חגיגות שמחת התורה בפתח, וישראלים צפויים לצאת במהלך החג להקפות כשבידיהם ספרי תורה. ההמונים יישאו בידיהם את הספרים כבדי המשקל שעל כתיבתם עמלו בכישרון רב סופרי סת"ם במשך תקופה ארוכה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
למעשה, מלאכת כתיבת ספר התורה, היא אחת מבין המסורות שנשתמרו במהלך השנים ולא השתנתה עם כניסתם של בתי הדפוס ומכונות הצילום לחיינו. "ספר תורה צריך להיכתב בכתב ידו של בן אנוש בלבד, ולא במכונות, בתי דפוס או במכונות צילום", הבהיר חיים לוי, סופר סת"ם. "יש דברים בחיים שאי אפשר לקצר בהם את הדרך".
לסופר סת"ם, האמון על כתיבת דברי הקודש בספרי התורה, התפילין והמזוזות, נדרש זמן רב בכדי להשלים את העבודה. לוי, העוסק במקצוע כבר 15 שנים, טוען כי לשם כתיבת ספר תורה נחוצים בין תשעה חודשים לשנת עבודה, שבמהלכה הסופר שוקד בדייקנות על כתיבת התוכן. "כתבי קודש נכתבים על פי כללים מיוחדים על קלף, בדיו מיוחד, על פי הלכות שונות. כך למשל, הדבר מתבצע על קלף שיוכנס בעתיד לתפילין או למזוזה. במקרה של ספר תורה, הוא עשוי מ יריעות, ונכתב בארבע עמודות. כל עמודה - 42 שורות. כך כותבים מיריעה ליריעה, עד שמגיעים ל-62 יריעות בכל ספר התורה", הסביר.
בזמן שלוי עמל על כתיבת האותיות בדייקנות רבה, עולה השאלה בדבר היכולת לתקן טעויות שמתבצעות במהלך העבודה. לוי חשף את הסוד של הסופרים: "כשקורה דבר כזה, צריך לתת לדיו להתייבש. לאחר מכן לוקחים סכין גילוח מיוחדת ומקלפים איתה קצת את הכתב ומגרדים עד שלא נשאר כיתוב כלל על הקלף. אז, מוחקים באצבע עד שהקלף חוזר לצבעו המקורי - וכותבים מחדש".
לדבריו של לוי, יש שכר לעמל הרב - בשמחת התורה. "עם קבלת ספר חדש, כולם חוגגים את הכנסתו להיכל הקודש בתוך בית הכנסת. כשבהיכל ספרים רבים, כולם יכולים להתקבל ולחגוג את סיום קריאת התורה וההתחלה מחדש", אמר.