אין קשר סיבתי בין צריכת קנאביס לבין הגדלת הסיכון למעורבות בתאונות דרכים באופן ישיר - כך עולה מדוח של מכון ירושלים לחקר שווקים שהוכן לקראת דיון הוועדה למאבק בנגע הסמים והאלכוהול של הכנסת שייערך היום (שלישי). הדוח מפריך שורה של מיתוסים נוספים הקשורים לשימוש בסמים קלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הדוח שהגיע לידי חדשות 2 Online מציג תמונת מצב עדכנית של צריכת הקנאביס בישראל ושל ההשפעות האפשריות של לגליזציה (הפיכת השימוש בסמים קלים לחוקי). על פי הדוח, קנאביס מסוכן פחות מאלכוהול ותרופות מרשם. צריכת אלכוהול, למשל, מעלה את הסיכון להיות מעורב בתאונה פי שלושה עד ארבעה.
במכון ירושלים מנסים להפריך גם את התפיסה שלפיה שימוש בקנאביס מוביל בהמשך לשימוש בסמים קשים. מחקרים המוצגים בדוח מראים כי במדינות שדוגלות במדיניות אי הפללה או לגליזציה, נרשמה ירידה בשיעור השימוש בסמים קשים.
"החוק כיום הופך אזרחים נורמטיביים לעבריינים"
הממצאים מראים כי שימוש בקנאביס נפוץ בכל שכבות האוכלוסייה ושיעורו אף גבוה יותר בקרב בעלי השכלה אקדמית חלקית, בעלי הכנסה ממוצעת ומעלה. על פי סקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שפורסם בחודש שעבר, שיעור המשתמשים בקנאביס בקרב בני 18-40, עמד בשנה האחרונה על 7.6% עד 10.2%.
עוד הופיע בדוח של החוקרות קורין סאור, מאיה דואק ורבקה סאור, כי בקרב בני נוער הלומדים בכיתות י'-י"ב שיעור המשתמשים בקנאביס היה בשנה האחרונה 5.9%. במכון סבורים שהפללת בני נוער והפיכתם לעבריינים מצמצמת את אפיקי התעסוקה והאפשרויות הצבאיות שלהם.
"הדוח של מכון ירושלים עושה תיקון חשוב ומהותי של כמה הנחות בסיס שגויות שהטעו את הציבור לאורך זמן", אמרה בתגובה יו"ר הוועדה למאבק בנגע הסמים והאלכוהול, ח"כ תמר זנדברג (מרצ). "הוועדה בראשותי תעסוק בנושא הזה תוך הסתמכות על נתונים ומחקרים שבדקו בכלים מדידים את השפעות הקנאביס והסדרתו".
"מדינות רבות בעולם כבר יצאו לדרך של אי הפללה ואין סיבה שלא נלמד מהניסיון המצטבר בנושא זה, במקום לדבוק בדעות קדומות ושמרניות", היא הוסיפה. "החוק כיום הופך מאות אלפי אזרחים נורמטיביים לעבריינים והגיע הזמן לשנות אותו".
לפניות לכתב: AzriA@ch2news.tv