מטבעות, מפתחות שערים והקשר לישו: בחפירות ארכאולוגיות שנעשו בתקופה האחרונה בכפר הקדום בית ציידה שנמצא בסמוך לכינרת התגלו מספר פריטים עתיקים ונדירים שרק מדגישים את ההיסטוריה העשירה של הגולן. היישוב מתקופת הברונזה, שהוזכר מספר פעמים בברית החדשה ונקשר בשמו של ישו, מאיר אור על חשיבות אזור הכינרת בתקופות קדומות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
האתר הארכיאולוגי בבית ציידה מסקרן חוקרים מזה 30 שנה וכעת כשהחפירות במקום התחדשו, נמצאו ממצאים חדשים בהם מטבע נדיר מתקופת האימפריה הרומית, בתים פרטיים, כלי חרס ומפתחות נדירים. היישוב שנמצא כ-3 ק"מ מצפון לכינרת, שבעבר שימש כמוקד דייג, מדגים את נסיגת קו המים של הימה. פרופסור רמי ערב האחראי על החפירות מטעם ה-hebrew union college, הסביר: "ירידת המפלס של הכינרת טומנת בחובה אפשרויות חדשות וגם הפתעות. קו המים המתרחק מאפשר לערוך סקרים על שפת הכינרת ולגלות אתרים ארכיאולוגיים שלא ידענו על קיומם".
בין הממצאים: מטבע של קליאופטרה ושער מבית ראשון
עם השנים הממצאים שהתגלו באזור בית ציידה, השאירו את עולם הארכיאולוגיה בהלם. לפני כשנתיים התגלה שם מטבע זהב המתוארך לשנת 38 לפנה"ס כמוהו התגלו רק שלושה מטבעות בכל רחבי האימפריה הרומית. בשבועיים האחרונים הגיעו לאתר קבוצה של כ-20 ארכיאולוגים וארכיטקטים מכל העולם, יחד עם פרופסור ערב לחפירות מחודשות בשני אזורים במקום. באזור הראשון, מתחת למה שהיו, ככל הנראה, רצפותיו של מקדש רומי שבנה הבן של הורדוס, מצאו הארכיאולוגים מטבעות, כדי כרס, מפתחות לבתים ומטבע המתוארך לשנת 35 לפנה"ס שהונפק בעכו, לרגל הגעתם של קליאופטרה ומאהבה מרקוס אנטוניוס.
@005%
בחלק השני של חפירות נמצא שער כניסה לעיר צר, המופיעה במקרא בתחום נחלת שבט נפתלי. גודלה, עושרה וביצוריה המרשימים מעידים כי הייתה עיר מרכזית ורבים מן החוקרים סבורים שהייתה בירת הממלכה. פרופסור רמי ערב הסביר על יחודיות הגילוי: "אין הרבה שערים בארץ מהתקופה הזאת, בית ציידה היה שמה של העיר בתקופת בית שני, אבל בתקופת בית ראשון זו הייתה צר".