברר כי בשל ריבוי עסקאות הנדל"ן בפריפריה לאורך הרבעון נוצר עיוות בשיקוף מדדי המחירים, שלמעשה עלו באחוז.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בנתונים שפורסמו אמש (שני) הוצגה לכאורה ירידה של 4% במחירי הדירות בארץ – לראשונה מאז 2008. על פי נתוני משרד הבינוי והשיכון, נטען כי מחירי הדירות החדשות ירדו ברבעון השלישי של 2015 בשיעור של 4% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד וב-6% בהשוואה לרבעון הקודם. עוד דווח כי מחירי דירות יד שנייה ירדו ב-4.3% בהשוואה לרבעון הקודם.
בפועל, במדד הבוחן של דירות יד שנייה ודירות חדשות נדגמו 95 ערים, כאשר ב-85% מהן נרשמו עליות במחיר הדירות ביחס לרבעון המקביל בשנה שעברה, וב-64% מהן נרשמו עליות לעומת הרבעון הקודם.
אז מה בכל זאת גרם למשרד הבינוי והשיכון להציג תמונת מצב של ירידה במחירי הדירות? בפועל מדובר בעיוות בנתונים שנוצר כתוצאה מהגידול המשמעותי שנרשם במספר העסקאות בערי הפריפריה ובעליות המחירים החדות שנרשמו בעקבותיו. העובדה כי מחירי הדירות בפריפריה נמוכים מאלו שבמרכז יצרה מצג שלפיו נרשמה לכאורה ירידה במחירן הממוצע של דירות בכל הארץ, אולם בפועל מדובר בירידה מלאכותית שנובעת רק משינוי באזורים שבהם בוצעו העסקאות ולא מירידה של מחירי הדירות עצמן.
כך למשל ביישוב אפרתה נרשם זינוק של 66% במחירי הדירות לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה, בקריית שמונה נרשמה עלייה של כ-40%, בביתר עילית עלה מחיר הדירות ב-27%, בקצרין ב-23%, בקריית עקרון ב-36% ובקריית מלאכי רשמו המחירים עלייה של 28%.
מומחים מסבירים שלא מדובר עדיין בתחילתה של מגמה בירידת המחירים, וכי הנתונים של משרד הבינוי והשיכון מטעים. עוד נטען כי העלייה במספר העסקאות בפריפריה שהובילה לזינוק במחירי הדירות בה, נובעת מהעלאת מס הרכישה אשר הוביל משקיעים רבים לחפש דירות זולות יותר לרכישה לפני העלאת המס.