המשטרה ועיריית תל אביב הכריזו אתמול (ראשון) כי יחלו לקנוס רוכבי אופניים שייסעו על המדרכות, אלא שכעת מסתמן כי פקחים רבים ברשויות ברחבי הארץ חוששים ממשימת האכיפה שתתגלגל לפתחם, מבלי שיוענקו להם הסמכויות המשפטיות המתאימות לכך.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
על אף שפקחי עיריית תל אביב יצוותו לשוטרים עם פתיחת מבצע האכיפה, פקחים בשאר חלקי הארץ עומדים על דעתם כי הם לא נהנים מהגיבוי המשפטי הדרוש בכדי לעמוד במשימות מסוג זה ולא מליווי משטרתי. במכתב שהועבר לידיהם של מספר חברי כנסת, כתב שמואל שי אלבו, העומד בראש הוועד הארצי של המפקחים ברשויות המקומיות, כי הפקחים דורשים הגנה משפטית מפני תביעות ופגיעות מצד הציבור.
"אנחנו מותקפים על בסיס יומי בכל רחבי הארץ", כתב אלבו. "אם זה בתקיפות מילוליות, תקיפות פיזיות, פגיעה ברכוש של מפקחים, פגיעה בציוד ורכבים של הפיקוח וכדומה".
אלבו המועסק כפקח בהרצליה, מכיר היטב את סוגיית האופניים החשמליים בערים, וציין כי לפקחים אין את הסמכות, ההכשרה והיכולת להתמודד עם אנשים המתנגדים לפקחים בשטח. "כיום מנסים להעביר לרשויות תחומי אכיפה נוספים כמו אכיפת נסיעה בתחבורה ציבורית ואכיפת נסיעה באופניים חשמליים על מדרכות. עד לאן נגיע? ומה עם הסמכויות?", כתב אלבו.
"אנו מתנגדים נחרצות לאכיפת התקנה של נסיעה על אופניים חשמליים עד שלא יטופלו בעיות המפקחים בנושא כמו הגדרת תפקיד המפקח בחוקת העבודה, הגנה משפטית וכיסוי ביטוחי וסמכויות", נכתב.
בוועד ציינו כי הם מודעים לעובדה שבערים הגדולות כמו תל אביב, חיפה וירושלים, נהנים הפקחים מגיבוי משפטי. אולם הדבר אינו חל על מרבית הרשויות, וכעת קיים חשש שהפקחים ברשויות אלו יאלצו להתמודד עם תקנות האופניים ללא כלים יעודיים.
החל ממאי - קנסות לרוכבים על המדרכות
במסגרת האכיפה שתחל ב-1.5.2016 ברחבי תל אביב, גובה קנס לרוכב על המדרכה תהיה 250 שקלים. לקראת תחילת האכיפה יוצאות המשטרה, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים ועיריית תל אביב לקמפיין הסברה נרחב לציבור.
הקמפיין נובע מהצורך בהסדרת המרחב הציבורי, הרחקת הולכי הרגל משבילי האופניים ומתן אפשרות לרכיבה בטוחה לצד צמצום הפגיעה ברוכבים ובהולכי רגל. הקמפיין החל היום לאורך רחוב אבן גבירול בתל אביב, במקטע שבין שאול המלך לארלוזורוב, והוא כולל שילוט חוצות, סרטון הסברה והטבעה של גרפיטי ירוק על המדרכות.
בימים הקרובים יבוצעו פעולות הסברה של שוטרים, פקחים ודיילים, שיחלקו לרוכבי האופניים ולהולכי הרגל דפי מידע על כללי הרכיבה הנכונה ואמצעי האכיפה שיינקטו במידת הצורך.
האכיפה תחל לאחר חול המועד פסח, והיא תבוצע על ידי שוטרי משטרת ישראל נגד רוכבי אופניים ורוכבי אופניים חשמליים שירכבו על המדרכה, ולא בשביל האופניים המסומן לכך.
כמו כן, תבוצע אכיפה נגד עבירות חמורות שבגינן הקנס ינוע בין 100-1,000 שקלים: נסיעה ברמזור אדום, נסיעה נגד כיוון התנועה, שימוש בטלפון נייד בעת רכיבה וכן הפרעה להולכי רגל במעבר חצייה. בין העונשים שניתן יהיה להחיל: קנס, הוצאת אוויר מהאופניים והחרמת סוללה (לילדים מתחת לגיל 16 שרוכבים על אופניים חשמליים בניגוד לחוק). פקחי עיריית תל אביב ייצמדו לשוטרים על מנת ללמוד את נושא האכיפה.
לפניות לכתב: Azria@ch2news.co.il