כמה עשרות תושבי דרום תל אביב הפגינו אמש (שלישי) בשכונת התקווה במחאה על החלטת בג"ץ, שאומנם דחה ברובה את העתירה נגד התיקון לחוק המסתננים, אך קבע כי יש לקצר את תקופת השהייה המירבית של המסתננים במתקן השהייה חולות. מי שגיבו את התושבים היו שרת המשפטים שקד והשר לביטחון הפנים ארדן, שמתחו ביקורת חריפה על החלטת בג"ץ להתערב בחקיקה בנושא בפעם השלישית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אחרי שיקוצר זמן השהייה שלהם בחולות, המקום היחיד שהם יכולים להגיע אליו זה שכונות דרום תל אביב", אמרה טליה מזרחי, תושבת שכונת יד אליהו שהשתתפה בהפגנה. "זה מקומם אותנו, אנחנו לא מחסן של מסתננים, אנחנו לא מוכנים להיות המחסן של מדינת ישראל".
"שלא ישקיעו במתקן חולות, חבל על הכסף, שיביאו את כולם משם לפה, אבל שיוציאו אותנו", הוסיף בייאוש עובד חוגי, גם הוא תושב דרום תל אביב. "מבחינתנו אנחנו נצא מפה ושהמסתננים יישארו. כל המהות של הפסיקה היא לטובת המסתננים".
"בג"ץ רוצה להיות הומני ולדאוג לזכויות אדם, אבל למה על חשבון העם שלו?", הוסיף יגאל בן דוד, תושב שכונת עזרא. "אם בג"ץ היה חי בתוך עמו הוא היה ידוע שיש את כל התקיפות, את כל הפשע, שאין לאנשים פה ביטחון אישי".
מוטסים עלי, ממובילי מחאת מבקשי המקלט, דווקא בירך על פסיקת בג"ץ אך הלין על האופן שבו מטפלת המדינה בסוגיה. "אנחנו מאמינים במערכת המשפט הישראלית אבל חשוב להבין שצריך למצוא פתרונות אמיתיים", אמר. "עד עכשיו המדינה לא פתרה את הבעיה. צריך לקחת בחשבון את הצרכים של התושבים אבל גם את הזכויות של מבקשי המקלט".
ארדן: "החלטת בג"ץ - פגיעה קשה"
השר לביטחון הפנים גלעד ארדן, שחוקק כשר הפנים את התיקון לחוק למניעת הסתננות, מתח אמש ביקורת חריפה על הפסיקה. "צר לי צער עמוק על החלטת בג"ץ שפוגעת פגיעה קשה בניסיון המדינה למנוע השתקעות של מסתננים בלתי חוקיים בערי ישראל", אמר. "קביעתו מבטאת את הרחמים הנדרשים כלפי המסתננים, אך מתעלמת מהרחמים הראויים כלפי מצוקת תושבי השכונות".
"לא זו בלבד שבג"ץ קיצר את תקופת השהייה בחולות, אלא שבימים אלה ממש הוא גם מעכב את יישום הסדר העזיבה למדינות שלישיות", הוסיף השר. "בג"ץ שם עצמו כ'מחוקק על' הקובע הסדרים פרטניים במקום בית המחוקקים, ובמצב כזה לא נותרה שום ברירה לכנסת אלא לחוקק את פסקת ההתגברות שתאפשר לכנסת לשמור על מעמדה כגוף המחוקק".
שרת המשפטים איילת שקד, שזמן קצן לפני ההכרעה הזהירה מפני ההשלכות של פסילת התיקון לחוק, התייחסה אמש בעיקר לסוגיית הפרדת הרשויות. "לא היינו צריכים להגיע לדיון שלישי וידיה של הרשות המחוקקת לא היו צריכות להיקשר באופן שבו נקשרו", אמרה.
"עמדת המדינה ולפיה לא ניתן להשלים עם תופעת ההסתננות הבלתי חוקית התקבלה עקרונית על ידי בית המשפט העליון", אמר אמש ראש הממשלה בנימין נתניהו. "בית המשפט אישר כי ניתן לכלוא את המסתננים לצורך השגת ההרתעה הנדרשת. לצד זאת פסק הדין יילמד והמדינה תפעל ליישומו".
זמן החזקת המסתננים במתקן לא מידתי
אתמול אחר הצהריים דחה הרכב מורחב של 9 שופטי בג"ץ את העתירה נגד התיקון לחוק למניעת הסתננות. עם זאת, 8 מתוך 9 השופטים קבעו כי ההוראה שלפיה ניתן להחזיק מסתננים במתקן השהייה חולות לתקופה של עד 20 חודשים אינה מידתית ולכן "אינה חוקתית ודינה להתבטל".
בהחלטתם קבעו השופטים כי לכנסת תינתן תקופה של שישה חודשים לתקן את הוראת החוק ולקבוע תקופת שהייה מירבית במתקן חולות שתהיה מידתית. עד שתתקבל החלטה בכנסת קבע בג"ץ כי תקופת השהייה המירבית תעמוד על 12 חודשים. "הזכות להחזיק מסתננים במשמרות, בכפוף לקיומם של הליכים לזיהויים או למיצוי אפיקי הרחקתם מישראל, חוקתית היא", קבעה נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור.
השופט ניל הנדל סבר בדעת מיעוט כי יש לדחות את העתירה במלואה. "גם ההוראה לפיה תקופת השהייה המקסימלית במרכז השהייה היא 20 חודש צולחת את המבחן החוקתי", קבע הנדל. בין היתר הוא טען כי מתקן השהייה דומה יותר במבנהו למתקן פתוח מאשר למתקן סגור ומתנהל בו "חופש תנועה ממשי". לדבריו אכן קיימת פגיעה, אך היא "מוגבלת ומידתית".