"החברה חייבת ללמוד להכיל את הילדים שלנו, הם לא אשמים במצבם" - בימים שבהם ילדים רבים בישראל מצויים בשיאה של החופשה ופוקדים את מקומות הבילוי השונים, יש ילדים שלא יכולים להרשות לעצמם להשתעשע בכל מקום. מדובר בעשרות אלפי ילדים שסובלים מאלרגיה לבוטנים - ורגישים לכל מוצר שעשוי מהם, חלקם אף ברמות חריגות שעלולות לסכן את חייהם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בישראל ישנם כ-40 אלף ילדים רגישים לבוטנים בדרגות שונות - כאשר ביניהם ישנם ילדים שמספיק שרק יריחו בוטנים או יבואו במגע עם מוצר שמכיל בוטנים - על מנת שיהיו לדבר השלכות קשות במיוחד. מדובר באחת מהאלרגיות החריפות שקיימות, שבמקרים חריגים יכולה לגרום לתופעות מסוכנות - ואף עלולה להוביל למוות.
"הבן שלי עוד מעט בן 10 וסובל מאלרגיה לבוטנים", מספרת אודליה אלבו, מייסדת אנפילקסיס בישראל ופעילה להעלאת המודעות לאלרגיות למזון. "הוא וילדים שכמותו צריכים להתמודד עם האלרגיה הזו מדי יום וזה קשה ולהיזהר כמעט מכל דבר בסביבתם, כמו לחיות בבועה".
לדבריה, האלרגיה ממנה סובל בנה ושכמותו אינה פשוטה כלל להתמודדות: מאכלים רבים מתויגים ככאלה ש"עלולים להכיל בוטנים" - מה שמהווה סיבה מספקת עבור ילדים אלרגיים להימנע ממוצרים אלה או פשוט להמר: לאכול ולראות אם יקרה או לא יקרה משהו - או לא לאכול כלל.
"מספיק שמישהו פותח שקית במבה ממרחק - וזה עלול להיות מסוכן"
אלא שהחשש לא מסתיים רק באכילת מזון שקיים חשש כי הוא מכיל את הרכיב המסוכן. יש אלרגים לבוטנים שלא יכולים שיפתחו בסביבתם או אפילו רחוק מהם שקית של במבה, למשל - זאת מכיוון שמדובר באלרגן נשיף שעובר באוויר שנכנס לגוף. "גם אם אתה נמצא בנמל התעופה, שזה מקום גדול מאוד ומאוורר - ופתחת שקית במבה בחלל סגור, הבן שלי יכול לפתח מיד תגובה אלרגית", מספרת אודליה.
"אנחנו כל הזמן עם היד על הדופק, אם הוא רואה שקית במבה שנפתחת או משהו שעלול להכיל עקבות של בוטנים הוא בחרדות", מספר כ', אב לבן 5 ממרכז הארץ. "זה עלול להרוג אותו אפילו. אנחנו כל הזמן עסוקים בהסברה ובהגברת המודעות מסביב, שלא ייווצר מגע כלשהו עם בוטנים".
אודליה והורים נוספים מספרים כי הם מוצאים את עצמם עוסקים בהסברה. "מצאתי את עצמי מגיעה עם בני לקולנוע, והייתי חייבת לוודא שההורים לא מכניסים לאולם שקית במבה או רוכשים את חטיף הבמבה החדש שמוכרים במזנונים", מספרת אודליה.
כ', לעומתה, לא לוקח את בנו לקולנוע - כדי לחסוך את מסע ההסברה הזה: "אני פשוט לא לוקח אותו לסרט שפתוח לכלל הציבור, אלא רק להקרנות סגורות מהעבודה. החברים שלנו לעבודה מודעים למצב של הילד ומתחשבים".
"הבעיה עם במבה שזה מוצר דביק שנמרח, מספיק שיהיו שאריות במבה על מושב או על ידית, ויכולה להיות פריחה. אם יש 'אבק' של במבה באוויר, הוא יכול להיכנס לקנה הנשימה - וזה יכול להסתיים רע מאוד", הוא מוסיף.
בוטנים - גם במוצרים שבכלל לא ידעתם שמכילים אותם
"הרבה פעמים היו אנשים שהעדיפו את הבמבה לפני הילד, במסיבות יום הולדת למשל", מספרת אודליה. "חברים לא מזמינים ילדים אלרגים כי הם מוגבלים עם האוכל".
אלא שהבעיה לא מתחילה ומסתיימת רק בחטיף הבוטנים הפופולרי. המון חברות בוחרות להטביע על מוצריהן את התווית "עלול להכיל בוטנים" כדי לצאת ידי חובה ולא לקחת סיכונים: "המון מוצרים עלולים להכיל בוטנים. יש חשש לבוטנים אפילו על קרטיבים ובבשר טחון, זה כסת"ח נוראי".
"גם ביסקוויט פתי בר למשל - יש חברה שמשוקת את המוצר עם חשש לבוטנים וחברה שלא", מספר כ', "הבן שלי לא אמור לדעת מה כן יכול לסכן אותו ומה לא אם מגישים לו עוגייה בלי לדעת מאיזו חבילה היא הגיעה. או שזה יהרוג אותו או שלא יקרה כלום".
"לאלרגיה מסכנת חיים יש רמות שונות", מסבירה פרופ' ננסי אגמון-לוין, יו"ר איגוד האלרגיות בישראל. "מי שמוגדר כאלרגי, חייב להימנע לחלוטין מחשיפה לגורם האלרגיה. בדרך כלל באכילה יכולה להיות חשיפה גם למגע".
"יש מקרים חריגים שבהם בחלל סגור פותחים שקית של במבה, למשל, ואבק הבוטנים מתפזר באוויר. מי שסובל מאלרגיה כזו לבוטנים לא יכול לחיות בחוסר ודאות - וכל הילדים מסביב צריכים להימנע מצריכת בוטנים ולהתחשב בכך. צריך ליצור עבור הילדים הללו סביבה נטולת בוטנים".
המזרק שמציל חיים: למה בישראל לא?
למצב הזה, שבו ילדים חוטפים התקפי אלרגיה קשים עקב רגישות - ולא רק לבוטנים, אלא גם לחלב ואגוזים, סוגי אלרגיות נפוצים נוספים שעלולים להיות מסוכנים אף הם - יש פתרון זמין, פשוט וקל שיכול למנוע מקרי מוות ולספק מענה מהיר לסובלים מאלרגיה.
תגובה אלרגית קשה ניתנת לטיפול על ידי שימוש במזרקי אפינפרין המכילים אדרנלין - ההזרקה הזו היא למעשה פעולה מצילת חיים שמונעת הידרדרות במצב החולה בשטח, עד להגעת צוותי רפואה למקום.
ח"כ לשעבר יפעת קריב, אם לילד הסובל מאלרגיה, יזמה בכנסת שעברה הצעת חוק שנועדה להציב במקומות ציבוריים בישראל מזרקי אפינפרין מצילי חיים - בדומה למצב בארה"ב. "זה חוק מציל חיים ואחד החוקים הכי חשובים שצריך לחוקק", מסרה בשיחה עם חדשות 2 Online.
"בחו"ל יש מזרקים במקומות ציבוריים, ואין סיבה שזה לא יקרה גם בארץ", היא מדגישה. "הבן שלי אלרגי לחלב, הוא משתמש במזרק לעתים תכופות וזה מציל את חייו. זה יעיל לא רק במקרים של אלרגיה - ומכל הסוגים, אלא גם במקרים של עקיצות דבורים".
ב-28 באוגוסט ייערך במתנ"ס גן יבנה כנס להעלאת המודעות לאלרגיות למזון בחסות אנפילקסיס וארגון איחוד הצלה. עד לכינוס, מקווים הורים לעשרות אלפי ילדים אלרגים בישראל, כי המודעות לנושא תגבר - וכי הסביבה תתחשב בילדים הרבים שחפצים לחוות חוויות שכל ילד חווה, ללא חשש מתמיד לבריאותם.
לפניות לכתב: morl@ch2news.tv