לבו של פעיל השלום הוותיק נדם: אורי אבנרי, העיתונאי, הסופר והפוליטיקאי, הלך היום (שני) לעולמו בגיל 94 - כשבוע לאחר שאושפז בבית החולים איכילוב בתל אביב בעקבות אירוע מוחי. אבנרי, שהקים את העיתון והמפלגה "העולם הזה", פעל למען השלום במשך עשרות שנים: לאחר שברח מאימת הנאצים ונפצע בקרבות במלחמת העצמאות, הפך לישראלי הראשון שפגש וראיין את יאסר ערפאת. אשתו, רחל אבנרי, נפטרה בשנת 2011 לאחר 58 שנות נישואים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
אבנרי נולד בגרמניה בשם הלמוט אוסטרמן בספטמבר 1923. משפחתו עלתה לארץ בשנת 1933 לאחר עליית הנאצים לשלטון. בגיל 14 עזב את לימודיו על מנת לסייע בכלכלת המשפחה, ובגיל 15 הצטרף לאצ"ל אך לאחר מכן פרש מהארגון בשל מחלוקות אידיאולוגיות עם פעילות הארגון. אבנרי לחם במלחמת העצמאות בשורות פלוגת "שועלי שמשון" ונפצע בקרב באזור בו הוקמה קריית גת.
לאחר תום שירותו פרסם את הספרים "בשדות פלשת 1948" ו"הצד השני של המטבע", שתיארו את קורותיו ותובנותיו מהמלחמה והפכו לרבי מכר. בשנת 1950 פנה לעיתונות וניצל את כספי הפיצויים על פציעתו מהמלחמה על מנת להקים את השבועון "העולם הזה", יחד עם שלום כהן ונחום איתן. העיתון דגל בדו קיום, בהתנגדות לשלטון מפא"י ובחשיפת שחיתויות ומחדלים בשלטון, אך נודע גם בזכות נטייתו לסנסציוניות ורכילות ובזכות תמונות העירום שפורסמו בעיתון. כמו כן פעל העיתון למאבק בחוק לשון הרע.
בשנות ה-50 וה-60 החל, במקביל לעשייתו העיתונאית, בפעילות ציבורית ופוליטית והקים את תנועת "הפעולה השמית" ואת "הוועד הישראלי למען אלג'יריה חופשית". בשנת 1965 הקים את רשימת "העולם הזה - כוח חדש", ונבחר לכנסת כנציג הרשימה, שזכתה במנדט אחד בלבד. בבחירות ב-1969 זכתה המפלגה בשני מנדטים, וחברו שלום כהן הצטרף אליו בכנסת.
הישראלי הראשון שנפגש עם ערפאת, שרד ניסיון התנקשות
בשנת 1971 פרש כהן לטובת רשימת הפנתרים השחורים, ואבנרי נותר לבדו ברשימה ולא נבחר מחדש בבחירות ב-1974. במהלך שנותיו בכנסת שימש בחבר בוועדות הכלכלה, הפנים, החינוך והתרבות והשירותים. בשנת 1975 נפצע מירי מתנקש, אך שרד והחלים. בשנת 1979 שב אבנרי לכנסת מטעם מפלגת השמאל של"י, וכיהן במשך שנתיים נוספות.
אבנרי היה מראשוני אישי השמאל שפתחו במגעים ישירים עם אש"ף: בשנת 1974 החל בפגישות עם שליחו של יאסר ערפאת, סעיד חמאמי, ויידע את ראש הממשלה דאז יצחק רבין ז"ל במגעים. על רקע השיחות, הקים אבנרי את "המועצה הישראלית למען שלום ישראלי-פלסטיני". בשנת 1982, בזמן מלחמת לבנון, נפגש לראשונה עם יאסר ערפאת בביירות - יחד עם העיתונאיות ענת סרגוסטי ושרית ישי-לוי - והיה לישראלי הראשון שפגש את יו"ר אש"ף.
בשנת 1990 מכר את העיתון "העולם הזה", שנסגר זמן קצר לאחר מכן, ועבר לכתוב בעיתון "מעריב". בשנת 1992 הקים עם פעילי שלום אחרים את תנועת "גוש שלום", שדוגלת בהקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל והפיכת ירושלים לבירת שתי המדינות. בסוף שנות ה-90 פעל להטלת חרם על מוצרים המיוצרים בהתנחלויות, וזכה לגינוי ציבורי.
במהלך השנים זכה אבנרי בפרסים בינלאומיים רבים: פרס השלום ע"ש אריך מאריה רמרק, פרס קרייסקי להישגים מיוחדים למען זכויות האדם ופרס "הקיום הנכון" מהפרלמנט השוודי. בשנת 2004 זכה בפרס סוקולוב לעיתונות על מפעל חיים. בשנת 2013 קיבל אבנרי פרס מפעל חיים מטעם אגודת העיתונאים, ואמר בטקס: "לפרס מפעל חיים יש טעם לוואי כי זה אומר שהחיים נגמרו". בין הספרים שחיבר אבנרי: "שלום או מלחמה במרחב השמי", "צלב הקרס", "מלחמת היום השביעי" ו"אויבי, אחי". בחודש הבא היה אמור אבנרי לחגוג את יום הולדתו ה-95.
צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/