בשבוע שעבר נכשל בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים ניסיון להביא לסיומה של שביתת בוחני הנהיגה שהחלה לפני יותר מחודשיים. אלא שבזמן שנבחרי הציבור לא מגיעים לפתרונות, תלמידים רבים ממשיכים להיפגע. "לאף אחד לא אכפת מאיתנו", טענו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
לירון בת 18 משוהם קמה מדי בוקר, פותחת את העיתון, ומקווה לגלות שהשביתה נגמרה והיא תוכל לגשת למבחן לו היא מחכה כבר ארבעה חודשים. "זה כבר ממש הזוי", אמרה בשיחה עם חדשות 2 Online. "לאף אחד כבר לא אכפת מאיתנו וזה לא מעניין אותם". בקיץ הקרוב לירון תתגייס לצבא, והיא חוששת כמו רבים מבני גילה, שלא תספיק לגשת למבחן לפני יום הגיוס.
לעומת לירון, שרון, הממתין אף הוא למבחן נהיגה, מספר כי השביתה מקשה על התנהלות שגרת חייו. בשיחה עם חדשות 2 Online סיפר כי אביו, נכה צה"ל, לא מגיע כבר כמה חודשים לבדיקות ולטיפולים שלו בבית החולים מאחר ואין באפשרותו להסיע אותו כי גם הוא ממתין למבחן הנהיגה לאחר שרישיונו נשלל. "אבא שלי נמצא במצב נפשי לא טוב, שלא מאפשר לו לנסוע באוטובוס או במונית", סיפר. הכול נורא עדין, לא חשבנו בחיים שזה ייקח כל כך הרבה זמן שאני אשאר בלי רישיון".
גם מורי הנהיגה הפסיקו לשתוק ובשבוע שעבר הם חסמו את כביש 1 כמחאה על שביתת הטסטרים שפוגעת בעבודתם. אחד מהם, אב לארבעה ילדים, צפוי במהלך היום (ראשון) לשבות רעב בשדרות רוטשילד בתל אביב.
לירון ו-40 אלף הממתינים הנוספים למבחני נהיגה מאסו בהסברים שמוצגים בתקשורת לשביתה. בשל כך, החליטה לירון להתקשר בעצמה מתקשרת לראש איגוד בוחני הנהיגה, ולמוקד משרד התחבורה כדי לקבל תשובות.
"השר והמשרד לא סופרים אתכם"
בשיחתה עם יו"ר ועד בוחני הנהיגה הארצי ברנרד גרוסמן, שאלה לירון באופן ישיר: מתי תיגמר השביתה. "אין לי תשובה, זה לא תלוי בנו", הסביר. "אני לא יודע אם את עוקבת אחרי מה שקורה בבית המשפט. השופט כבר הציע פעמיים להקפיא את כל המהלכים: שמשרד התחבורה יקפיא את ההפרטה ושהבוחנים יחזרו לעבודה. פעמיים משרד התחבורה התנגד בעוד שהבוחנים הסכימו".
"אני לא יודע אם את יודעת שבשנתיים האחרונות אנחנו עושים בכל יום זוג טסטים נוסף מעבר למה שאנחנו צריכים", הוסיף גרוסמן. "בכל יום שישי עושים 10-12 טסטים נוספים כשאנחנו לא צריכים לעבוד ביום שישי, מתוך התחשבות בציבור. יש שר ויש משרד התחבורה שלא סופר לא אתכם ולא את המורים ולא אכפת לו מאף אחד והוא רוצה הפרטה, ומי שנפגע צריך לפנות לשר".
כשלירון שאלה מה היא, או אחרים במצבה יכולים לעשות, השיב: "תפגינו, תצעקו, תדרשו שינוי ממי שגרם לכל הבלגן. לפני שנתיים לא הייתה בעיה עד שהחליט השר שהוא רוצה להפריט את המערך. למה הוא רוצה להפריט? צריך לשאול אותו".
"אנחנו לא קשורים לזה"
בהמשך לעצה שקיבלה באיגוד הבוחנים, פנתה לירון למוקד משרד התחבורה, אם שם זכתה לתשובות טיפוסיות למוקד שירות ממשלתי. כשסיפרה על מועד גיוסה המתקרב ועל רצונה להיבחן, השיבה לה המוקדנית: "אבל אין לנו דרך לפתור את הבעיה, זה כבר דרכם, אנחנו לא קשורים לזה, פשוט צריך להמתין שהם יסיימו את השביתה. את לא יכולה לעשות הרבה".
כשלירון טענה שזאת גם אשמת משרד התחבורה, המוקדנית התנערה: "אנחנו לא חלק מזה. אנחנו מוקד המידע של משרד התחבורה, אנחנו לא משרד הרישוי. זה שהטסטרים החליטו לשבות זאת החלטה שלהם, זה כבר לא קשור אלינו".
"אם את רוצה להתלונן, את יכולה לגשת למשרד הרישוי למפקח של בית הספר לנהיגה ולבדוק את זה איתם", הבהירה המוקדנית. "מעבר לכך אין לך כל כך הרבה מה לעשות".
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "המשרד נחוש להמשיך את הרפורמה ולהפעילה ב-1 בינואר 2017 כפי שתוכנן. בוחני הנהיגה מחזיקים כבני ערובה מאות אלפי צעירים וחיילי צה"ל ואלפי מורי נהיגה רק כדי לשמור על המונופול. מצער כי הבוחנים, בגיבוי ההסתדרות, מנהלים את המאבק על גב הציבור, כשמרביתם צפויים להיקלט במערך המבחנים החדש של משרד התחבורה, חלקם כמפקחים וחלקם האחר כבוחנים, באמצעות זכיינים פרטיים. בוחני הנהיגה מתנהלים בחוסר תום לב, תוך הפעלת לחץ בלתי חוקי שנועד למנוע ביצוע מדיניות כפי שהוחלט על ידי הנהלת המשרד".
לפניות לכתבת: Avivitm@ch2news.co.il