הוועדה לזכויות הילד קיימה היום (שלישי) דיון בנוגע לקידום חוק פיקוח על מעונות יום לפעוטות של ח"כ יפעת שאשא ביטון וח"כ קארין אלהרר. החוק הועלה מספר פעמים - וכעת נערכים מאמצים לקידומו בעקבות מקרה מותה של יסמין וינטה ז"ל בפעוטון בפתח תקווה. בדיון משתתפת גם אמה של יסמין ז"ל, דורינה וינטה - וגם הורים, נציגי ארגונים, נציגות המחאה והמשרדים הרלוונטים. את דברי האם העברנו בשידור ישיר.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"תודה רבה לכם שהזמנתם אותי, תודה מכל הלב", אמרה וינטה הנרגשת בדיון. "אני יודעת שאנחנו לא יכולים לעשות כלום כדי להחזיר אותה לחיים, אבל אני רוצה את זה עבור הילדים האחרים… לדאוג להם ולשים מצלמות בתוך הגנים ולראות כל הזמן מה התינוקות עושים שם ומה עושים להם".
"במדינה הזו יש חוק שכשהתינוק בן שלושה חודשים, האם צריכה לחזור לעבודה - אבל בגיל 3 חודשים התינוק כל כך קטן והוא לא יכול להגיד להורים 'אמא, יש אלימות שם' ואני רוצה שכל ההורים יילכו למחות", הוסיפה בוועדה. "צריך לשנות את החוק במדינה הזו, הבנתי שהילדים הם הכי חשובים במדינה הזו. אני פה שנתיים והבנתי שהילדים מאוד חשובים במדינה הזו".
האם של התינוקת שלפי החשד נהרגה בידי המטפלת הוסיפה: "אני רוצה מכל הלב שלי לשנות משהו ולתת אהבה לילדים ולטפל בתינוקות - הם כל כך קטנים ולא יכולים לדבר. בגיל שנתיים הם כבר יכולים לדבר, לא בגיל שלושה חודשים... דיברתי עם הרבה הורים והם רוצים לשים מצלמות בגנים. תודה רבה לכם, לכולכם".
בעלי הגנים יחויבו בהכשרה ובתעודת יושר?
הצעת החוק של ח"כ אלהרר (יש עתיד) ושאשא ביטון (כולנו), יחד עם חברי כנסת נוספים, נוגעת לפיקוח בגני הילדים לגילאי 0-3. בינואר האחרון אושרה הצעת החוק שקוראת לפיקוח על מעונות היום והאחריות הוטלה על משרד הרווחה, אך מאז לא נעשו שום צעדים על מנת להוציא את התכנית לפועל ובמשרד הרווחה טוענים כי הנושא תקוע בגלל תקציב. בשורה התחתונה, טוענות חברות הכנסת, בממשלה לא רוצים להטיל רגולציה נוספת על האזרח, אך הם עושים זאת במקום שבו הכי צריך.
החוק קורא להטיל את האחריות על מעונות היום בגילאי 0-3 על משרד ממשלתי שיהיה אחראי על הסדרת תקנות ואכיפה. כמו כן החוק יחייב את בעלי הגנים ואנשי הצוות להוציא תעודת יושר, יחייב את בעלי הגנים להוציא אישורי בטיחות למבנה, יחייב הכשרה של אנשי הצוות בדגש על קורס עזרה ראשונה, החוק יחייב כל גן לעמוד בתקן של אנשי צוות על מספר ילדים, החוק יחייב כל גן במערכת הזנה מסודרת לילדים והחוק יחייב לשלב תכנים חינוכים גם בגיל הרך.
בעקבות הרג הפעוטה והממצאים על התעללות בפעוטות נוספים, השר חיים כץ הנחה אתמול את גורמי המקצוע במשרד לבדוק את המחדלים שהובילו למקרה. לפי הבדיקה הראשונית בגן, עלה כי מדובר במסגרת שמחולקת לשני פעוטונים ומופעלת על ידי גורם אחד. לאור הממצאים, שר העבודה והרווחה כץ הורה להוציא צו סגירה מיידי למקום בו שהתה התינוקת יסמין ז"ל, וכן לבחון את סגירתו של הפעוטון הנוסף.
בפעוטון הראשון, בו אירע מקרה ההתעללות, שהו 15 פעוטות בגילאי לידה ועד שנה וחצי - עם שתי מטפלות בלבד, ללא כל הכשרה מקצועית לצוות. במעון השני נמצאו שתי מטפלות ומנהלת מסגרת, סה"כ שלושה אנשי צוות ללא הדרכה חינוכית וללא תעודות השכלה בנמצא.
שבועיים אחרי מותה של התינוקת יסמין וינטה ז"ל בת שנה וחודשיים בפעוטון בפתח תקווה, המשטרה פרסמה ממצאים חדשים מתוך החקירה. על פי כתב האישום, אינה סקיבנקו, סייעת בפעוטון, הטיחה את התינוקת על מזרן, נשכבה מעליה וצפתה בטלפון הסלולרי עד שהיא מתה. מעצרה של הסייעת, הוארך עד יום ראשון אז הוגש נגדה כתב אישום על הריגה.
״גרירת הרגליים עולה לנו ממש ביוקר", מציין ח"כ שמולי, יוזם חוק המצלמות בדיון בועדת זכויות הילד, "אם היתה כבר רפורמה מפלצת כזו לא היתה מקבלת בכלל גישה לילדים, ואם היו מצלמות היינו יותר בטוחים היום בבוקר. במקום מקום מוגן ובטוח תחום הגיל הרך הוא שטח הפקר. זה כמו רולטה, אי אפשר לדעת מי הפעוט הבא שיפגע. אם לא נשנה את המצב ונעביר את חוקי הרפורמה והמצלמות עלולות חלילה לבוא עוד טרגדיות״.