תהליך מציאת היועץ המשפטי הבא יוצא לדרך: היום (רביעי) תתכנס לראשונה הועדה המקצועית-ציבורית לאיתור המועמדים לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, שיחליף בתפקיד את עורך הדין יהודה וינשטיין.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הוועדה, בראשותו של נשיא בית המשפט העליון בדימוס השופט אשר גרוניס, תדון במועמדים האפשריים. עוד חברים בוועדה: חברת הכנסת ענת ברקו מהליכוד, שר המשפטים לשעבר משה ניסים, השגרירה לשעבר באו"ם גבריאלה שלו ועורך הדין יחיאל כץ.
בין המועמדים שהוזכרו: מזכיר הממשלה תת אלוף עמיחי מנדלבליט, השופטת בדימוס הילה גרסטל, וכן שורה של מועמדים מתוך הפרקליטות. הוועדה יכולה לאשר מועמד אחד או יותר מאלה שיופיעו בפניה. ברקע הדיונים ניצבת השאלה על מהות התפקיד, לאור יוזמת שרת המשפטים איילת שקד לפצל את התפקיד.
נתניהו נגד פיצול התפקיד
לפני כשלושה שבועות פורסם לראשונה בחדשות 2 כי ראש הממשלה בנימין נתניהו יפעל לסכל את יוזמתה של שקד לפיצול התפקיד. שקד הודיעה לחברי הוועדה שתבחר את היועץ המשפטי הבא כי ייתכן שהתפקיד יפוצל לתובע כללי וליועץ לממשלה, אך בלשכת ראש הממשלה טענו כי ביוזמת שקד יש סיכונים רבים.
"הרעיון לפצל את תפקיד היועץ המשפטי לממשלה עלול לפגוע ביכולתו למלא את תפקידו באופן מלא", הסבירו בלשכה. "למוסד היועץ המשפטי לממשלה תפקיד קריטי במערכת הבלמים והאיזונים, שהיא מיסודות הדמוקרטיה הישראלית. הסכנה היא שפיצול התפקיד יצמצם את הראייה המערכתית הרחבה שעומדת כיום בפני היועץ המשפטי לממשלה ושנדרשת לביצוע תפקידו באופן המיטבי ביותר".
דבר תכנית פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה פורסם בתחילת החודש, כאשרז אמרה השרה שקד בריאיון לגלי צה"ל כי ביקשה מחברי הוועדה "להודיע למתמודדים שהדבר נבחן ויישקל - חשוב לי שמי שמתמודד ידע שהדבר בהחלט נבחן ברצינות, אני נוטה ללכת לכיוון הפיצול. כרגע בוחנים אדם שאמור להתאים גם לייעוץ משפטי וגם לתביעה הכללית, הוא אמור להיות מוכשר לבצע את שני הדברים. אם נחליט לפצל את התפקיד אחרי שייבחר אותו מועמד, ילקחו ממנו חלק מהסמכויות".