האם ביקור ריבלין יביא לפיוס לאחר 58 שנים? היום (ראשון) השתתף לראשונה נשיא המדינה בטקס לזכר חללי טבח כפר קאסם שאירע ב-1956. בטבח נהרגו לפחות 43 בני אדם (49 לפי הספירה בכפר). רבים בכפר הביעו שמחה על הגעת האורח המכובד, אך דרשו מריבלין ומהמדינה צעדים משמעותיים לתיקון הקרע: "לא רוצים התנצלות לא ישירה, אלא פיצוי מלא ובדיקה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
עבדל עזיז בדיר, שסבו נהרג בטבח בגיל 25, כינה אותו "שהיד" וטען כי "התושבים פה ממתינים עשרות שנים בקור רוח להצהרה והכרה מלאה מהמדינה על מה שנעשה - זה לא מאוחר מדי". לדברי בדיר, "אנחנו לא פחות חשובים מכל אדם שנפגע בצורה כזו או אחרת - מכבדים כל אורח, ואני מקווה שלמדינה יהיה מנהיג אמיץ עם אחריות לאומית".
"אנחנו לא רוצים התנצלות לא ישירה, אלא הכרה מלאה בטבח - פתיחת חקירה ודיון מחדש בבית משפט ופיצוי מלא של כל המשפחות והפצועים", הוסיף בדיר, שהזכיר את ההתנצלות של המלך חוסיין על רצח הילדות בנהריים ב-1997. "היינו מצפים ממנהיגי ישראל להתנהג כמוהו, שביקש התנצלות מהמשפחות וכרע ברך".
מחמוד פריג', שניצל מהטבח בהיותו בן 24, דווקא נמנה על התומכים בביקור: "כשנשיא בא ואומר 'אנחנו מצטערים' זה טוב. זה מאוחר, אבל זה מה שיכלו לעשות". פריג', כיום בן 82 וסב ליותר מ-50 נכדים, הדגיש כי "רוב האנשים בארץ לא רוצים שיבוא לבקר פה, אבל לנו זה טוב".
"כל המגזר מוזנח, לא רוצים רק צילומים וטקס"
הנשיא ריבלין התייחס בנאומו גם למתיחות האחרונה בין יהודים לערבים, שהולידה את פיגוע הדריסה בירושלים ומהומות בערים רבות בארץ. עיסא פתחי, תושב העיר, טען כי "זה לגיטימי בכל מלחמה, והיא נמצאת אצלנו - אני פלסטינאי ואתה יהודי, וזה מושך כל אחד לכיון אחר". פתחי הביע תקווה "שהביקור יתרום מאוד, מברכים אותו - אהלן וסהלן. אנחנו מקווים שהנשיא יעזור בפיתוח, כי אנחנו זקוקים מאוד לעזרה".
סרסור עז א-דין הדגיש כי המתיחות בעיר לא נובעת רק מהטבח, אלא גם מהפערים הגדולים: "כל המגזר מוזנח - אם תשווה למגזר היהודי, תראה שזה לא זה. הטיפול הוא איטי מדי". גם עז א-דין הסביר כי התושבים בעיר רוצים "לא רק צילומים וטקס, אלא שיתוף פעולה מלא". לדבריו, שיפור של היחס לתושבים הערביים יוביל לכך ש"האנשים יהיו רגועים יותר ומאמינים יותר בדו קיום - כל צעד כזה יכול להועיל ולהביא לתוצאה יותר טובה".
השייח' עבדאללה דרוויש הגיב לנאום הנשיא, ומחה על כך שריבלין לא האשים אנשים או גורמים בטבח: "לא היה קשה כאן לומר שהאנשים שעשו את זה טעו? ושהמפקדים עליהם טעו? למה אני אומר את זה? כי יש עדיין פצועים מהאירוע, ומתייחסים אליהם כפצועים מתאונה והאנשים לידיהם נרצחו". השייח' קרא לריבלין: "בואו נהפוך את ירושלים בירת המאבקים לבירת השלום - מה שווה אידיאולוגיה אם היא מובילה להרוגים ונרצחים? איך אדם יכול להיות דתי ולגרום לשריפתו של אדם חי או להריגתה של תינוקת?".
ח"כ פריג': "היכולת לבקש סליחה - עוצמה"
ח"כ עיסאוי פריג' ממרצ נשא גם הוא דברים בטקס, וציין כי "בימים המתוחים בהם אנו נמצאים היום, הגעתו של נשיא המדינה לכפר קאסם היא צעד שדורש אומץ לב ציבורי וריבלין חוזר ומוכיח כי הוא ניחן באותו אומץ לב. נחישותו להוביל את הציבור ולא להיגרר אחריו היא נחישות שחסרה היום לפוליטיקאים רבים המתחרים בינם לבין עצמם באמירות מסיתות ופופוליסטיות. ההכרה ובקשת הסליחה היא צעד הכרחי בדרך לעתיד של שותפות ודו-קיום. היכולת לבקש סליחה איננה חולשה אלא עוצמה".
למרות ביקורו של ריבלין, טען פריג' כי "המדינה עדיין לא השכילה להכיר ולציין את האירוע הנפשע הזה כאירוע ממלכתי שיש ללמד וללמוד ממנו. המרצחים בכפר קאסם לא היו קיצונים, לא מחבלים ולא טרוריסטים, הם היו חיילים ישראלים שרצחו אזרחים ישראלים חפים מפשע. יש לקוות כי השתתפותו של נשיא המדינה בטקס, לא תהיה בבחינת יוצא הדופן ומדינת ישראל תשכיל ללמוד להתמודד עם אותם אירועים שהתרחשו בכפר קאסם לפני 58 שנה, בבתי הספר, בתקשורת, בכנסת ובממשלה".