טקס הזיכרון המשותף לישראלים ופלסטינים ממשיך לעורר הדים: צחי וקסמן, אחיו של נחשון וקסמן ז"ל, יצא בחריפות נגד הטקס והחלטת בג"ץ שאיפשרה את קיומו. "אני מזועזע", כתב בפייסבוק. "החלטה זו גורמת לי להרגיש עצבות, ואבל כופל ומכופל ביום הזיכרון לחללי קדושינו".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"יש מה לעשות? כולי רועד מזעם", המשיך וכתב. "אני מרגיש מתוסכל ומושפל שזו מדינתי. עד מתי נמשיך להיות למרמס ובוז מצד המתקראים נאורים, ומגישים את צווארם לשחיטה? תוכלו לקיים את הטקסים שלכם בכל יום בשנה, מדוע לפגוע בעשרות אלפי משפחות המתייחדות עם יקיריהם ביום קדוש?".
גם נמרוד גפן, אחיו של אליאב גפן ז"ל, תקף את ההחלטה. הוא כתב שאחיו נהרג כלוחם בסיירת גולני בהגינו על ילדי קיבוץ חניתה ומתח ביקורת על בג"ץ: "שופטי בג"ץ הארורים, בגללכם מחר אני לא עם משפחתי - מחר אני עם דגל ישראל מול אותם מחבלים שאתם באטימות והתנשאות אישרתם את כניסתם", כתב. "בזכות אחי ז"ל וחבריו אתם חיים פה ויורקים לנו המשפחות השכולות בפרצוף. תלכו לעזאזל, מנוולים".
מנגד, מיכל קסטן קידר, אלמנתו של סא"ל דולב קידר שנפל בצוק איתן, דווקא תומכת בקיומו של הטקס. "אף אחד לא מצדיק או מהלל את המחבלים – מדברים על השכול והכאב של משפחות שאיבדו את אהוביהם", כתבה בטוויטר, בתגובה לביקורות על קיום הטקס. "אל תעזו להגיד לי שאני בושה לעם ישראל – אני מקווה שלעולם לא תצטרכו לתת למדינה את מה שאני נתתי". עוד ציינה: "אני לא משתתפת בטקס הזה, אבל מתעקשת שזכותם לקיים אותו".
אתמול הורה בג"ץ למדינה ולמשרד הביטחון להתיר למאה פלסטינים להיכנס לישראל על מנת להשתתף בטקס. שלושת השופטים שעסקו באותה סוגיה בשנה שעברה טוענים כי אין הבדל בין התיקים. על פי החלטת השופטים דפנה ברק-ארז, ענת ברון ויצחק עמית יעשה צו על תנאי שיורה לשר הביטחון לאפשר מתן היתרי כניסה ייעודיים לישראל לצורך השתתפות בטקס המשותף.
הטקס המשותף נערך בישראל כבר 13 שנים, ומספר המשתתפים בו עולה בהדרגה מדי שנה. לדברי השופטים, במהלך כל השנים העניק שר הביטחון היתרי כניסה לפלסטינים שהוזמנו להשתתף בטקס, וזאת למרות שבכל השנים הוטל סגר על השטחים בערב יום הזיכרון.
"בשנה שעברה החליט שר הביטחון שלא לאפשר לפלסטינים המוזמנים לטקס להיכנס לתחומי מדינת ישראל, מן הטעם של פגיעה ברגשות הציבור בישראל ובמשפחות שכולות, כנגד החלטה זו הוגשה עתירה כמעט זהה לזו שבפנינו", מסרו השופטים. "בתשובת המדינה שם נטען, בין היתר, כי בטקס המשותף אמורים להשתתף פלסטינים על רקע קרבת משפחה למחבלים שנהרגו כתוצאה מפעילויות טרור נגד מדינת ישראל. בהמשך, התברר כי הטענה לא נכונה והמדינה חזרה בה מהדברים".
הטקס יתקיים הערב זו השנה ה-14 בפארק הירקון, תחת הכותרת "בגלל הגעגוע, בשביל התקווה". את האירוע ינחו השחקנית והפובליציסטית מיקה אלמוג והשחקנית סמירה סרייה. בשנה שעברה השתתפו באירוע כ-7,000 משתתפים. "הטקס, מעבר להיותו טקס זיכרון, הפל לסמל ולאמירה הציבורית האמיצה של כל מי שרוצה לבחור בדרך השלום על פני דרך המלחמה", מסרו המארגנים. "דווקא בשעה הזו, בשבוע שבו משפחת השכול הישראלית והפלסטינית, גדלה, יש צורך באמירה ברורה והמהדהדת: כן לתקווה ולפיוס, לא לייאוש ולשכול".