כבר כמה שנים שרמבם שמואלי, בן 87, מתמודד עם הדמנציה של אשתו סוניה. "זו מחלה ארורה, זה גרוע מאוד", הוא אומר. "אדם דועך, ככה בפירוש". הוא חי בתחושת חוסר אונים, חושש מהרגע שבו האישה שלצדו כבר 61 שנים לא תזהה אותו. "אני רגיל שהיא קמה במצב רוח רע, או שהיא מרגישה לא טוב, ואז אני מלטף אותה. אני משתדל להיות לידה, לחבק אותה ולתת לה את כל מה שהיא רוצה".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
תוך כדי רמבם צריך להתמודד גם עם הגיל שלו וכל מה שמתלווה לכך, בין היתר העובדה שראייתו נחלשת. "אני משתדל להתעלם מהזקנה ומהקושי, ואני ממשיך הלאה", הוא מסביר. "אני משתדל להרגיש צעיר כמה שאפשר".
מי שמסייעת לו בהתמודדות עם הבירוקרטיה שלו ושל אשתו היא אנבלה דיק, עובדת סוציאלית ממחלקת הרווחה בבת ים. "צריך מישהו יכוון ויתמוך", היא מפרטת. "הם צריכים לחיות זקנה מכובדת. הם אלה שעשו, מבחינתי זו הזדמנות לומר תודה". אולם ייתכן שאנבלה, כמו עובדים נוספים, תיאלץ להפסיק את ביקורי הבית אצל הקשישים.
הכל בגלל 20 מיליון שקלים
מקור המחלוקת הוא בסכסוך כספי בין מרכז השלטון המקומי לביטוח הלאומי ומשרד הרווחה, שמימנו לרשויות המקומיות את התקנים של העובדים בהיקף של 20 מיליון שקלים בשנה. העיריות ברחבי הארץ קיבלו את מכתב על הפחתת התקנים, בו נכתב כי "נאלץ המוסד לביטוח לאומי להפסיק ממועד זה את העברת התמורה עבור ביקורי הבית ואנו נאלצים להפחית את התקנים שהוקצו למחלקות".
עכשיו, עם העומס המטורף גם כך, הם לא יודעים איך יסתדרו. "מה שיקרה זה שתהיה ירידה משמעותית של השירות", טוענת אנבלה. "אנחנו אלה שמאתרים את הבעיות. יהיו אנשים מבוגרים שלא יהיה עובד סוציאלי שיגיע אליהם, שלא יוכל לעזור לו ולבני משפחה. זה ממש לא פייר - אלה האנשים שבנו את המדינה, אנחנו חייבים להם".
"מאוד מאכזב ועצוב שלא נותנים עדיפות לאוכלוסייה הזו", ממשיכה אנבלה. "המשכורות שלנו לא בשמיים, אנחנו עושים את זה כי זה עושה לנו טוב. אני לא יכולה לדמיין איך יכול להיות שכל כך הרבה קשישים לא יקבלו טיפול", סיכמה.
תוך שבועיים: שביתה בשירות הסוציאלי
גם רמבם מזועזע מהבשורה. "אני חושב שהעובדים הסוציאליים זה הכי חשוב", הוא אומר. "הם מטפלים באנשים כמונו, ואפילו גרועים מאתנו, שאין להם פרנסה או ילדים שיעזרו להם. יש מספיק כסף במדינה - שלא תקצץ בסכומים האלה, שהם פעוטים לעומת מה שנותנים העובדים הסוציאליים. אנחנו זקוקים להם", הוא מבהיר. לדבריו, "יושבים שם למעלה מ-120 חברי הכנסת, ולא מבינים שום דבר מזה. הם חיים באספמיה, להם זה לא יקרה - יש להם את הרופאים שלהם, מיד יטפלו בהם ולא תהיה בעיה".
"תוך שבועיים אנחנו מתחילים בעיצומים, עד השבתה מלאה, של כל השירות הסוציאלי במשק", מודיעה יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים צפרא דוויק. "כל השירותים הסוציאליים ישבתו כדי לנצל את המצב הזה לכך שתהיה רפורמה בשירות לקשישים, שיבינו שאנחנו לא יכולים להמשיך להתנהל ככה. זה פשע מאורגן כלפי הקשישים במדינה וכלפי העובדים הסוציאליים".
ממשרד העבודה והרווחה נמסר בתגובה: "מרכז השלטון המקומי החליט באופן חד צדדי להפסיק את הבקרות של עובדים סוציאליים ברשויות המקומיות, על פי חוק הסיעוד, עבורם הוקצו כ-165 תקנים לרשויות שמומנו על ידי הביטוח הלאומי. לאור ההחלטה הזו נאלץ המשרד לבטל את התקנים שהוקצו לרשויות כאמור. המשרד ער לצורך בתגבור מערך שירותי הרווחה ברשויות המקומיות המטפלות באזרחים ותיקים ולכן פועל בשיתוף עם איגוד העובדים הסוציאליים ויחד עם משרד האוצר לטובת השגת תקנים ייעודים ותקציבים מותאמים".