עשרות נהגים בחברת התחבורה הציבורית "קווים" הגישו היום (ראשון) מכתב התפטרות המוני לאחר שהנהלת החברה מנעה מהם יציאה לחופשה במהלך חג הקורבן. לטענת 41 הנהגים שחתמו על המכתב, ההנהלה שינתה מדיניות ארוכת שנים של מתן חופשה לנהגים מוסלמים בחג ואיימה לנקוט צעדים משמעתיים כלפי כל נהג שייצא לחופשה ללא אישור.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לפני כשבועיים וחצי נהגים מוסלמים רבים במחוז הדרום של החברה הגישו בקשות למנהל העבודה שלהם לצאת לחופשה לרגל החג, כנהוג מדי שנה. אלא שהפעם המנהל סירב לאשר את הבקשות וחייב את הנהגים להתייצב בעבודה במהלך החג. לדברי הנהגים, ההנהלה איימה בשורת צעדים נגד נהגים, ובהם: שלילת החזרי דלק לנהגים שמסיעים נהגים אחרים למקום העבודה, ביטול תנאי השכר החדשים שהובטחו והפסקת ההתחשבות בבקשות הנהגים בעת חלוקת קווי הנסיעה.
בהודעה שנשלחה לנהגים מטעם החברה ביום הראשון לחג נכתב כי מי שלא מתייצב לעבודה בשאר הימים לא יקבל החזרים על הסעת נהגים. "שלום רב, ניסו להשיג אותך מהמשרד על מנת לשבץ אותך מחר לעבודה אך ללא מענה", נכתב בהודעת SMS שנשלחה לנהגים. "מנהל האשכול החליט שמסיע שלא אושר לו חופש למחר בכתב ולא יגיע לעבודה, לא יהיה יותר מסיע. לידיעתך. מורן - מזכירת הסניף".
על אף האיומים, כל הנהגים המוסלמים במחוז הדרום של החברה יצאו לחופשה. "זה מאכזב מאוד והפתיע את כולנו", סיפר מ', נהג בחברה שחתם על מכתב ההתפטרות. "חופשה בחג הקורבן הייתה פעם דבר קבוע. בדרך כלל היו גם מחלקים מתנות לפני כן והנהגים היו יוצאים לחג בשמחה ובמוטיבציה גבוהה". עוד הוסיף מ' כי שלושה עובדי ניקיון של החברה הצטרפו למחאה והתפטרו גם כן.
במכתב ששלחו הנהגים להנהלת החברה לאחר חג הקורבן, נכתב: "אין מקום לשלוח איומים לעובדים. אסור לך לסרב לאשר חופשות ולאכוף על הנהגים לעבוד בימי החג כיוון שזה חג ידוע מראש. כלל העובדים זכאים להיעדר מעבודתם בהתאם לחגים הנהוגים בדתם. על פי חוקי העבודה בישראל, עובדים החוגגים את חג הקורבן זכאים להיעדר ממקום עבודתם בימי החג בלא שייפגע שכרם".
לדברי מ', לא חל כל שינוי ביחס בין כמות הנהגים היהודים והמוסלמים בחברה, לכן הם לא צפו את הצעד המפתיע של ההנהלה. "בעיד אל פיטר קיבלנו חופש ובונוסים", המשיך מ'. "יש אצלנו נהגים שעובדים בחברה 13 שנה והתרגלו לזה. זה עוקץ מאוד ושבר לנו את המוטיבציה".
ח"כ יוסף ג'בארין שקיבל פנייה מהעובדים אמר: "עובדים ערבים זכאים לפי חוק לימי מנוחה בימי החג שלהם. אין הדעת סובלת שמעסיק יחייב עובדיו לעבוד ביום חגם, ואף לאיים עליהם אם לא יתייצבו לעבודה. הדבר מהווה הפלייה פסולה ופגיעה בחופש הדת והמצפון של העובדים. מישהו כאן הנרטה מרגיש עליונות וכוח אחרי חקיקת חוק הלאום". הוא הוסיף: "אפנה לי"ור ועדת העבודה בכנסת כדי לקיים דיון דחוף בנושא ולהגן על זכויות העובדים. חברת קווים צריכה להתנצל בפני העובדים ולפצות אותם על הפגיעה הקשה בהם".
בחברת "קווים" מסרו בתגובה: "במכתב מיום 24/8/18 שהפנו 41 עובדי קווים מהישוב רהט, אל מנהל הסניף והאשכול (לוד-רמלה), תבעו הנהגים העלאה בשכרם ושיפור תנאי עבודתם. בנוסף טענו העובדים כי הם זכאים להעדר מעבודתם בהתאם לחגים הנהוגים בדתם. על פי החוק, עובד מוסלמי יכול לבחור את ערב החג כיום בחירה, בכפוף לבקשה אותה יגיש 30 יום מראש. הנהגים המוסלמים לא ביקשו חופשה ועל דעתם לא התייצבו לעבודה.
"במהלך היום הראשון לחג, ניסתה חברת קווים להתקשר למסיעים (עובדים המסיעים את הנהגים למקום עבודתם) ללא מענה, לכן העבירה למסיעים הודעה, כי מסיע שלא ידאג להעברת הנהגים למקום עבודתם, עלול לאבד את זכותו להסיע נהגים (מדובר בהטבה כלכלית מעבר להיותם נהגים). כאמור ביום הראשון החג כל נהג שבחר שלא להופיע לעבודה, היה בחופשה ללא שום לחץ מצד החברה.
"במכתב שהוציאה אליהם חברת קווים, לאחר שלא הגיעו מספר ימים לעבודה, נטען כי הנהגים בחרו על דעתם וללא אישור, להיעדר ממקום עבודתם. מה שגרם לשיבוש חמור של סידור העבודה והסב נזק רב לנוסעים, לתחבורה הציבורית ונזקים כלכליים לחברה. עוד הוסיפה החברה במכתבה אל העובדים כי הדרך הנהוגה לדרוש שיפור תנאים במקום עבודה, בו קיים ארגון יציג ואשר מצוי בהסכם קיבוצי בתוקף, הינה באמצעות העלאת הטענות בפני נציג הוועד ולא באמצעות מכתב אולטימטום להנהלה ואי התייצבות לעבודה.
"החברה פנתה אל העובדים בדרישה לחזור לעבודה, בהתאם לסידור העבודה שנקבע ואם לא כן תראה החברה בהתנהגות זו כמעשה התפטרות על פי דין. למען הסר ספק עד ליום זה, טרם חזרו הנהגים לעבודתם".
צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/