החלטת שופטי בג"ץ, המורה למדינה לסגור את מתקן השהייה חולות ולשחרר מסתננים מאפריקה שלא נשפטו, התקבלה בשכונות דרום תל אביב בזעם רב. עשרות התקבצו בכיכר הבימה וגם בגן לוינסקי ובשכונת התקווה החלו מחאות. התושבים, שנאבקים במשך שנים במסתננים שעברו להתגורר בדרום העיר, טוענים כי ההחלטה מנותקת לחלוטין מהאזרחים הסובלים מפשיעה גואה, אלימות וחשש מתמיד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שפי פז, תושבת דרום תל אביב ופעילה בולטת במאבק התושבים, הביעה כעס רב על החלטת השופטים. "בבג"ץ מנותקים לחלוטין מתושבי דרום תל אביב", אמרה. "אם שמו אותנו באסלה בעבר, היום הורידו את המים".
"זו מתנה מדהימה לראש השנה", הוסיפה שפי בציניות. "הדאגה לזכויות האדם מאפריקה באה על חשבון חיי אזרחים ישראלים כאן בדרום העיר. זאת תחושה נוראית של סטירה לפנים. השופטים לא טרחו אפילו לבוא לכאן ולהבין איך אנחנו חיים. אין לנו את הגיבוי מצדם".
"לא על חשבון תושבי ת"א"
גם איילה חננאל, הפעילה דווקא במסגרת מאבקם של המסתננים, הביעה סיפוק מהחלטת בג"ץ, אך ציינה כי "חשוב שחירותם של מבקשי המקלט לא תבוא על חשבון חירותם וחשבונם של תושבי דרום ת"א, שגם כך נתונים באפליה ממושכת מצד מוסדות השלטון", טוענת חננאל.
חננאל, הפעילה בשנים האחרונות בארגון פעילויות למען הפליטים, קראה לממשלה לעשות ככל הניתן כדי לפעול לשיפור המצב. "יש לשפר ולקדם את המצב בדרום תל אביב, ובמקביל להסדיר את מעמדם של מבקשי המקלט ולבחון את בקשותיהם למקלט ברצינות הראויה".
"כולם בחולות מחייכים"
מנגד, הנתינים הזרים, שמעמדם צפוי להשתפר בעקבות החלטת בג"ץ, בירכו על עמדת השופטים. "אני מאוד אופטימי", אמר אנואר, נתין זר מדרפור השוהה כעת במתקן חולות. "אני מאמין בשופטים ובחוק של המדינה. יש למדינה הזו בסיס חזק. המתקן הזה לא יכול להתקיים. לנו הפליטים אין לאן לחזור, מסוכן במדינות בהן נולדנו. אנחנו חולמים לחזור למדינות שלנו - אבל לא יכולים".
אנואר מדבר על שמחה במתקן חולות עם היוודע דבר ההחלטה שתשנה את חייהם. "כולם פה בחולות מחייכים. לא עושים מסיבות, אבל מחייכים. האמנו שבג"ץ יעשה שינוי. כולם מברכים אחד את השני במזל טוב. בבוקר אנשים היו מתוחים אבל עכשיו כולם פה בחוץ מחייכים ומחכים לחופש. גזלו לנו אותו. לא הייתה לנו ברירה. אני חי פה חמש שנים ואני מבקש שהמדינה תבדוק את הבקשות שלנו למקלט".
עמנואל, נתין זר מאריתריאה שמתגורר בתל אביב, התרגש לאחר ששמע את הבשורה מירושלים. "אם בית המשפט אמר את מה שהוא אמר אז סימן שיש משמעותו למאבק שלנו", ציין. "אני מאושר מזה שאין יותר מתקן חולות, אבל אני גם לא בטוח שזה הסוף. אני מקווה שלא יחוקקו חוק חדש שיחזיר אותנו שוב למקום שבו אנו נמצאים".
עמנואל ציין כי מוקדם עדיין לשמוח, מאחר וטרם הוחלט לבדוק את בקשות המקלט של המסתננים. "כולם פה חוששים שעוד כמה חודשים הממשלה תמצא דרך לעקוף את הפסיקה", הוא אמר. "לשים ככה בנאדם בלי משפט ובלי תאריך שחרור במתקן כליאה זה לא הגיוני. הפסיקה הזו גורמת לי סוף סוף אני להתחיל להאמין שיכול להיות שיהיה שינוי פה".