יום ירושלים זכה בשנים האחרונות לתדמית בעייתית: "מצעד הדגלים" העובר לעתים תכופות בשכונות ערביות בעיר מעורר תסיסה, בעיר שגם כך נחשבת למפולגת ומשוסעת - דווקא ביום בו חוגגים את "העיר שחוברה לה יחדיו". אולם נתונים חדשים מסקר שנערך עבור המרכז הבין-תרבותי לירושלים מעלה שדווקא תושבי העיר עצמה מעוניינים באחדותה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על פי הנתונים, שאספה חברת "פאנל פרויקט המדגם" מקרב 500 תושבים מכלל המגזרים בעיר, 82% מהירושלמים מעידים שהם שמחים שיש אנשים השונים זה מזה בעיר. אחוז זהה של תושבי העיר מדווח שחשוב להם להכיר אנשים השונים מהם - דבר שניתן לעשות בקלות יחסית, שכן לא פחות מ-96% מהתושבים מדווחים כי הם נחשפים לאנשים שלהם דת או לאום שונים על בסיס יום-יומי.
בניגוד לדיווחים על בעלי דירה המסרבים להשכיר דירות לאנשים מקבוצות מיעוט בעיר בתירוץ שהשכנים הביעו התנגדות, 70% מהירושלמים מעידים שאין להם בעיה לגור באותו הבניין עם מישהו שאינו מהמגזר שלהם. לא פחות מ-95% מהמשיבים ציינו כי אם הם נתקלים באדם הזקוק לעזרה, גם אינו אינו מהלאום או מהדת שלהם, הם עוזרים לו. עם זאת, 32% מהנסקרים השיבו כי חשו אפליה בעיר על רקע הדת, המוצא או המין שלהם.
מהסקר עולה עוד כי הירושלמים מאמינים שהגיוון ברחובות הבירה צריך להיתרגם גם לגיוון פוליטי: 64% מהנסקרים היו רוצים שבמועצת העיר יהיו ערבים, חרדים, דתיים ולא-דתיים. "ירושלים היא סמל הסובלנות בזכות התושבים שלה, שהם גם השגרירים האמיתיים של העיר", מחמיאה מיכל שלאור, מנהלת תכנית "אקטיביזם לסובלנות" במרכז הבין-תרבותי לירושלים וממובילות יוזמת "יום ירושלמי - יום האחר". לדבריה, "מה שירושלמים רוצים יותר מכל זה שייתנו להם לחיות בלי שנאה, בלי הסתה, בלי גזענות ובלי אלימות".
"בניגוד לתדמית שלעתים מצטיירת לירושלים, הירושלמים מאמינים מאוד בערך הסובלנות", מדגיש מנהל המרכז, ד"ר חגי אגמון-שניר. "מגורים משותפים בבניין אחד לכמה מגזרים לא מפחידים אותם, ומבחינה פוליטית הם היו רוצים לראות את כל המגזרים בעיר מיוצגים במועצה".
אלפי ירושלמים צפויים להשתתף השנה באירועי "יום ירושלמי - יום האחר" הנערך בעיר זו השנה השלישית. 80 אירועי סובלנות שונים יתקיימו בעיר במקביל, במטרה לקדם את המסר הסובלני של העיר, את השאיפה לירושלים טובה וראויה ויתר עבור כל יושביה ומיצובה כבירת הסובלנות העירונית.