ליקויים בתפקוד הביטוח הלאומי פוגעים בכיסם של מיליוני עובדים בישראל - כך נחשף היום (שלישי) בדוח המבקר השנתי. על פי הערכת המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא, מאות מיליוני שקלים נגבו ללא הצדקה וזכויות כספיות לא הועברו לזכאים – וסך כל הכספים שלא הועברו לזכאים עומד על כמיליארד שקלים.
בין השאר, מפרט הדוח, כ-300 מיליון שקלים לא הועברו לזכאים לכאורה – לאחר שהמוסד לביטוח לאומי לא פעל לברר את היקף זכאותם. כמו כן, קובע המבקר כי עשרות מיליוני שקלים "נגבו ביתר", כלומר לדעת המבקר אותם אנשים לא היו אמורים להעביר את הסכומים הללו לביטוח הלאומי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הדוח מצביע גם על מחלוקת בין צה"ל והביטוח הלאומי, שמונעת את העברת גמלת המילואים לזכאים עבור כמיליון ימי מילואים בין השנים 2008 ל-2012. "משרד מבקר המדינה פעל להביא את צה"ל וביטוח לאומי לבחון יחד את הנושא ולנסות ליישב את המחלוקת העובדתית שהתעוררה ביניהם בעקבות ממצאי הביקורת, אך עד ינואר 2015 הדבר לא צלח", כותב המבקר.
"אין מידע עדכני על 3 מיליון שכירים"
כשל נוסף בתפקוד הביטוח הלאומי נמצא בדיווח על שכר העובדים: המוסד לביטוח לאומי אינו דורש דיווח על שכרו של כל עובד בנפרד, וזאת למרות החוק והתקנות, והדיווח על השכר מגיע בעיכוב של שנה וחצי לביטוח הלאומי – דרך רשות המסים. "אין לביטוח לאומי מידע עדכני על שכרם של כשלושה מיליון שכירים, שהם כ-85% מהעובדים השכירים במשק – זהו חסם מרכזי למיצוי זכויות, כיוון שבהיעדר נתונים עדכניים ביטוח לאומי אינו יכול לפנות באופן יזום לזכאים", נכתב בדוח.
המבקר טוען גם כי היעדר הדיווח יוצר חובות של מבוטחים לביטוח לאומי, שנאמדים בכ-1.6 מיליארד שקלים, כיוון שמשולמות קצבאות לאנשים שאינם זכאים להם. כמו כן, נמצאו כשלים בתיאום עם משרד הבינוי, העיריות והשלטון המקומי בנושא הנחות בארנונה לזכאים וסיוע לשכר דירה, שפוגעים בעשרות אלפי זכאים: "למשרד הבינוי אין נתונים לגבי מקבלי הבטחת הכנסה וקצבת נכות, ולכן הוא אינו יכול להביא לידי מיצוי זכויותיהם".
מהביקורת עולה כי ביטוח לאומי לא הצליב נתונים כדי לקבוע למי מגיע פטור מתשלום דמי ביטוח. כמו כן, נטען שהליך תביעת הזכויות מהביטוח הלאומי מסובך ולא מונגש לשפות מלבד עברית. המבקר גם טוען כי הביטוח הלאומי לא התקדם למאה ה-21 ואתר האינטרנט לא מסייע לזכאים לדרוש את המגיע להם.
"לדעת משרד מבקר המדינה, חומרת הממצאים בתחומים האמורים מחייבת את ביטוח לאומי לבצע בחינה מעמיקה ומקיפה של הנתונים ולפעול למיצוי זכויותיהם של כלל הזכאים, ובייחוד בקרב שכבות האוכלוסייה החלשות", ציין המבקר בסיכום הדוח.