מחקר חדש של מכבי חושף תמונה מדאיגה, לאחר שנמצא כי בעשור האחרון חלה עלייה של 169% בהימצאות אוטיזם בילדים. המחקר מצביע על עלייה רציפה ומשמעותית לאורך השנים במספר ובשיעור הילדים המאובחנים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
עוד עולה מהמחקר כי העלייה בקרב הבנים היא הדרמטית ביותר, כש-1 מכל 48 בנים מאובחן עם אוטיזם, מה שמהווה עלייה של 177% בעשור האחרון. גם בקרב הבנות המצב לא מעודד, עם 1 מכל 222 בנות המאובחנות באוטיזם, מה שמהווה עלייה של 136%.
הנתונים הדרמטיים מגיעים למרות ההחמרה בקריטריונים להגדרת אוטיזם, שלכאורה היו אמורים לגרום לירידה בשיעור המאובחנים. בנוסף, גם תהליך האבחון השתנה ומלבד הצורך באבחון של רופא מומחה, נכנסה גם דרישה לאבחון של פסיכולוג התפתחותי.
ד"ר מיכאל דוידוביץ, מנהל תחום התפתחות הילד במכבי ומכון קס"מ (קהאן-סגול-מכבי) ומומחה בנוירולוגית ילדים, אומר כי העלייה במספר הילדים המאובחנים נמשכת כבר שני עשורים ויותר. "האבחונים מאד מוקפדים ובכל זאת יש עלייה דרמטית, שנראה שעדיין לא הגיעה לשיאה".
ד"ר דוידוביץ הוסיף כי אין ספק בכך שלגנטיקה יש תפקיד בהתפתחות אוטיזם, "אך מאחר וזו לא משתנה בשנים בודדות, ההסבר נמצא בגורמים חיצוניים". לדבריו העלייה בתחלואה קיימת בעוד תחומים ברפואה ההתפתחותית כמו הפרעת קשב, תקשורת ושפה והגורמים הסביבתיים הבולטים לכך הם כניסת המסכים לחיי ההורים וילדיהם.
"קריטי לשמור על קשר עין"
"במקרים בהם באופן תורשתי יש למוח פגיעות מסוימת, הצפייה המוגזמת במסכים, במיוחד של ההורים, אך גם של תינוקות ופעוטות, עלולה להשפיע על תחומי התפתחות שונים וחשוב מאוד להיות ערים לכך". הוא מסביר כי כאשר ההורים עסוקים במסכים ליד ילדיהם הם לא מספיק קשובים אליהם ולא נמצאים בקשר עין איתם. לטענתו קיימת סבירות שיש לכך קשר לעלייה הנוכחית בשיעור האוטיזם.
לא רק הנתונים הללו מדאיגים את ד"ר דוידוביץ, אלא גם דרך הטיפול באותם ילדים בארץ. הוא טוען כי בישראל אין הערכות מערכתית מספיקה לטיפול בעלייה הדרמטית הזו ולא מספיק מתגברים את המטפלים בתחום. "אחת הבעיות העיקריות בתחום היא הזליגה של מטפלים מן המערכת הציבורית אל השוק הפרטי. זה התחום היחיד בסל הבריאות שהתקציב הציבורי מועבר למטפלים פרטיים, זה בלתי אפשרי ופוגע בכל הילדים". ד"ר דוידוביץ מוסיף כי משרד הבריאות חייב לקבוע דרכי פעולה ושינוי תקציבי כדי לתת מענה טיפולי נכון לילדים.
בפגישותיו עם ההורים ד"ר דוידוביץ מפציר בהם להימנע ממסכים בכל זמן בו הם שוהים במחיצת הילד. "לכל תינוק, פעוט וילד מגיע שההורה שלו יהיה בקשב מוחלט איתו ולא יחלוק את הקשב שלו עם המכשיר הסלולרי. לטובת התפתחות הילד, קריטי לשמור על קשר עין רציף, ולא לפספס הזדמנויות לתקשורת כל זמן הערות של התינוק".