קטניות או לא להיות: אביב הגיע פסח בא - והחמץ? הוא דווקא מסתלק. זמנית. אלא שיש כאלה שלא מסתפקים רק בגמילה השנתית מקמח. יש לא מעט אנשים שבמהלך החג לא אוכלים גם קטניות. אז מהן בעצם? מי לא אוכל אותן בחג - ובעיקר... למה?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שעועית, סויה, פול, עדשים, אפונה, חומוס - כל אלה הם "קטניות", צמחים שזרעיהם מצויים בתרמילים וחביבים במיוחד על מתאמנים (בגלל החלבונים). למרות שבכלל לא מדובר בחמץ, לא מעט אנשים שמקפידים לשמור כשרות בפסח - בעיקר אשכנזים וחלק מיוצאי צפון אפריקה - לא צורכים אותם בימי החג.

קטנית פופולרית במיוחד. אורז (צילום: חדשות)
קטנית פופולרית במיוחד. אורז | צילום: חדשות



מקור המנהג במאה ה-12, בדרשה לפסח של רבי אלעזר מווֹרְמְס. המנהג הוזכר גם בספרי הלכה נוספים מאותה תקופה, והתקבע במשך השנים בקרב הקהילות היהודיות באירופה.

איסור על קטניות? רק ליתר ביטחון

אז למה בעצם נקבע האיסור לאכול קטניות? פשוט כי הן דומות מאוד למינים שונים של דגנים שנחשבים לחמץ, והיה קיים חשש שיתבלבלו ביניהם - ויאכלו בטעות חמץ במהלך החג. סיבה נוספת הייתה החשש מכך שמינים שונים של דגן התערבבו עם קטניות בזמן שקצרו ואספו אותם או ששקים בהם אספו דגן, שימשו לאיסוף קטניות בעבר.

ויש סיבה נוספת: חיטה פגומה דומה לפעמים לזרעי קטניות - מה שמעלה עוד סיבה לחשש. וגם: היו מי שטענו שקטניות נחשבות למאכל של עוני ואבלות - ומכיוון שמצווה לשמוח בחג, אין לאכול אותן במהלכו. אלא שלמרות כל הנימוקים הללו - היו רבנים שסברו שמדובר במנהג... שטותי - כן, כן, ודחו אותו מכל וכל בכתביהם.

הערב: חג שני של פסח (צילום: פלאש 90 / נתי שוחט, חדשות)
הלילה הזה כולו ללא קטניות | צילום: פלאש 90 / נתי שוחט, חדשות



לאורך השנים היו קיימות מחלוקות לא מעטות בסוגיית הקטניות - בין היתר, מה בכלל נחשב לקטנית והאם יש להרחיב את איסור האכילה בפסח גם על חומרי גלם שניתן להפיק מהם קמח, כמו למשל תפוחי אדמה. גם שמן המיוצר מקטניות כמו שמן סויה היה במחלוקת - והיו מי שהתירו שימוש בו כיוון שלא מדובר בקטנית עצמה.

בימינו, על מוצרי המזון המשווקים בפסח מוטבע הסימון "כשר לפסח לאוכלי קטניות בלבד" - אם המוצר מכיל או עלול להכיל קטניות, או "כשר לפסח ללא חשש לקטניות" - למקפידים שלא אוכלים אותן בחג. כך או כך - שיהיה חג שמח!