גלה מתאחדת עם משפחתה (צילום: החדשות‎)
גלה מתאחדת עם משפחתה | צילום: החדשות‎

במשך 80 שנה חיה גלה גילולה מבאר שבע עם חור שחור שאופף את עברה. כילדה בת 5, בבלארוס של מלחמת העולם השנייה, היא לא ידעה שום פרט על זהותה ומשפחתה, שהאמינה שנספתה כולה בשואה. היום, כשהיא בת 85, גלה גילתה בעזרת בן משפחה שהקים אילן יוחסין באתר חברת MyHeritage, שיש לה שני אחים גדולים למחצה - אחות בת 95 שחיה במוסקבה ואח שהתגורר בשני העשורים האחרונות בלוד עד שנפטר. תחקיר שערך בן המשפחה הוביל לאחר כמה חודשים לאיחוד מרגש בין גלה ומשפחתה לבין הנכדים של האח למחצה שנפטר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אריה נודלמן נתקל באילן היוחסין באתר MyHeritage והחליט להקים עץ משפחתי משלו כדי שיישאר זיכרון משפחתי לדורות הבאים. כדי להשלים בעץ את הצד של אשתו הוא פנה לסבתא שלה, גלה גילולה, והתפלא לשמוע פרטים שלא ידע עליה ועל עברה.

גלה מתאחדת עם משפחתה (צילום: באדיבות המשפחה, חדשות)
צילום: באדיבות המשפחה, חדשות

גלה סיפרה לאריה שהיא לא מכירה אף אחד ממשפחתה ואינה יודעת פרטים על עברה מאחר שכשהייתה בת 5 היא איבדה את כולם במלחמה. שנים אחר כך סיפרו לה שהגרמנים פינו את כל היהודים מבלארוס. אימה ואחותה הקטנה חלו באמצע המסע ונפטרו מקור ומרעב. גלה נשארה עם אחת השכנות שהייתה איתן ודאגה לה. חוץ מאת שמותיהם של הוריה היא לא זכרה דבר. אחרי המלחמה הן הגיעו למולדובה, שם גלה התחתנה עם יצחק, שנפטר לפני שנים רבות. השניים עלו ביחד לישראל בשנות ה-70.

גלה כלל לא ידעה כי לאביה, שמעולם לא הכירה, הייתה משפחה נוספת ליד סיביר ושהוא גידל שם שני ילדים. את הפרטים האלה אריה גילה רק אחרי שהתחיל לחקור על עברה. קצה החוט הראשון של אריה היה שם אביה של גלה, צודיק ברנזבורג. הוא חיפש את השם באתר MyHeritage ומצא שאדם בשם זה חי בבלארוס באותן שנים. אריה ראה שאותו אדם מופיע באילן יוחסין גדול יותר של משפחה בשם ברנבורג.

פרידה אורלובה, אחותה למחצה של גלה (צילום: באדיבות המשפחה, חדשות)
פרידה אורלובה, אחותה למחצה של גלה | צילום: באדיבות המשפחה, חדשות

בחיפוש בפייסבוק הוא הצליח לאתר את אחד האנשים המופיעים באילן היוחסין, שאמר לו שאביו הוא ג'פרי, הנכד של אחיו של צודיק שנעלם. אריה לא היסס ויצר קשר עם ג'פרי ששמח לשמוע ממנו וסיפר לו על בני המשפחה הנוספים שעדיין בחיים, וביניהם אחותה למחצה של גלה שחיה במוסקבה, ואח למחצה שחי בישראל אך נפטר ב-2002.

על מנת לברר שהקשר המשפחתי שמצא אכן מדויק, אריה החליט לקחת את התחקיר שלו צעד אחד קדימה והזמין ערכות לבדיקת DNA באינטרנט. את הבדיקות של גלה ושל קרוב המשפחה החדש מארה"ב אריה בדק באמצעות אתר MyHeritage, שם הצליחו לזהות התאמה בין הבדיקות.

לב ברנזבורג, אחיה למחצה של גלה (צילום: באדיבות המשפחה, חדשות)
לב ברנזבורג, אחיה למחצה של גלה | צילום: באדיבות המשפחה, חדשות

"הייתי בשוק", סיפר אריה אחרי שראה שנמצאה התאמת DNA בין גלה לאיש מארה"ב. "כל המשפחות התרגשו נורא". אריה מיד חזר לפייסבוק ואיתר לפי שם המשפחה את אילנה, בתו של לב, אחיה למחצה של גלה, שחיה בישראל והתרגשה מאוד לשמוע מאריה שדודתה בחיים.

השמחה הגדולה מהאיחוד המשפחתי הובילה למפגש מרגש במסעדה בבת ים. אילנה סיפרה לגלה את סיפורו של לב שגדל בבית יתומים עד גיל 18 וזכה למדליות רבות מלחימתו במלחמה. "מאוד התרגשתי למצוא את המשפחה שלי מצד אבי", גלה סיפרה בהתרגשות.

אחותה הגדולה של גלה שנרצחה ע"י הנאצים (צילום: באדיבות המשפחה, חדשות)
אחותה הגדולה של גלה שנרצחה ע"י הנאצים | צילום: באדיבות המשפחה, חדשות

"במיוחד כשלא חשבתי שאי פעם אמצא אפילו מישהו אחד. לאורך השנים התקווה הזאת פחתה. ממש מרגש לגלות שיש לי אח ושתי אחיות ומאוד הייתי רוצה לפגוש גם את אחותי שעדיין בחיים, אך נראה כאילו הדבר כבר לא אפשרי". כעת גלה רוצה לסגור את המעגל הכואב הזה של חיה ולהשאיר אותו מאחור. "זה נורא לאבד את כל הזהות, את המשפחה ולגדול לבד בלי זהות".

"מרגש מאוד לגלות ש-80 שנה אחרי פרוץ מלחמת העולם השנייה, אנשים מצליחים בזכות הטכנולוגיה למצוא את בני משפחותיהם שנעלמו בתוך התוהו ובוהו ששרר", אומר רועי מנדל, תחקירן ראשי ב-MyHeritage. "אחרי שחשבה שלעולם לא תדע מה עלה בגורלו של אביה, זכתה גלה בזכות מחקר שורשים מעמיק של קרוב משפחה, למצוא את צאצאיו ולפגוש את אחייניתה אילנה ובכך לסגור מעגל".

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il