"שטח הפקר, אין התרעה וביטחון": השבוע עלה שוב לכותרות נושא הפשיעה החקלאית והכלכלית, לאחר שתושב בית אלעזרי ירה למוות בפורץ שניסה לגנוב את משאיתו. בעקבות האירוע, פנו לחדשות 2 Online תושבי מושבים בירושלים הטוענים שההתמקדות במושבי הצפון והדרום מזניחה אותם. לטענתם, הם סובלים במשך שנים ממכת פריצות בלתי פוסקת מהכפרים הפלסטינים הגובלים עם ירושלים. לידי חדשות 2 Online הגיעו סרטונים ממצלמות אבטחה המראים את רגעי הפריצות, המתרחשות בדרך כלל בשעות הקטנות של הלילה ובאופן מקצועי - עוד לפני שהתושבים שמים לב או שהמשטרה מגיעה לאזור.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
התושבים טוענים כי במסגרת גל הפריצות נגנבים כלי רכב פרטיים, אופנועים, קטנועים, ציוד חקלאי, ואף מתבצעות פריצות למשקים חקלאיים שלמים. אייל בן שושן, תושב מושב עמינדב, סיפר לחדשות 2 Online על מימדי הגניבות והפריצות למושב: "התופעה הזו קיימת באזור שנים רבות, אני שמעתי על זה מבני המושב עצמו. הפורצים והפולשים מגיעים בעיקר מהכפרים הסמוכים - בתיר וואלג'ה - כי זה פשוט מאוד. המושב הוא בלי גדרות ויושב בתוך שמורת טבע. אין אבטחה, אין סיורים".
בן שושן הוסיף כי בשנים האחרונות, בהן הוא מתגורר במושב כשוכר, "לפחות 40% מהאנשים שאני מכיר נפגעו מהסיפור הזה - וזה רק מהידע שלי. אני חושב שיש מחדל ביטחוני, אנחנו לא מרגישים ביטחון בשעות הלילה פה. אפילו בש.ג מוקד אבטחה, אין אפילו פטרולים בלילה. אלמנט ההתרעה לא קיים פה פה ולכן גונבים הכל: אופנועים, רכבים, מחשבים, חפצים כבדים, פרצו גם ללול של מישהו כאן וגנבו לו עופות".
לדבריו, המשטרה לא מצליחה למנוע את התופעה - שפוגעת לא רק בחקלאות: "אפילו לארון הקודש בבית הכנסת ניסו לפרוץ. לי אישית גנבו אופנוע בשניות, בלי בעיה. המשטרה הגיעה, אמרה שיש מכת פריצות, חקרה וזהו. אין לה יותר מדי מה לעשות".
"זה מתחיל כפלילי ועלול להיגמר כלאומני"
א' הוא איש ביטחון שמתגורר גם הוא בעמינדב, בעל משפחה שסיוט הפריצות פגש אותו מקרוב. "לפני חודשיים הבת שלי התעוררה לאכול באמצע הלילה, אשתי החלה להניק אותה. בשלב מסוים היא העירה אותי ואמרה לי שהיא שומעת רעשים מהסלון. אני קם ומסתכל, ולא רואה כלום. פתאום שמעתי רעשים מבחוץ, התקרבתי לחלון וראיתי 2-3 אנשים 'משחקים' לי עם הקטנוע", שחזר.
מה שאירע לאחר מכן כאילו נלקח מסרט קולנוע: "לכל רוכב קטנוע ועוד כזה שגר במושב זה עבר בראש. רצתי חזרה לחדר ואמרתי לאשתי להתקשר למשטרה. הייתי עם בוקסר, יחף, הדלקתי את האור בחוץ וחברי החוליה התחילו לברוח. רצתי אחריהם עוד 100 מטרים בערך: הם הגיעו לתחילת המושב למקום קצת עם שיחים, היה חשוך אז העדפתי שלא להיכנס לשם. המשטרה באה, עברה ניידת, ובזה נגמר הסיפור. הפורצים הספיקו כבר לחתוך את השרשרת של הקטנוע - חמש דקות אחר כך כבר לא לי היה קטנוע".
א' סיפר לחדשות 2 Online שהתופעה הזו חוזרת על עצמה פעם בכמה שבועות, אולי אפילו בתדירות גבוהה יותר. "בשבוע שעבר גנבו לאחד מהחברים במושב רכב חדש. יש חברים אחרים שנכנסו אליהם הביתה, גנבו ציוד וברחו כשכולם ישנים. זה פשוט מפחיד. אם פורצים לבית שלך זה קו אדום, וכשחושבים על זה, מה הקו המפריד בין פלילי ללאומני? זה בדיוק אותו ציר שממנו נכנסים. משהו שמתחיל פלילי יכול להיגמר כלאומני".
"הורסים לאנשים את כל מה שבנו"
גם במושב הסמוך אבן ספיר, הממוקם ליד בית החולים הדסה עין כרם, סובלים ממכת פריצות וגניבות, לבתים ולמשקים חקלאיים. "לי גנבו את הרכב כבר כמה פעמים, פרצו לנו לבית, לחצר, אין דבר שהם לא ניסו לעשות ובדרך כלל הצליחו", ציין אחד התושבים. "יש פריצות גם ללולים. אלו מפעלי חיים של תושבים שמשחיתים להם רכוש והורסים להם את כל מה שבנו בעשר אצבעות", אמר.
"המקרה של בית אלעזרי עלה לכותרות אבל הוא ממש לא היחידי. כמעט כל מושב שגובל בכפר פלסטיני סובל מהמכה הזו. זו מכת מדינה. מי יעצור את זה? למה רק כשזה מסתיים בירייה מדברים על זה? בואו לכאן ותראו שזה קיים כל השנה. באבן ספיר, בעמינדב, באורה, בנס הרים - בכל מקום שאמור להיות שקט ורגוע הפכו את החיים שלנו לסיוט".
המספרים מראים עד כמה התופעה עגומה: מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מצא כי בין השנים 2011-2015 נפתחו במשטרה 5239 תיקים בגין פשיעה חקלאית. כתבי אישום הוגשו רק ב-4.6% מהמקרים, וכ-4,700 תיקים נגנזו - רובם בעקבות העובדה שזהות העבריין לא פוענחה או בגלל חוסר עניין לציבור.
במכון המחקר בכנסת העריכו כי רוב הפשיעה החקלאית לא מדווח: בין 75% ל-85%. 95 תיקים בלבד הגיעו לבית המשפט בשנים אלו. סוג הפשיעה הנפוץ ביותר הוא גניבת צאן ובקר (מעל ל-18 אלף ראשי צאן ובקר נגנבו) - ורק 11.8% מהם נתפסו.
"התופעה עלולה לעלות בחיי חפים מפשע"
המסמך המדאיג הוכן במושב הכנסת האחרון לבקשת ח"כ חיים ילין (יש עתיד), שדרש היום (רביעי) לקיים דיון משותף של ועדת הכלכלה וועדת הפנים בנושא גניבות חקלאיות. ילין פנה היום לח"כ כבל, יו"ר ועדת הכלכלה, וח"כ דודי אמסלם - יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה. ילין ציין כי סגירת התיקים ההמונית מובילה לאובדן אמון במערכת: "פשיעה חקלאית הנה תופעה המחייבת התערבות הן בשל היקף התופעה והן בשל הנזקים הגדולים שהיא גורמת".
"מקרה הירי בבית אלעזרי הינו רק קצה הקרחון בבעיה הרווחת של הגניבות החקלאיות", הוסיף. "אני קורא לשר לביטחון פנים ושר החקלאות, אשר אמונים על ביטחון הפנים של הציבור ועל תחום החקלאות לפעול בהקדם וליישם את ההמלצות. מדובר בתופעה אשר עלולה לעלות בחיי חפים מפשע וחובתנו היא לעשות ככל שביכולתנו על מנת למגרה".