מתקן סהרונים, ארכיון (צילום: תומר נויברג / פלאש 90)
כלא סהרונים, ארכיון | צילום: תומר נויברג / פלאש 90

לאור החזרה הפומבית של רואנדה ואוגנדה מההסכם לקלוט את המסתננים שיגורשו מישראל, המדינה הבינה שבית המשפט לעולם לא יאפשר לה להחזיק אפריקנים בכלא ללא הגבלת זמן מבלי שתהיה מדינה שניתן לגרש אליה. בשל כך המדינה החליטה היום (רביעי) לשחרר את המסתננים הכלואים בכלא סהרונים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו החליט לבטל את ההסכם עם האו"ם ולאחר שרואנדה חזרה בה מהתחייבותה לקלוט את האפריקנים שיגורשו מישראל, המדינה הטילה את יהבה על אוגנדה כ"מדינה השלישית" שתסכים לקלוט מסתננים שחיים בישראל. אלא שהבוקר  אוגנדה חזרה בה מההסכם ומשרד ראש הממשלה שיגר שליח כדי לנסות ולסדר את העניינים.

בשלב הראשון ישוחררו לאלתר 58 מסתננים, מתוך 230 הכלואים במתקן. אותם משוחררים יוגבלו גיאוגרפית כך שיורשו לעבוד ולהתגורר בכל מקום בארץ למעט בבני ברק, תל אביב, פתח תקווה, ירושלים, אילת, נתניה ואשדוד, שם נמצאים ריכוזי האפריקנים הגדולים ביותר.

מבקש מקלט מציג את צו הגירוש (צילום: החדשות)
צו הגירוש שניתן לאפריקנים | צילום: החדשות
תמונת המצב נחשפת. ארכיון (צילום: החדשות)
58 כלואים ישוחררו באופן מיידי | צילום: החדשות

הכלואים שישוחררו בפעימה הראשונה הם כל אותם אפריקנים שכשהוצעה להם האפשרות לעזוב את ישראל תמורת מענק, הוצגה בפניהם האפשרות לעבור רואנדה בלבד ולא לאוגנדה. כעת, אחרי שהתברר שגם האפשרות הזאת סגורה בפניהם, הוחלט לשחרר אותם רטרו-אקטיבית.

"מבקשי המקלט הוחזקו בכליאה לא חוקית"

לאחר מכן הצפי הוא שיחל שחרור הדרגתי של שאר האפריקנים בהתאם להחלטת משרד הפנים. כלא סהרונים הוא כלא שנבנה עבור מהגרים בלתי חוקיים והשוהים בו הם האנשים ששהו במתקן חולות שסירבו לקבל את המענק ולעבור למדינה שלישית.

אין תמונה
עורך הדין איתי מק

עו"ד איתי מק, שהגיש את העתירה, מסר בתגובה להחלטת המדינה: "כבר בדיון ב-12 במרס היה ברור שמשהו לא תקין קורה מאחורי הקלעים כאשר המדינה לא ידעה לענות לשאלות בסיסיות של בית המשפט ולא הייתה מסוגלת להציג את ההסכם המעודכן עם רואנדה, ולו במעמד צד אחד בדלתיים סגורות".

עוד הוסיף עו"ד מק: "משמעות הטענה שראש הממשלה ושר הפנים ידעו כבר מספר שבועות שההסכם עם רואנדה קרס ושהיא נסוגה בה היא שהם החזיקו את מבקשי המקלט בכליאה לא חוקית. לכן טוב שהפרקליטות החליטה, גם אם מאוחר, לשחרר את הכלואים בהקשר של רואנדה. אני בטוח שבקרוב גם ישחררו את כול מי שממתין לראות מה קורה עם אוגנדה".

הגירוש בכפייה יחודש? "נשלח שליח"

בעקבות עתירה שהגישו ארגוני זכויות אדם באמצעות עורכי הדין אביגדור פלדמן ואיתי מק, בית המשפט הורה למדינה להעביר לו מסמכים שיבטיחו לו את קליטת הפליטים באוגנדה. מתשובת המדינה עולה כי שליח של משרד ראש הממשלה יצא הבוקר לאחת המדינות שעמן נחתם הסכם הגירוש: "שליח יצא הבוקר למדינה השלישית השנייה והוא צפוי למסור תשובות ועדכונים בערבו של יום זה, ולכל המאוחר בבוקר יום חמישי".

"נוכח טענות שהועלו נגד המדינה השלישית השנייה לאחרונה, ולאור מיקוד ההרחקה במדינה זו בלבד כעת, נדרשה קבלת כמה עדכונים עובדתיים, לרבות מטעם השליח המיוחד למדינות השלישיות המופקד על הנושא", נכתב. "בהתאם, יצא שליח זה הבוקר למדינה השלישית השנייה שבה מדובר והוא צפוי למסור תשובות ועדכונים בערבו של יום זה, ולכל המאוחר בבוקר יום חמישי".

מסיבת העיתונאים, שלשום (צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ)
מסיבת העיתונאים, שלשום | צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ

לאחר הדיווח אמש במהדורה המרכזית, לפיו גורמים ישראלים חוששים שאוגנדה תלך בעקבות רואנדה ותיסוג מהסכם הגירוש למדינה השלישית, נראה שהחשש התממש. שתי המדינות הכחישו היום כי חתמו על הסכם קליטת מהגרים מול ישראל והצהירו שלא ישתפו פעולה בנושא. "אין הסכם עם ישראל - אם יגיעו אלינו מהגרים, נתעקש שיחזירו אותם", נמסר מטעם ממשלת אוגנדה.

"אין לנו שום חוזה או הבנה, פורמלי או לא פורמלי מול ישראל בעניין קליטת המהגרים", אמר הנרי אוקולו אאוריאם, שר החוץ של אוגנדה. עוד הוסיף הבכיר כי במידה ויגיעו לארצו פליטים הם יגורשו בחזרה למקום ממנו הם באו. שר החוץ של רואנדה, אוליבייה נדוהונגירה, טען אף הוא כי לא נחתמה אף עסקה עם ישראל: לדבריו, לארצו יש מדיניות פתוחה כלפי הפליטים אך זאת בתנאי שיגיעו למדינתו "ללא כל אילוץ".