עם היוודע מותו של הסופר וחתן פרס נובל לשלום אלי ויזל בגיל 87, ספדו לו הערב (שבת), בין היתר, ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. "ויזל נתן ביטוי לניצחון הרוח האנושית על פני הרוע", אמר נתניהו.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"מדינת ישראל והעם היהודי מבכים מרה את פטירתו של אלי ויזל", המשיך ראש הממשלה. "אלי, אמן המילים, נתן ביטוי באמצעות אישיותו יוצאת הדופן וספריו המרתקים, לניצחונה של הרוח האנושית על פני האכזריות והרוע. באפילת השואה שבה נספו אחינו ואחיותינו - הוא שימש קרן אור ומופת של אנושיות המאמינה בטוב שבאדם".
נתניהו הוסיף כי "יצירתו העניפה של אלי אינה משקפת רק את מוראות השואה, אלא מייצגת תקווה ואופטימיות אל מול העלטה של אושוויץ. אני מודה על הזכות שנתנה לי להכיר את אלי וללמוד ממנו כה רבות".
נשיא ארה"ב ברק אובמה ספד לחתן פרס נובל לשלום אלי ויזל שהלך לעולמו בגיל 87 והגדיר אותו כ"אחד הקולות מוסרית הגדולים של זמננו, ובמובנים רבים, המצפון של העולם". בהודעה שפרסם הבית הלבן נכתב כי הנשיא וויזל שוחחו לא מעט בין היתר החמיא הנשיא האמריקני לויזל על כך שהרים את את קולו, לא רק נגד אנטישמיות, אלא נגד שנאה, גזענות וחוסר סובלנות בכל צורותיה.
יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין אמר כי "העם היהודי נפרד מאחד האישים היהודים המרכזיים במאה החולפת". הוא הוסיף עוד כי "הגותו ותרומתו האינטלקטואלית והערכית תהדהד עוד שנים רבות".
"ויזל היה מענקי הרוח - ראוי שספריו יילמדו בכל בעת ספר בארץ ובעולם", אמר יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג. "כניצול שואה שעבר את הנורא מכל הפכו ספריו, מחקריו, הגותו ופועלו לגלעד רוחני לנספי השואה ולקחיה וכך ייזכרו מדור לדור.
"הלילה אנו נפרדים מאחד מגיבוריו של העם היהודי, נפיל אמיתי של האנושות כולה", אמר נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. "הוא גילם את נחישות הרוח האנושית, את היכולת לגבור על הרשע הנורא מכל - ולחיות, נגד כל הסיכויים. בחייו היה ללוחם נגד השנאה באשר היא ועבור האדם הנברא בצלם באשר הוא, ולמורה דרך עבור כולנו".
"התבשרנו על אבידה גדולה לעם היהודי ולעולם כולו", אמר הנשיא לשעבר שמעון פרס. "ויזל הטביע את חותמו על האנושות כולה, בכך שתרם תרומה ייחודית להנצחת מורשת השואה ולהעברת מסר של שלום וכבוד בין בני האדם לעולם כולו. הוא עבר בחייו את הזוועות הקשות ביותר של האנושות וכששרד אותן בחר להקדיש את חייו להעביר את המסר: לעולם לא עוד".
מי שכיהן בעבר כשגריר ארה"ב בישראל מרטין אינדיק צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "איש חכם עזב אותנו. מה נעשה בלעדיו?"
חבר הכנסת איציק שמולי (המחנה הציוני) צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי מדובר ב"אובדן גדול לעם היהודי ותזכורת כואבת לכך שהניצולים הולכים וניתן עוד לתקן את היחס אליהם".
"במהלך שנות היכרותי עם אלי ויזל שמעתי ממנו את סיפור חייו ולמדתי ממנו דברים רבים שיישארו איתי כל חיי", אמרה חברת הכנסת שולי מועלם מהבית היהודי. "המילים שלו שאני מצטטת הכי הרבה הן: 'ההיפך מאהבה אינה שנאה, ההיפך מאהבה היא אדישות'. נלמד מאלי להיות אנשים מעורבים ולא להסיט מבט הצידה מול עוולות".
ויזל נפטר היום בגיל 87. ניצול השואה שהפך לסופר עטור שבחים ברחבי העולם, התגורר בניו יורק בעשורים האחרונים והותיר אחריו את אשתו אסתר מריון, בנו אלישע שלמה - הקרוי על שם אביו שנספה בשואה - ושני נכדים.
ויזל נולד בספטמבר 1928 בסיגט, שכיום נמצאת ברומניה. בגיל 15 הוא ומשפחתו נשלחו לאושוויץ על ידי הנאצים, שם נחרת על זרועו המספר A77133. אמו ואחותו הצעירה של ויזל נספו באושוויץ, אך שתי אחיותיו הגדולות שרדו. ויזל ואביו נשלחו למחנה בוכנוולד, אך אביו לא שרד וויזל נותר במחנה יתום עד לשחרורו בחודש אפריל 1945. לאחר השואה, עבר ויזל לפריז והחל בקריירה עיתונאית.
הכתיבה האוטוביוגרפית שלו על חוויותיו בשואה החלה כמעט במקרה, כשהסופר הצרפתי פרנסואה מוריאק שכנע אותו במהלך ריאיון לכתוב על זכרונותיו ממחנות המוות. הספר הראשון שפרסם ויזל היה "הלילה" משנת 1958, שתורגם ליותר מ-30 שפות והפך לספר לימוד חובה בהוראת השואה במדינות רבות. במהלך השנים חיבר ויזל 47 ספרים, בהם "יהודי הדממה", "איפה היהודים שלי?", "בין השמשות", "הקבצן מירושלים", "הנשמה החסידית" ו"עידן העקורים".