70 שנות עצמאות לישראל, לאנשים שעיצבו אותה ולסמלים שלה - שאחד מהם הוא ללא ספק ה"עוזי": תת המקלע מתוצרת ישראל שנקרא על שמו של עוזי גל, הפך לשם דבר בתולדות מערכת הביטחון הישראלית וצה"ל. במיוחד ליום העצמאות פגשנו את אפרים יערי, אחד ממפתחי הנשק ההיסטורי - בדיוק במקום בו הוא פותח בשנים הראשונות של המדינה - ושמענו ממנו את סיפור הפיכתו לסמל ישראלי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
זמן קצר אחרי מלחמת השחרור, במרתף סודי במרכז הארץ, החלו לפתח נשק ישראלי - זאת מתוך תפיסה שאי אפשר להיות תלויים באספקת נשק ממדינות אחרות. המטרה הייתה לפתח תת מקלע חדש עבור צה"ל - כזה שאף אחד עוד לא ידע אם יעבוד. מפתח הנשק עוזי גל הציג את הסקיצות הראשונות לנשק מסוג כזה לאנשי התעשייה הצבאית ואחרי מספר חודשים הם יצרו את האבטיפוס הראשון של הנשק שלימים נקרא על שמו, "עוזי".
ביום העצמאות השביעי למדינת ישראל, בשנת 1955, הוצג ה"עוזי" לראשונה לקהל הרחב. הוא הוכנס לראשונה לשימוש בחטיבת הצנחנים ובחטיבות המיוחדות. הנשק שפותח כאן בישראל עשה היסטוריה כששימש את הצנחנים במבצע קדש ב-1956 ובמלחמת ששת הימים ב-1967.
ה"עוזי" זכה עד מהרה בתדמית של נשק אמין ואיכותי - כזה שנוצר מתוך רצון לשמש את הלוחמים בשטח באופן המיטבי ביותר וללא מעצורים. עוזי גל אף זכה בצל"ש הרמטכ"ל על כך שפיתח אותו וגם בפרס ביטחון ישראל. יתרונו המרכזי של ה"עוזי" היה שאפשר ירי אוטומטי מלא מכלי נשק קטן ממדים באופן יחסי - ולכן היה מותאם לפעילות קומנדו. הוא שימש את צה"ל עד 1973 ומאז הלך וירד השימוש בו, והוא שב להיות נשק המשמש בעיקר את יחידות הקומנדו.
אלא שתהילתו של ה"עוזי" לא פגה: יותר מ-60 שנה אחרי שפותח ובכך ביטא למעשה "חוצפה" ותעוזה ישראלית, עשה היסטוריה והשתתף במלחמות ישראל - הכלי הזה עדיין פופולרי בגרסאות חדשות שלו שפותחו בשנים האחרונות בתע"ש. למעלה ממיליון כלי נשק מסוגו נמכרו ברחבי העולם והנשק הזה אפילו כיכב בסרטי קולנוע. הסמל הישראלי הזה עודנו נמכר ליחידות משטרה ולוט"ר שונות ברחבי העולם.