בחודשים האחרונים גבול עזה חזר להוות מוקד להסלמה ביטחונית, כשמדי שבוע יוצאים אלפים בעידוד חמאס להפגין מול הגדר, מתעמתים עם חיילי צה"ל, משליכים אבנים ובקבוקי תבערה ומנסים לחצות לשטח ישראל. השיא היה ביום הנכבה, אז נהרגו יותר מ-60 פלסטינים מאש צה"ל. היום (שלישי) מציינים הפלסטינים את יום הנכסה ומערכת הביטחון בכוננות שיא לקראת אפשרות להתפרצות נוספת. מדד השלום החודשי של המכון הישראלי לדמוקרטיה ואוניברסיטת תל אביב מעלה כי רוב מכריע של הישראלים סבור שהכוח שמפעיל צה"ל אל מול המתפרעים מידתי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הסקר נערך על ידי פרופסור אפרים יער מהתוכנית לניהול סכסוכים וגישור ע"ש אוונס באוניברסיטת תל-אביב ופרופסור תמר הרמן ממרכז גוטמן לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה בין התאריכים 28 ל-30 במאי 2018, בקרב 600 מרואיינים המהווים מדגם ארצי מייצג.
מהסקר עולה כי 61% מהיהודים סבורים שהטיפול של צה"ל במחאה הפלסטינית על הגדר היה נכון והכוח שהופעל על המפגינים היה נכון. לעומת זאת, 2% בלבד מציבור הערבי תומך באותה עמדה ומרבית האוכלוסייה - 92% - סוברת שצה"ל הפעיל כוח רב מדי.
מי אחראי על ההפגנות? תוצאות המדד מצביעות על פער גדול בין היהודים: 68% סבורים שההפגנות מתוכננות על ידי החמאס, בעוד שבקרב הציבור הערבי 62% סבורים שמדובר בהפגנות על רקע ייאוש. בנוגע לרווחת תושבי הרצועה, כמחצית מתושבי ישראל סבורים שעל הממשל לפעול כדי להפוך את חייהם של תושבי עזה לפחות קשים על ידי הקלות בחופש התנועה ובהכנסת סחורות.
המדד גם עסק בשאלת הוספת שנת כהונה למפכ"ל המשטרה אלשיך והתערבות ראש הממשלה נתניהו בנושא. 41% מהישראלים סבורים כי יש להאריך את הקדנציה של המפכ"ל בשנה, לעומת 32% שסבורים שיש למנות מפכ"ל חדש. מהתפלגות לפי מחנות פוליטיים עולה כי רק שליש מבעלי העמדות הימניות תומכים בהארכת הכהונה לעומת כמעט שני שליש מגוש המרכז והשמאל. עוד עולה כי יותר משני שליש מהציבור סבורים שלראש הממשלה אסור להתערב בהליך מינוי מפכ"ל חדש בשל החקירות המתנהלות נגדו. בניגוד לציבור היהודי, כמעט לחצי מהאוכלוסייה הערבית אין עמדה מגובשת בנושא.
לבסוף, המדד שאל גם על נושא המתיחות האזורית, בדגש על עימות בין ישראל לאירן ושלוחותיה. חלק ניכר מהציבור הישראלי, כ-43%, אמרו כי הסיכוי לפרוץ מלחמה כוללת עם אירן או גורם צבאי אחר בשנה הקרובה גבוה. בהקשר זה, יותר ממחצית מהציבור חש שמערכות החירום בישראל מוכנות להגן על האזרחים אם תפרוץ מלחמה כזו.