כאלף ישראלים נפלו בשנתיים האחרונות בפח ההונאות הרומנטיות. השיטה הייתה פשוטה: במשך חודשים ארוכים הציגו עצמם גברים מחו"ל כקציני צבא בכירים, אנשי עסקים, רופאים או טייסים, וגרמו לנשים שכמהות לאהבה - וגם לכמה גברים - להאמין שהן נכנסות לקשר רומנטי מסחרר.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"אמרתי לעצמי שפתאום, אחרי שנים קשות, אולי יש לי מזל - סוף סוף יש לי בן זוג, אביר על סוס לבן", אומרת פרח, אלמנה שנפלה קורבן לעוקץ. רונית מספרת כי הרגישה "דברים שלא הרגשתי שנים. התאהבתי בו ממש, הייתי בטוחה שאני מתחילה חיים חדשים". לדברי לילך, "הוא סיפר לי שהוא שלח הודעה לילדים שלו בארה"ב שהוא מצא להם אמא חדשה".
הצ'אט הרומנטי נמשך במשך שבועות, לפעמים אפילו חודשים. למרות סימני השאלה הרבים, התקווה שאולי מדובר באהבה אמתית תמיד נשארה. זו המומחיות של חברי הכנופיה: לגרום לקורבנות להסיר את המגננות. על פערי השפה גישר גוגל טרנסלייט, השיחות נעשו אינטימיות ועברו מהפייסבוק לוואטסאפ, שם שיחות נפש נמשכו במשך שעות לתוך הלילה. תמונות נשלחו, ולעיתים זה אפילו מגיע לשיחות וידיאו בסקייפ - אבל אז, "איכשהו", היה כשל בחיבור האינטרנט שהקשה על שמיעה או צפייה בצד השני.
אחרי חודשים ארוכים של התכתבויות שיחות, כשהנשים כבר מאמינות שיש חיבור רגשי אינטימי, הקרקע בשלה לשלב האחרון: העוקץ הכספי. בשלב הזה החלו להגיע הבקשות לכסף, כל פעם בתירוץ אחר: מזוודה שנתקעה, תאונת דרכים, סחורה שלא ניתן לשחרר או העברה בין חשבונות.
תחקירני החדשות התחזו לאישה המחפשת אהבה, ושוחחו עם אחד הנוכלים. היו לו תשובות מוכנות מראש לכל שאלה קשה, כולל אפילו שיחה עם הבן והמורה שלו כביכול. בשלב הזה הוא כבר החל ללחוץ, ולומר שהכסף הזה הוא המוצא האחרון לעזור לבן שלו. באמצעות מניפולציה רגשית הוא גורם להרגיש שללא המימון, אין טעם בקשר הזה.
ולא רק נשים נפלו ברשת: אם נשים מחפשות בעיקר גבר עם מקצוע מכובד, בטחון כלכלי ושיהיה להן חיבור רגשי אתו, אצל רוב הגברים הפקטור היה במראה, בשיחות המיניות ובתמונות הסקסיות שגרמו להם ליפול בפח. המתחזים לא עובדים לבד: מאחוריהם ניצבת רשת ענפה של אנשים שעושים מאמצים רבים כדי לטשטש את עקבותיהם. כל אחד לוקח את הנתח שלו בעמלה על חשבון ישראלים רבים, שרק חיפשו אהבה ונלכדו ברשת.
"פיתחנו יכולות מערכתיות טכנולוגיות לזהות במידה ומדובר בעוקץ", מספרת אנה בורקובסקי מ-GMT העברות כספים לחו"ל ושירותים פיננסיים. "לרוב הלקוח מוזהר בעת ביצוע הפעולה שיכול להיות שמדובר במעשה נוכלות. אנחנו לא תמיד מצליחים לשכנע את הלקוח שאכן מדובר במקרה כזה, והוא עדיין ממשיך ומבצע את הפעולה", היא מודה. "ברגע שהכסף מגיע לנוכל, הוא פשוט אבוד".
משטרת ישראל מתקשה לעמוד מול הגידול במספר הקורבנות המוביל לחשודים במדינות מערב אפריקה. הדרך הפשוטה והזולה ביותר לגלות האם מי שעומד מולכם הוא מתחזה היא דרך חקירת רשת שתעלה כמה מאות שקלים. במקרה הזה, אם יש ספק, עדיף להשקיע כסף בבדיקה ואף פעם לא להעביר כספים למישהו שמעולם לא פגשתם. אם הקשר אמיתי, הוא יימשך גם בלי תנאים שונים ומשונים.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "ככל שמתבסס חשד לביצוע עבירה פלילית ובכלל זה בתחום הסייבר, הוא נבחן ומטופל בהתאם. מטבע הדברים, פעולות אכיפה בעבירות מסוג זה מורכבות ולא תמיד זוכות לשיתוף פעולה בינלאומי. על כן אנו ממליצים למשתמשים ברשתות החברתיות שלא להגיב להצעות, בייחוד באתרי הכרויות מפרופילים לא מוכרים, ובטח שלא להעביר סכומי כסף לגורמים עלומים תמורת הבטחות שווא".
4 נקודות אזהרה שמדובר בהונאה רומנטית:
מאת אנה בורקובסקי, קצינת ציות, GMT - העברות כספים לחו"ל ושירותים פיננסיים.
1. הכרות רק דרך העולם הוירטואלי.
2. הנוכלים בד"כ מעידים על עצמם כבעלי תפקידים מאוד נחשקים בכל העולם - רופאים, גנרלים של האו"ם, יבואנים מצליחים וכו'.
3. שם המוטב פתאום שונה לחלוטין מהאדם איתו אתם מנהלים את הקשר, והסיבה לך רצופה תירוצים.
4. אם זה נשמע טוב מידי אז סימן שזה לא אמיתי - בד"כ הנוכל תוך זמן קצר מתוודא באהבתו העזה אל הקורבן, בעוד שטרם בכלל פגש אותה/ אותו, וכותב משפטי אהבה בנאליים, "שבלונות" קבועות.
גם את/ה נפגעת? צרו איתנו קשר בהודעת וואטסאפ למספר 052-3074799