פרסום ראשון - המהלך הממשלתי למיגון מפני רעידת אדמה: בעוד רעידות האדמה נמשכות, שר האוצר משה כחלון הבטיח לראשי רשויות בצפון כי הממשלה תאשר תוכנית רחבת היקף שתמגן מבנים רבים ברחבי הארץ מפני רעידות וטילים. כחלון התחייב כי שרי הממשלה יאשרו כבר בשבוע הבא תוכנית בהיקף של מיליארדים למיגון מבנים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
התוכנית תכלול חיזוק מבנים נגד רעידות אדמה וטילים - גם בצפון אבל גם ביישובי העימות בדרום: רק אתמול נחשפו פערי המיגון בפריפריה, לאחר שדוח המבקר קבע כי כמחצית מהמגזר הלא-יהודי חשוף לאיום הטילים.
טרם נקבעו סכומי התקציב שיוקצה לנושא, אך מדובר במיליארדי שקלים שיושקעו במשך כמה שנים. כחלון נפגש בעיריית חיפה עם ראשי רשויות והתחייב שהמהלך יובא לקבינט בשבוע הבא.
מחר, כפי שפרסם כתבנו ניר דבורי, יתקיים כנס חירום לנושא המיגון - ואמש נחשפו במהדורה המרכזית הנתונים המדאיגים שיוצגו בכנס. מתוך 1,600 בתי ספר שהוגדרו בסכנת קריסה במיפוי שנערך כבר לפני 3 שנים הושלם החיזוק של 53 בלבד. במשרד החינוך מדגישים שמטפלים בעוד 256 מבנים.
מתוך 108 מפעלים של חומרים מסוכנים שחויבו בתכנית חיזוק על פי תקנה שפרסם המשרד להגנת הסביבה מלפני שנתיים - אף מפעל לא השלים את התהליך ורק מפעל אחד הגיש תכניות לביצוע.
כך גם לגבי פרויקט פריסתה של מערכת התרעה ארצית שאושרה כבר ב- 2012. המכון הגיאולוגי החל בפרויקט לפני שנה ועד היום נפרסו רק 55 תחנות מתוך 120 כשאף אחת מהן עדיין אינה מחוברת להתרעה ולמעשה - לא מבצעית.
גורמים העוסקים בנושא טוענים שבשנתיים האחרונות חלה התרופפות בעבודות וועדת ההיגוי הלאומית לרעידות אדמה שכבר כמעט ואינה מתכנסת לדיונים מקצועיים. לדבריהם, הטיפול של משרדי הממשלה גם כן אינו הולם את הסיכון האדיר שקיים.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר אמש בתגובה:
"המשרד להגנת הסביבה החל הליך הסדרה מקיף ורציני לנושא, בהתאם להחלטת הממשלה. בשל מחסור חמור בכוח אדם גם במטה וגם במחוזות, המשרד לא מצליח לקדם את התוכנית שבנה בקצב משביע רצון. מבחינת המספרים - המשרד להגנת הסביבה הציב תנאים בהיתרי רעלים שמחייבים בחינה ומיגון מפני רעידות אדמה ל-81 מפעלי חומרים מסוכנים - מתוך כ-300 מפעלים שהוצבו כיעד בשלב ראשון (מפעלי A) כש-14 מפעלים מתוכם, על-פי דיווח שהעבירו למשרד, כבר השלימו את הסקרים הראשוניים והמשרד יאמת דיווחים אלה בכפוף לזמינות כוח האדם שלרשותו".
ממשרד החינוך נמסר אמש בתגובה:
"הטיפול בחיזוק מוסדות חינוך מפני רעידות אדמה מתבצע בכפוף להחלטת ממשלה. בתוך כך, המשרד בשיתוף עם הרשויות המקומיות מטפל בחיזוקם של 256 בתי ספר שהוגדרו בעדיפות גבוהה. המשרד ממשיך לצרף בתי ספר לתהליך החיזוק, זאת בכפוף לרשימה אשר נקבעה על ידי ועדת היגוי בינשמרדית המלווה את הטיפול בנושא".