שוק הקנאביס הרפואי הפך בשנים האחרונות לדבר החם ביותר. אנשי עסקים וחברות ענק מריחים את הרווחים ונוהרים לשוק שמגלגל כ-600 מיליון שקל בשנה. מאחורי גדרות גבוהות, עם מצלמות אבטחה ודלתות ברזל גילה כתבנו רוני דניאל משפחה של חקלאים שעקרה את כל שדות הפרחים לטובת קנאביס, פגש שומרים חמושים שמסיעים את הצמח היקר במשאיות משוריינות וגם לא התאפק ובדק בעצמו איזה ריח יש לעלים הכי מבוקשים בעולם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
את שם המושב שבפאתיו הקימו את החממה לגידול הקנאביס אסור לנו להגיד. ממש כמו במתקן ביטחוני רגיש, יש כאן שומרים, חומות ומצלמות. כבר בכניסה לחממה נדרשנו ללבוש את המעיל הלבן ששמור בתודעה שלנו לחדרי ניתוח. אבל כאן הוא נועד כדי לשמור על הצמח הקטן והיקר הזה.
"זה חומר גלם לתרופות, זה באמת עוזר לכאבים, עוזר לאנשים להירדם בלילה", אומר פרופ' איתמר גרוטו המשנה למנכ"ל משרד הבריאות. "זה מאוד עוזר לחולי סרטן, מגביר תיאבון, מעמיד אותם על הרגלים אבל זה לא מרפא להם את המחלה".
החקלאות בישראל הולכת ומצטמקת ויותר קשה להתפרנס ממנה, קנאביס יכול להכניס פי 10 מכל גידול אחר. אבל לצער המגדלים אסור עדיין לייצא את הצמח.
ארבעה משרדים ממשלתיים צריכים לתת לזה אישור לייצא אז ברור למה כלום לא זז. במשפחת יוגב גידול הקנאביס הוא עסק משפחתי שהתחיל מגידול פרחים ועבר, אחרי שאב המשפחה חלה בסרטן, לגידול הצמח. הם חלוצים, להגדרתם.
"עד שקיבלנו רישיון מהמשטרה וממשרד הבריאות לקבל אישור לקח שמונה שנים", אומרת חנה שריד, מייסדת החברה. "ואחר כך עוד עשר שנים להקים".
"יש כל מיני חסמים בירוקרטים", משיב המשנה למנכ"ל משרד הבריאות. "אנחנו רוצים להבטיח שהייצוא יעשה בתנאים טובים וייצג את ישראל בצורה טובה".
אם לא נמהר, החקלאים הישראלים יישארו מאחור
"יש אפשרות לייצר 3 טון שזאת אספקה של חודשיים לכל מדינת ישראל", אומר פרופ' גרוטו. עוד 2-3 מפעלים ונוכל לספק לכל מדינת ישראל וגם לשווק אותם בבית מרקחת".
פרופ' גרוטו מקווה שבעתיד לא יצטרכו רישיון לקניית קנאביס: "כרגע הוא מוגדר סם אני מאוד מקווה שבעתיד לא יצטרכו רישיון אלא מרשם".
למרות שכולם מבינים את כמה שזה טוב, הדברים כאן זזים לאט ועוד מדינות וחברות פרטיות קופצות על הגידול בגלל הכדאיות. אם הדברים לא יזוזו מהר אז לחקלאי הישראלי יישארו רק שאריות.