בימים האחרונים קוטפים החקלאים במטעים ברחבי הארץ עשרות טונות של פירות טריים. אך עם הגעת היבול למדפי הסופרים ורשתות השיווק - המחירים עלולים להרתיע את הקונים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
עונת הקטיף שהחלה לפני מספר שבועות מוגדרת כשנת שיא. במילים אחרות, העצים מניבים 30% יותר פרי מבשנה ממוצעת. וכשיש יותר פרי - התחרות בין החקלאים גדלה וכל אחד מהם מרוויח פחות. החקלאים היום מקבלים פחות מעלות הגידול והצרכן משלם היום הרבה יותר משנה שעברה שהייתה שנה בינונית וממוצעת", הסביר דובי אמיתי, נשיא התאחדות האיכרים.
המצב שנוצר, מטריד במעט את אשר גרינברג, חקלאי ממטולה שעלול לראות מעט רווחים עבור עמלו. "העונה הזאת יש לנו בערך 30 אחוז יותר פרי. זה דבר רע", טען. "המחירים מאוד נמוכים, ואנחנו מקבלים מחיר נמוך. על אפרסק מדהים אני מקבל אולי שלושה שקלים, לעומת השנה שעברה שבה קיבלנו ארבעה שקלים - בגלל שהיה פחות פרי".
כך למעשה, האפרסקים של אשר נמכרו השבוע בממוצע של 4.5 שקלים לקילוגרם. באותו תאריך בשנה שעברה הם נמכרו ב7.4 שקלים לקילוגרם. הרווח שלו נחתך ב-64 אחוזים.
אך מה לגבי המחירים לצרכן? במקום שהציבור ירוויח מירידת המחירים, ברשתות השיווק נמכר הפרי ב-16.9 שקלים כשבשנה שעברה הוא עלה רק 12.9 שקלים - עלייה של 31%. בסך הכול מדובר בפער תיווך ענק של 375%.
"פתחנו חסכונות, עשינו הלוואות אבל יש גבול", הבהיר מישל ברקאי, חקלאי מיסוד המעלה. "לא נראה שזה מקצוע שאפשר להתפרנס בו. יש מלחמה בין הבטן לראש. הראש אומר ללכת, הבטן אומרת להישאר שחקלאות זה נשמה".
פערי המחירים ממחישים את מצבם של החקלאים ברחבי הארץ, המתריעים בחודשים האחרונים כי הם על סף קריסה. מחסור בעובדים, מחירי המים, רשתות שיווק שנסגרות ושער מטבע חוץ נמוך מצטרפים לפערי התיווך הגדולים. ובתווך גם הצרכן הביתי שמשלם שלא בצדק - הרבה יותר.