ההייטק הישראלי הוא מקור ידוע לגאווה, ולא לחינם אוהבים אנשי ציבור לכנות אותנו "אומת הסטארטאפ" - אך יש נתון אחד על תעשיית ההייטק שכנראה שאתם פחות מכירים - כ-20% מחברות האינטרנט הישראליות עוסקות בהימורים. נכון, האתרים האלו חסומים לגלישה בפני ישראלים, אבל על החסימה הזו קל מאוד לדלג.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
לעורך דין טל רון יש התמחות מיוחדת, כזו שבזכותה הצטייד בכל סמלי הסטטוס הנכונים כבר בגיל 40. "תמיד מדברים על הייטק בקטע של פה אנחנו ממציאים תוכנות ומשפרים את העולם, אבל זה לא חייב להיות הדברים האלה. אפשר גם לשפר את העולם בדברים שיש בהם ריגושים. מהימורים באינטרנט מגיימינג, ודברים נוספים", הוא מספר מרכבו בעל הגג הנפתח.
רון מייצג חברות הייטק שמתמחות בהימורים וטכנולוגיות פיננסיות ברשת, רובן אסורות לשימוש בארץ תחת החוק האוסר על הימורים. "באזור הזה של הבורסה אנחנו מדברים על מאות חברות של היי-גיימינג", הוא מסביר. עורך דין רון מסדיר את עבודת החברות במדינות שבהן ההימורים מותרים, בדרך כלל הן רשומות בקפריסין או בגיברלטר. כך הוא מסביר, הן גם תחת רגולציה, הסדרה שמבטיחה מוסר תשלומים למשחקים ולעובדים."הימור הוגן".
"לא חושב שזה הימורים, זו טכנולוגיה פיננסית, אני אוהב את המונח 'פיננשל אנטרטיינמנט' והדבר הכי מדהים זה שב-80% מהחברות הללו יש איזה טאצ' ישראלי".
הכסף הגדול
אילי הון ישראלים רבים התחילו את דרכם בפיתוח אתרים ותוכנות להימורים ברשת, שהפכו להצלחה בין לאומית מטורפת ואותם למיליארדרים. אבי שקדי עם "888", טדי שגיא עם "פלייטק", נועם לניר ו"אמפייר און-ליין", וזו רשימה חלקית בלבד.
"שוק האון-ליין גמבלינג העולמי מגלגל בין 30-40 מיליארד דולר, מתוך כך החברות עם איזה שהיא נגישות ליזמים ופעילות ישראלית, נעות סביב ה-10 מיליארד דולר. סכומים משמעותיים אין ספק", מתאר רו"ח יניב כהן, מזיו האפט BDO .
רשויות החוק בישראל מתייחסות להימורים ברשת במסגרת החוק האוסר על הימורים בכלל בארץ, איסור שמטיל אחריות פלילית גם גם על מי שמארגן את המשחק וגם על מי שמשחק. אז איך זה שבמגדלים רבים כל כך ב"עמק הסיליקון הישראלי", כאן במרכז הארץ, צומחות עוד ועוד פלטפורמות למשחקים, חברות שמנהלות משחקים על כסף, חברות שעוסקות בהימורים על שערי מטבעות וסחורות, שחלקן כבר הוכרזו כהימורים לכל דבר ונאסרו לפעילות בישראל?
התשובה פשוטה, גם אם החברות לכאורה אינן פונות לקהל הישראלי או חוסמות אנשים שמשתמשים בשרתים מישראל, אין להן בעיה לפעול מכאן. כאן הן עוד חברת הייטק, והמהמרים באתרים שלהן הם מרחבי העולם.
"אין לב ואין מצפון"
מנחה קורס המכשיר משווקים לפלטפורמת ההימורים הכרי נפוצה, הימורי האופציות הבינאריות, מסביר את העקרון: "האווירה היא של בורסה ושוקי הון. המהמרים מתבקשים להחליט בכמה יעלה ערך מטבע או מניה בזמן נתון אבל הם מהמרים רק על הערך, לא באמת רוכשים מניה או מטבע".
פרופ שמואל האוזנר, יו"ר הרשות לניירות ערך: "האופציות הבינאריות אינן מותרות בחלק גדול מהמדינות או שהן נמצאות תחת רשות ההימורים משום שהמשמעות שלהם היא: אני חושב שהשער יעלה או ירד בחמש או עשר הדקות הקרובות. מהבחינה הזאת אנחנו רואים באופציה בינארית כמכשיר להימורים ולכן אנחנו אסרנו עליה".
חברת המערכת שנכנסה עם מצלמה נסתרת לתוככי החברות הללו, חשפה אמת מטרידה. "הברוקרים הם לא ברוקרים עם רשיון, לכן, אסור להם לומר ללקוחות את גובה השער או לסחור בשביל הלקוח. הם ברוקרים, בלי להיות ברוקרים" מסבירה אחת המדריכות בקורס משווקים, "אבל הלקוחות חושבים שהם כן ברוקרים?", שאלנו, "בדיוק", השידבה המדריכה.
בחברה הייטק אחרת, במשרד מלוטש, שממוקם במגדל מהודר, הסבירו לנו באופן הכי גלוי למה כדאי לנו להמר על עבודה דווקא אצלם. "יש כאלה שעשו בחודש שעבר 80 אלף דולר. אבא שלי עובד ברפאל, טייס קרב שמקבל פנסיה ואני עושה יותר כסף ממנו ואני בן 26, שוב פעם זה תלוי בנחישות שלך. אין לב ואין מצפון, פה את מישהי אחרת", מסביר לנו המגייס בחברה את חוקי הג'ונגל.
"זאת אומרת שאם מגיע לך לקוח שאומר לך: יש לי סרטן, אני חוסך את הכסף שלי כדי לתת לילדים, את צריכה לשכנע אותו למה ה-200 אלף דולר שלו יכולים לעשות יותר רווח וריבית ממה שהבנק שלו נותן לו כאן אצלנו, כשאת יודעת שהוא הולך להפסיד את זה תוך חודש. להפסיד זה להפסיד כסף ואז לעשות לו 'ריקברי' ולגרום לו למשכן את הבית ולעשות לו עוד 'ריקברי' ולגרום לו לקחת הלוואות", מסביר בקור רוח. "כמה אחוז מהלקוחות מפסידים? 50% 60%?", שאלנו בתמימות, "96%", השיב.
פונים רק לשווקים זרים, האמנם?
כן, גם אלו פניו של ההייטק הישראלי, זה שאנחנו כל כך אוהבים להתגאות בו, אולם כדאי להדגיש, זו וודאי אינה התמונה בכל התעשייה הזו. בהוראת החוק, כל החברות חוסמות משתמשים ממחשבים בישראל, אבל הנה, תראו כמה קל לדלג מעל החסימה.
מני ברזילי, מנכל "42" סייבר באוניברסיטת תל אביב מסביר: "מה שאנחנו רוצים לעשות זה לגרום לאתר לחשוב שאנחנו הגענו ממקום אחר, למשל מארהב או מאנגליה".
"איך אנחנו עושים את זה? אנחנו הולכים להשתמש בתוכנה שנקראת "אנונימוס פרוקסי", היא גורמת למחשב שלנו להתחבר למחשב שיושב באחת המדינות האלו ואומרת למחשב הזה "תגלוש בשמנו לשם" מה שיקרה זה שהאתר יחשוב שאנחנו גולשים ממקום אחר. בלחיצה פשוטה בוחרים את מדינת היעד ממנה אנחנו רוצים לגלוש ושום דבר באתר אינו חסום לפנינו", מסביר ברזילי.
ונחזור לעורך דין רון, כששאלנו אם היה משתמש בעצמו בפלטפורמות של החברות אותן הוא מייצג השיב: "מה פתאום? לא מדבר אלי דברים כאלה. אני גם לא לקחתי סמים ולא עישנתי סיגריה. אבל יש אנשים שיש להם נטייה לדברים האלה,שאוהבים לסכן את הכסף שלהם וזה על הכיפאק אם הם רוצים שיעשו מה שהם רוצים". "אם אותן חברות ישחקו על פי הכללים, ואני חושב שהרוב כן משחקות לפי הכללים אז סיר מצא את המכסה", סיכם.
מ"בנק דה בינארי" נמסר בתגובה: "אנו מפעילים מספר מנגנוני אבטחה מתקדמים לרבות חסימת כתובות IP ישראליות, כדי למנוע הימור דרך האתרים שלה . בנוסף קיים שאלון ונדרש מסמך זיהוי רשמי וכולם מאומתים באמצעי ביטחון-מידע מתקדמים".
לצפייה בפרק הראשון בסדרת הכתבות - לחצו כאן
לצפייה בפרק השני בסדרת הכתבות - לחצו כאן