צעירים רבים נושאים צלקות מהלחימה במבצע "צוק איתן" בחודשי הקיץ, וצעירים אחרים עוד נושאים צלקות מאירועים בשירותם הצבאי לפני כמה שנים. בשבועות האחרונים הם יצאו למסע משותף בארץ וביוון.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
גל זיו היה עד לפני רגע סמ"פ בהנדסה קרבית והעדיף לא להמשיך לטיול הגדול לפני שסגר את הקצוות שלו עם עצמו. הוא ויתר החברים בקבוצה מעדיפים שלא נכנה אותם "הלומי קרב" או "פגועי נפש", אבל השריטה, כמו שהם מכנים אותה, מלווה את כולם.
"במבצע היו לי שני חיילים מהפלוגה שנהרגו, עמית יאורי וגיא בוילנד", סיפר זיו לחדשות 2. "אהבתי מאוד את שניהם ולצערי קרה מה שקרה. ברור שיש משם הרבה חוויות, ריחות, דברים שראית שהם מלווים אותך, ברור שכשזה חיילים שלך זה משהו מאוד לא פשוט, משהו שילווה אותי לכל החיים".
"כשאתה חוזר - אין יותר את אותו בן אדם"
בניגוד לדימוי של אחוות לוחמים גברית בלבד, בקבוצה הזאת תמצאו גם נשים שהשתתפו במעגל הלחימה. כמו מור ארבל, שלישת גדס"ר גולני, שנמצאה ימים ארוכים וקשים בעוטף עזה. "רוב העיסוק הוא בפצועים ובהרוגים", תיארה ארבל, "אז אתה גם רואה דברים, זה קורה לידך, זה קורה סביבך".
מעיין אמסלם, שלחם ביחידת אגוז ב"צוק איתן", אמר: "דיברת עם אנשים בבוקר, עזרת להם בציר בניווט וכשאתה חוזר - אין יותר את אותו בן אדם, אין לך עם מי לדבר".
"עברנו דברים שבשנים של טיפול אתה לא מגיע אליהם"
"הזיכרון תמיד חרוט לך בנפש, וצלקות, ואתה חי את זה יום יום", טען תומר ויינברג, ניצול פיגוע החטיפה שבו נהרגו אלדד רגב ואודי גולדווסר. "אתה יודע שאתה לא אותו הבחור שהיית לפני. חרדות, עצבים, כל מיני קשיים עם הרגש".
תומר עבר מאז שיקום פיזי וליווי נפשי, אבל רק עכשיו, במסע הזה, הוא מרגיש שהגיע לצומת חשוב. "נפתחנו ובכינו ודברים שלפעמים בשנים של טיפול אתה לא מצליח להגיע אליהם", הוא הסביר.
בעמותת "בשביל המחר" המסתייעת בתרומות של אנשי עסקים ישראלים, הבינו שגם אחרי שחוזרים משדה הקרב, מהלחימה, לא תמיד חוזרים לחיים. "מצבים שלא מדברים עליהם, ולא פותחים אותם ומאוד חוששים מהם, פתאום אפשר לגעת בהם, לתת לזה שם, לנרמל את הלא-נורמלי", אמרה ענת סמסון יופה, יושבת ראש העמותה.
במכללה האקדמית בווינגייט מכשירים מנחים לטיפול באמצעות הרפתקה ומסע בטבע שמשתלבים בהמשך בפעילות העמותה. "בעיקר אנחנו יוצאים איתם לטבע, עושים איתם כל מיני פעילויות אתגריות ואז הלבבות נפתחים", הסביר דותן חיים מהמכללה האקדמית, והפסיכולוג הקליני רוני סימונס הוסיף: "נותנים להם זמן לחשוב, לעבד, לחוות את החוויות שלהם ואחרי זה לחלוק אותן עם אנשים אחרים".
מאז סיום "צוק איתן" נרשמו שלושה מקרי אובדנות של חיילים בחטיבת גבעתי. הנושא נבדק על ידי מצ"ח ועדיין מוקדם לקשור בין חוויית הלחימה להתאבדויות. אבל המספרים מדברים בעד עצמם: בצה"ל מודים שעשרות רבות של לוחמים מטופלים נפשית מאז המבצע.