משלחות ברחבי העולם מתכוננות למשחקים האולימפיים שייערכו הקיץ בריו - והפעם לא מדובר רק בהכנות ספורטיביות. האיום של נגיף הזיקה מכניס לכוננות את הצוותים הרפואיים שילוו את הספורטאים במשחקים, וגם במשלחת הישראלית מתייחסים ברצינות לאזהרות המומחים שקוראים לדחות או להעביר את המשחקים למקום אחר. ד"ר לובה גליצקייה, הרופאה שתלווה את הנציגים הישראלים לאולימפיאדה,מספרת לחדשות 2 Online על ההיערכות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"הגישה של המשלחת שלנו בהחלט תואמת את הגישה של ארגון הבריאות העולמי והוועד האולימפי העולמי", מסבירה ד"ר גליצקייה. "התזמון של הפאניקה הוא תזמון תקשורתי. הזיקה היא מחלה מאוד קלה - רק אחד מחמישה אנשים שנדבקים מפתח סימנים קליניים והם בדרך כלל סימנים מאוד קלים. זו מחלה כמו שפעת".
היא מזכירה שהבהלה בעולם החלה לאחר שהבינו כי הנגיף יכול לגרום למומים מולדים בקרב תינוקות. "זו בהחלט סיבה לדאגה מפני ששיעור הפגיעה במערכת העצבים המרכזית של העובר הוא גבוה וזה יוצר קבוצת אוכלוסייה בסיכון - נשים בהריון". עם זאת מדגישה ד"ר גליצקייה כי זה לא רלוונטי מבחינת המשלחת הישראלית, מכיוון שאין בה נשים בהריון.
נגיף הזיקה מועבר באמצעות יתוש מיוחד ממשפחת אדס, שבניגוד ליתושים המוכרים לנו אין לו שעות פעילות מוגדרות והוא פועל בכל מהלך היום. דרך נוספת ממנה ניתן להידבק בנגיף היא באמצעות יחסי מין, ולכן החליטו בוועד האולימפי לחלק לספורטאים קונדומים בשלל צבעים וגדלים.
"קודם כל אנחנו מסבירים על דרכי ההעברה ואיך להימנע", מספרת ד"ר גליצקייה. "ההמלצה הגורפת היא לשהות במקומות בהם יש מיזוג אוויר או חלונות ודלתות עם רשתות". היא מדגישה שאין תחושת פחד אצל חברי המשלחת הישראלית: "אף אחד לא חושש, כולם מעודכנים".
ד"ר גליצקייה מפרטת על ההנחיות וההמלצות של הוועד האולימפי לקראת המשחקים."ההמלצה היא להשתמש בדוחה יתושים, ללבוש בגדים עם שרוול ארוך, וגם, מסיבה לא ברורה ללבוש בגדים בהירים".
בהתייחסה לאזהרות שהשמיעו מומחים רבים, לפיהן הגעת אלפי אנשים מכל העולם למקום שבו יש כל כך הרבה מקרים של הידבקות בנגיף תאיץ את התפשטותו בכל העולם, היא אומרת שהנגיף קיים כבר ב-60 מדינות בעולם: "לפני חודש או חודש וחצי היה קרנבל בריו - שמעת משהו בעניין? אני לא".
"זו סיטואציה שדורשת התייחסות, אבל מפה ועד להעביר את האולימפיאדה למקום אחר - יש מרחק מאוד גדול", מדגישה רופאת המשלחת המנוסה מנסה לשמור על פרופורציות. "בכל פעם יש בעיה אחרת. כשהייתה האולימפיאדה בבייג'ין למשל דיברו על רמה מטורפת של זיהום אוויר, סכנת אלרגיות גבוהה מאוד. אני הבאתי כמות תרופות נגד אלרגיות שיכולתי לספק לחצי בייג'ין".
גם אלכס שטילוב, המתעמל המוביל של ישראל שחזר אתמול מאליפות אירופה בה זכה במדליית ארד, התייחס לחששות לקראת המשחקים בריו: "ברור שזה מטריד העניין של הזיקה, אבל אנחנו מנסים לעשות כל מה שאמרו לנו, אם זה להשתמש בספריי דוחה יתושים, ללבוש ארוך, לא לפתוח חלונות. גם כשהייתי עכשיו בריו לא הרגשתי שהיו יותר מדי יתושים".