בזמן שהמערכת הביטחונית בדריכות שיא לקראת אירועי השבוע הקרוב, חגיגות יום ירושלים נערכות היום (ראשון) בבירה. הערב מתקיים הטקס המרכזי לציון יום ירושלים (בסימן חגיגות 70 לישראל): בטקס שנערך בגבעת התחמושת נשאו דברים נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש העיר ירושלים ניר ברקת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"בני דורי זוכרים היטב את צחצוח החרבות של אויבינו בימים שקדמו למלחמת ששת הימים", אמר ראש הממשלה נתניהו בנאומו. "הם התרברבו שבכוונתם להשליך אותנו אל הים, לאבדון. אבל הסוף ידוע - איומיהם ושחצנותם לא הועילו להם ביום פקודה. גם היום יש מי שקוראים להשמידנו, וגם היום נהדוף את הכוונות הרצחניות נגדנו. כל מי שפוגע בנו - אנו פוגעים בו; כל מי שנערך לפגוע בנו - נשכים לפגוע בו קודם לכן; כל מי שמאיים עלינו בסכנת כליה - מעמיד עצמו בסכנה דומה. זהו צו מחייב לעם חפץ חיים, ואלו אינן מילים - כמו שראיתם, הצו הזה מגובה במעשים".
"כולנו התרגשנו כשנשיא ארה"ב טראמפ הכיר רשמית בירושלים כבירת מדינת ישראל", המשיך נתניהו, לקול תשואות הקהל. "הוא הכיר באמת היסטורית פשוטה, שצריך לעשות מאמץ ניכר כדי להתכחש אליה. הוא אמר את האמת: 3,000 שנה עברו מאז שדוד המלך קבע את בירת ממלכתו, ממלכת יהודה, בירושלים. בכל הדורות ידענו שלנו יש זכות ראשונים בירושלים. בכל הדורות שמרנו לה אמונים. מלבדנו, אין אף עם בעולם שיכול לומר שירושלים הייתה בירתו בזמן כלשהו - כי ירושלים היא בירת ישראל לנצח".
נשיא המדינה ראובן ריבלין התייחס גם הוא לחנוכת השגרירות מחר, ואמר: "לא תהיה לנו עיר בירה אחרת על פני ירושלים. לשמחתנו, העולם שהכיר בעובדה זו דה-פקטו גם מתחיל להכיר בה דה-יורה: מחר תעביר ארה"ב את השגרירות שלה לירושלים. כן, זהו צעד משמעותי ומעורר הערכה מצד ידיתנו הבכורה, צעד אמיץ של הנשיא טראמפ שאמר וגם עשה, הבטיח וגם קיים. ובעקבות ארה"ב יעלו לירושלים בירתנו שגרירויות של מדינות נוספות. המצור המדיני על ירושלים נשבר ויישבר. כך צריך וכך ראוי".
"עלינו לזכור כי ירושלים היא זעיר אנפין, מיקרו קוסמוס, ליכולתנו לחיות כאן יחד: דתיים, חילונים וחרדים, יהודים וערבים", הוסיף ריבלין. "אחדותה של ירושלים היא גם מחויבות ליחס שווה לכל תושביה. זהו מבחן הריבונות שלנו. ולכן בהזדמנות זו אני מברך את הממשלה והעומד בראשה על החלטת הממשלה שהתקבלה היום לצמצום פערים חברתיים-כלכליים ולפיתוח כלכלי במזרחה של ירושלים, שהיא חלק בלתי נפרד מירושלים. החלטה זו היא מסר חשוב לפיו ריבונות שווה אחריות, ואנו מצפים לראות במימושה. אם נצליח בירושלים - ואנו נצליח - נצליח בכל הארץ".
60 אלף השתתפו במצעד הדגלים
במקביל התקיים "מצעד הדגלים" המסורתי: כ-60 אלף איש השתתפו בצעדה בבירה, בסימן 70 שנות עצמאות. 1,750 שוטרים אבטחו את הצועדים, שחלקם נכנסו לעיר העתיקה משער שכם, דרך רחוב הגיא ועד לכותל, ואחרים צעדו מסביב לחומות, דרך מוזיאון רוקפלור ועד שער האשפות. כבר הבוקר נרשמו עימותים ברחבת הר הבית לאחר שאנשי ימין נכנסו למתחם המסגד ובמקום התפתח עימות עם אנשי הווקף שהופרדו ע"י לוחמי מג"ב שהיו במקום.
מהשעה 15:00 עד 21:00 נחסמו הצירים הבאים בירושלים לתנועת כלי רכב: בן צבי, בצלאל, המלך ג'ורג', הלל, יפו, כיכר צה"ל, חיים בר לב, סולטן סולימאן, דרך יריחו וכביש העופל. במקביל, הרכבת הקלה תפעל בשני מסלולים מקוצרים. מכיוון צפון – מתחנת פסגת זאב עד שער שכם. מכיוון דרום – מתחנת הר הרצל עד התחנה המרכזית. התחבורה הציבורית בעיר תפעל בצירים חלופיים.
הצעדה מתקיימת מדי שנה ביום ירושלים והיא תחלוף סביב כל חומות העיר העתיקה - גם במזרחה. הצעדה מלווה בריקוד, שירה והנפת דגלי ישראל. המצעד יסתיים בטקס חגיגי ברחבת הכותל המערבי, שיכלול תפילה.