טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה ביד ושם (צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות)
צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות

מדינת ישראל מרכינה ראשה לזכר ששת מיליון הנרצחים: יום הזיכרון לשואה ולגבורה נפתח בעצרת הממלכתית בכיכר גטו ורשה ב"יד ושם" בירושלים.‎ השנה נערכה העצרת בסימן "המלחמה בתוך המלחמה" - מאבק ההישרדות של היהודים והקהילות היהודיות תחת שלטון הנאצים בזמן השואה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

את העצרת פתח נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, שבנאומו התריע מפני האנטישמיות שמרימה את ראשה בין היתר בהנהגת אירופה - בין אם מימין בדמות התנגדות להגירה ובין אם בשמאל, בדמות שיח על זכויות אדם - וקרא למדינות העולם להילחם בכך בכל כוחן.

"היום, 80 שנה אחרי המלחמה, עלינו להישיר מבט למציאות העדכנית", אמר. "אירופה היום, כמו חלקים בעולם כולו, שוב משנה את פניה - שבה להיות רדופה על ידי רוחות הרפאים של העבר. תפיסות של עליונות, טהרנות לאומנית, שנאת זרים, אנטישימיות ועכורה מימין ומשמאל מרחפת על פני אירופה".

"חשוב להבהיר: איננו בשנות ה-30, ואיננו עומדים על סיפה של שואה שנייה חלילה, או כל דבר שאפילו מתקרב לזה", אמר הנשיא. "אבל אי אפשר להתעלם מהאנטישמיות החדשה-ישנה ששבה להרים ראש. שהיא מתודלקת מגלי הגירה, ממשברים כלכליים ומאכזבה מן הממסד הפוליטי. מהימין ועד השמאל הקיצוני, האנטישמיות מחלחלת ללב ההנהגה האירופית. בתוך כך, אנו עדים לכמות שיא של מתקפות אנטישמיות בבריטניה ובצרפת. שליש מיהודי אירופה מצהירים על כך שהם נמנעים מאירועים יהדיים מחשש לחיים".

לאחר שהתייחס לאירופה, עבר הנשיא לעסוק גם בפשעי השנאה נגד היהודים בארה"ב והתייחס לפיגוע הירי שבוצע ביום שבת האחרון שבו נרצחה מתפללת יהודייה סמוך לסן דייגו ו-3 נפצעו. בשלב זה הבהיר שמאז שמדינת ישראל קמה, היא לעולם תהיה הכוח שיגן על יהודים בכל רחבי העולם: "מכובדיי, אני לא חושש לנו למדינת ישראל. העם היהודי שוב לא חלש, לא חסר מגן. מדינת ישראל היא לא רק דמוקרטיה יציבה, אנחנו גם מלאי עוצמה - צבאית מדינית וכלכלית.לעולם נגן על עצמנו בעצמנו. על מדינת ישראל. ונהיה מחוייבים לשלומן ולביטחונן של הקהילות היהודיות בתפוצות".

"המוות הייתה נורמה, החיים היו נס"
 
לאחר הנשיא עלה לנאום ראש הממשלה בנימין נתניהו. "כשאדם כותב על השואה הוא לא כותב את המילים - הוא נלחם במילים, כי אין מילים לתאר את מה שהקורבנות הרגישו כאשר המוות היה הנורמה והחיים היו נס", אמר נתניהו. "כך כתב ניצול השואה אלי ויזל ז"ל, שספריו מבטאים את ניצחון הרוח האנושית על פני מעמקי הרוע. לכתוב על השואה, לספר עליה, לתאר אותה. הכל צריך להיעשות בחרדת קודש".

הוא סיפר את סיפורם של ששת הניצולים שנבחרו להשיא הערב את ששת המשואות בעצרת ואמר: "הניצחון הזה אינו מובן מאליו. הוא דרש תעצומות רוח ונחישות מעשה מופלאים. כראש ממשלת ישראל, אני חש בגודל הניצחון הזה של עמנו בכל ביקור באתרי הרדיפות וההשמדה".

העצרת הממלכתית, אמש ביד ושם (צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות)
צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות

ראש הממשלה הוסיף כי כיום ברחבי העולם הימין הקיצוני, השמאל הקיצוני והאסלאם הקיצוני מסכימים רק על נושא אחד - שנאת היהודים: "ישראל זוכה היום להערכה חסרת תקדים - להערצה חסרת תקדים, ממש באותן מדינות שאדמתן ספוגה בדם אחינו שבהן היינו אבק אדם. בגלות חולשנו התהומית הפקירה אותנו לגורלנו, במולדת - העוצמה שבנינו הופכת אותנו לכוח עולמי עולה... אנו חיים היום בפרדוקס - ההערצה מלווה בחוגים מסוימים בהתגברות של שנאת היהודים".

נתניהו התייחס גם לקריקטורה נגדו שפורסמה ב"ניו יורק טיימס" ואמר עליה כי היא נוטפת שנאה כלפי ישראל. לאחר מכן התייחס לאיום האירני ואמר: "לסכנה מהמערב מצטרפת סכנה ממזרח: אירן, שמשגרת השכם והערב איומי השמדה. איננו מתעלמים מהם - אבל איננו נרתעים מהם. היו שנים בהן נאבקנו לבדו מול כל העולם בהסכם הגרעין אבל מאמצינו נשאו פרי. למבקשי נפשנו אני אומר דווקא כאן - חזרנו לבמת ההיסטוריה, לקדמת הבמה, ניצחנו את צוררנו בעבר ובעזרת השם ננצח גם אתכם".

את אבוקת הזיכרון בעצרת העלה יו"ר הנהלת "יד ושם", אבנר שלו ונציגת הניצולים הייתה שורדת השואה ציפורה גרנט. בנוסף, הועלו שש משואות של שורדי שואה, אותן הדליקו: בלה איזנמן, שאול לובוביץ, פאני בן עמי, מנחם הברמן, שרה שפירא ויהודה מימון.

ישיר: העצרת הממלכתית ביד ושם (צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות)
צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות

נציגת השורדים, ציפורה גרנט, שיתפה את הקהל בסיפור האישי שלה מהשואה ואז סיפרה על החיים שאחרי המלחמה בארץ ישראל: "נישאתי והקמנו משפחה מאוחדת, מלוכדת ועצמאית. שלושת ילדינו שירתו בצה"ל, תרמו ותורמים למדינה, והקימו דור המשך לתפארת. כמו עץ ששורשיו נטועים עמוק באדמה,שהיא החינוך החום והאהבה שזכיתי לקבל בבית הוריי, כך ענפיו משתרגים אל על, אל העתיד והתקווה הגלומים בילדיי נכדיי וניניי".
 
"אני שבה ואומרת לילדיי, אני גאה בילידי הארץ, צברים, אבל אני זכיתי לעלות לארץ ישראל", סיכמה. "הגשמתי את חלומי ופה בארץ ישראל העמדתי כמורה דורות של תלמידים, הקמתי בית ומשפחה. החלטתי, למרות הגעגוע והכאב, להישיר מבט אל העתיד. כשאני וחבריי ניצולי השואה מתבוננים במשפחות שבנינו ובדורות הצעירים הגדלים בארץ הזו, ליבנו מתמלא גאווה תקווה וביטחון בעתידנו בעם".

ברחבי העולם חיים היום כ-14.5 מיליון יהודים, כ-2 מיליון פחות ממספרם ערב פרוץ מלחמת העולם השנייה. כ-6.5 מיליון יהודים חיים היום בישראל ובהם כ-200 אלף ניצולי שואה. לפי ההערכות עד שנת 2030 יישארו בחיים כרבע מהניצולים, 53 אלף בלבד, ויגיעו בשלב זה לגילים מבוגרים מאוד - 90 ומעלה.

מטה השב"כ נפגש עם הפרטיזן שורד השואה - שמעון גרינהוז

כמדי שנה התכנס היום מטה השב"כ לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה, וערך יום עיון במוזיאון "יד ושם" בנושא "המלחמה שבתוך המלחמה- לוחמים יהודים בצבאות זרים". בשיאו של יום העיון נפגשו אנשי השירות עם שורד השואה - הפרטיזן שמעון גרינהוז, שגולל בפניהם את סיפורו האישי. "המפגש המחיש את רוח הלחימה, העוז, וחשיבות הזיכרון", סיפרו בשב"כ.

"בראשית דבריי, מבקש להודות לכם - יד ושם, על ביקור עוצמתי, מטלטל ומעורר מחשבה", אמר ראש השב"כ נדב ארגמן בדברים שנשא באירוע. "בזכותכם אנו נחשפים בכל פעם מחדש לזוויות נוספות של הגבורה היהודית בשואה, והחשיבות העצומה היא קודם כל - לזכור ולא לשכוח".

"אנו צריכים לזכור שאת המדינה שלנו לא קיבלנו בנס" הוסיף ארגמן. "אבותינו עבדו כאן קשה כדי שנזכה בה - ביושר, בגבורה ובאחדות. אנו נמשיך את מלאכתם ונזכור את תפקידנו - להבטיח את ביטחונה של מדינת ישראל וכמובן להבטיח שהשואה לא תחזור עוד לעולם. זוהי משימה גדולה, ואנו עוסקים בה יום יום".

מחר - יום הזיכרון לשואה ולגבורה:

10:00 - צפירת דומיה בת 2 דקות.

10:02 - טקס הנחת הזרים: בהשתתפות נשיא המדינה, ראש הממשלה, יושב ראש הכנסת, נשיאת בית המשפט העליון, נציגים של ארגוני ניצולים, לוחמים ומשלחות מרחבי הארץ ומחו"ל. הטקס ייערך למרגלות האנדרטה למרד גטו ורשה במוזיאון "יד ושם".

13:45-11:00 - יד ושם "מאחורי הקלעים": סדרת מפגשים לקהל הרחב עם מומחי יד ושם, שיחשפו מסמכים, תעודות, יצירות וחפצים שאינם מוצגים לציבור ביום יום. ההשתתפות על בסיס מקום פנוי. פרטים נוספים על האירוע באתר "יד ושם".

12:45-11:00 - "לכל איש יש שם": מעמד הקראת שמות קרבנות השואה בידי הציבור הרחב. האירוע יתרחש באוהל יזכור ובמשכן הכנסת במקביל.

13:00 - טקס האזכרה המרכזי: יתקיים באוהל יזכור.

17:30 - עצרת תנועות הנוער: בעצרת, שתתקיים בבקעת הקהילות, ישתתף שר החינוך, נפתלי בנט, ומאות חברי תנועות הנוער. יו"ר יד ושם, אבנר שלו, וניצול השואה, אריה רונן, יישאו דברים. הזמר בניה ברבי ולהקת מועצת תנועות הנוער יופיעו בעצרת ומירב פלדמן תנחה.

18:00 - כינוס עמותת דורות ההמשך: האירוע, שייערך בסמינר לוינסקי בת"א, יעמוד בסימן קולנוע דוקומנטרי בנושא השואה לשירות הזיכרון וההנצחה לדורות הבאים. האירוע פתוח אך יש להירשם: amuta@dorot-hahemshech.org.il.

19:30 - עצרת יד מרדכי: טקס רשמי במעמד נשיא המדינה הסוגר את אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה.