מדוע ארכיון המדינה הפסיק לחשוף חומרים לציבור? כבר השבוע נתקלו חוקרים שפנו לגנזך המדינה בקשיים, לאחר שנציגי המוסד הודיעו להם כי אינם יכולים לסייע להם בחשיפת מידע ותיקים סודיים. הגוף הממלכתי בו הופקדו עד כה תיקים ממשרדי ממשלה שונים נאלץ, כך על-פי החלטת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז ניזרי, להפסיק את פעולות החשיפה השונות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המבקרים טוענים שההחלטה המחלישה את הגוף, בו נחשפו לאחרונה הפרוטוקולים של ועדות החקירה לפרשת ילדי תימן, תפגע בעתיד גם בחופש המידע בישראל. חלק מהחוקרים של פרשה זו ובני משפחות הנעדרים זועמים על ההחלטה, מכיוון שלא כל המידע בנושא נסרק והועלה לאתר ארכיון המדינה - ונדרשת פנייה אישית על מנת לקבל גישה לתיקים אלו. עד כה הפנייה טופלה על ידי אנשי הארכיון, אך למעשה הדבר עמד בניגוד לחוק.
על פי הודעה שפורסמה השבוע בעמוד הפייסבוק של ארכיון המדינה, הארכיון יחדל ממלאכת חשיפת התיקים כפי שנעשתה במתכונת הנוכחית. מעתה, כל משרד ממשלתי יקבל את האחריות על התיקים שברשותו: משמעות ההחלטה היא שלמשרדי הממשלה השונים תהיה היכולת להחליט אילו תיקים יופקדו בארכיון ויחשפו ביום מן הימים, ואילו יישמרו במרתפי המשרד.
המסמך שנשלח לפני כחודש הורה לארכיון המדינה לפעול בהתאם להנחיות היועץ המשפטי של אותו גוף או משרד שהפקיד את החומרים. ההחלטה מאפשרת למשרדי הממשלה "לשמור" אצלם תיקים שמצביעים על ליקויים או תלונות נגד המשרדים ולא לאפשר חשיפתם בפני הציבור. מלבד הפגיעה בחופש המידע, מסתמנת גם פגיעה אפשרית בחופש אקדמי, שכן הזמן הדרוש לחשיפת מסמכים לצורך מחקר עלולה להתארך משמעותית בגלל הסרבול הביורוקרטי.
בפוסט שפורסם נטען כי התיקים של חלק מהמשרדים ימשיכו להיחשף על ידי הארכיון – תיקי ראש הממשלה, משרד החוץ, חומרים מנדטוריים וחומרים אישיים. כמו כן, צוין שהחומרים שנחשפו עד כה יישארו גלויים לציבור.
ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "אנו רואים חשיבות רבה בחשיפת חומר ארכיוני לציבור, וזאת כמובן בהתאם להוראות הדין. ככל שקיים קושי בהסדר הקיים או ביישומו על-ידי המשרדים, על גנז המדינה לפעול, כמקובל, באמצעות הכלים שברשותו למציאת פתרונות מול הגורמים הנוגעים בדבר. לא למותר לציין, כי כל עוד לא תוקן הדין, יש לקיימו, בהתאם לפרשנות המשפטית המחייבת של הייעוץ המשפטי של גנז המדינה".