אדם שנפטר בביתו בשעות שבהן אנשי החברה קדישא לא עובדים, יאלץ להוציא מכיסו מאות ואלפי שקלים כדי להעביר את המת לבית העלמין. זה נעשה בחסות ועל דעתם של הביטוח הלאומי והמשרד לשירותי דת. מי שמשלם על כך הם קרובי המשפחה האבלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
זה אמנם נשמע כמו בדיחה, אבל לטובה רוגל שאיבדה את אמה בקיץ האחרון מדובר במציאות עגומה. "צריך להיות מתוכנת להודיע לאמא או לאבא - אם אתם ההולכים למות, תעשו את זה ביום חול בבוקר, כי אין לנו כסף", סיפרה רוגל. "ביטוח לאומי פשוט עושה גניבה. לא רק שאנחנו נמצאים בשבר נוראי ובכאב לא יתואר, הם עוד מנחיתים עלינו נבוט עם הדבר הזה".
מדינת ישראל מבטיחה לדאוג לכל ההוצאות הקשורות בטיפול ובקבורת הנפטרים בשטחה, אבל כמו כל הבטחה גם לזו יש אותיות קטנות. אמה של רוגל נפטרה בבליל שבת בביתה, אך האמבולנס הפרטי שפינה את גופתה גבה ממנה 2,200 שקלים.
כשהיא פנתה לביטוח הלאומי לקבל החזר, נאמר לה כי "דמי הקבורה שמשלם המוסד אינם מכסים הוצאות בגין העברה שלא בשעות העבודה הרגילות של חברות הקדישא והן עבור הוצאות סידורי לוויה והוצאות רישיון קבורה, והם במימון המשפחה".
בלילה התקשרנו בעצמינו לחברה קדישא. "עכשיו בשעה הזו, מכיוון שזאת לא שעת עבודה, אז הפינוי בתשלום", אמר עובד החברה. "600 שקלים עולה האמבולנס וחדר הנפטרים זה עוד 360. אנשים מתים בלילה והם משלמים".
הביטוח הלאומי: "פינוי הנפטרים בלילה לא כלול בדמי הקבורה"
חשוב להבהיר כי אנשי חברה קדישא לא עובדים בלילות, אבל אם תשלמו לחברה באופן פרטי - הם יפנו את גופת הנפטר. "כל פינוי כרוך בהוצאת שלושה אנשים מבתיהם באמצע הלילה פלוס נהג", הסביר אברהם מנלה, מנכ"ל חברה קדישא בת"א.
"הפינוי הזה עולה כסף", הוסיף מנלה. "חברות קדישא מפסידות על כל פינוי כזה, ולמרות זאת אנחנו עושים את זה כשירות לאזרח על מנת שהמאכרים לא יגיעו ויעשו את העבודה הזאת. אנחנו ממש לא נהנים מהמצב הזה ובוודאי שלא מרוויחים ממנו. נשמח שהנושא הזה יוסר על ידי הביטוח הלאומי ותימצא דרך לממן את שעות העבודה בלילה".
"אם חברה קדישא לא עובדת בשבת וחג, זה בסדר גמור", מסרה בתגובה ח"כ מרב מיכאלי, "אבל על הממשלה לדאוג לאלטרנטיבה, שתדאג לפצות את מי שנפטר בשעות שחברה קדישא לא עובדת".
בביטוח הלאומי אומרים בתגובה כי פינוי הנפטרים בלילה אינו כלול כיום בדמי הקבורה אך הם ערים לסוגיה ומקווים שהמצב ישתנה בקרוב. מהמשרד לשירותי דת נמסר שהשירות אכן ניתן בשעות העבודה בלבד, ומעבר לכך הוא בתשלום.