בימים הקרובים יראיין השר לביטחון פנים גלעד ארדן את 14 הקצינים בדרגת ניצב המשרתים במשטרת ישראל, ויחליט מי מהם יחליף את רב ניצב יוחנן דנינו שיסיים קדנציה כמפכ"ל המשטרה לאחר תקופה קשה, מהסוערות שידעה משטרת ישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על אף ששאיפתו של ארדן היא למנות מישהו מתוך הארגון, תמיד קיימת אפשרות כי בסופו של דבר הוא יבחר להצניח אדם מחוץ למערכת, במיוחד בשל הפרשות המביכות בצמרת הפיקוד שהובילו למצעד נחקרים במשרדי המחלקה לחקירות שוטרים ולבסוף גם לפרישתם או לפיטורם של שבעה ניצבים בארגון.
בעבר עלו שמותיהם של האלוף במיל' גדי שמני, לשעבר מפקד פיקוד מרכז, ניצב בדימוס יואב סגלוביץ', לשעבר ראש אגף החקירות ונציב שירותי הכבאות שחר איילון, גם הוא ניצב בדימוס.
כמו כן, ייתכן שבשל אותן פרשיות שהכתימו את סגל הפיקוד הבכיר, יעדיף אולי השר ארדן דווקא לדלג דור ולמנות ניצב צעיר, קצין שנחשב למרוחק יותר מאותה קבוצה של ותיקים ומנוסים שחבריהם סרחו במגוון עבירות - מהטרדות מיניות ועד מרמה וטובות הנאה.
השלושה שנחשבים למועמדים הבולטים למפכ"לות הינם:
ניצב בנצי סאו
סאו, נשוי ואב לארבעה, יליד 1959, התגייס למשמר הגבול בשנת 1977, שם התקדם מרבית שירותו. בין שלל תפקידיו, פיקד סאו על המרחב הצפוני של משמר הגבול ומרחב ירושלים. ב-2004 הוא מונה לראש מטה משמר הגבול.
בשנת 2006 עבר סאו למדים הכחולים ומונה לעוזר ראש אגף שיטור וביטחון, אגף המבצעים של המשטרה. בשנת 2008 קודם לדרגת ניצב ומונה לראש האגף לשיטור וביטחון. ב-2010 מונה למפקד מחוז מרכז ובמאי 2013 החל לכהן כמפקד מחוז תל אביב. מאז שפוטר סגן המפכ"ל נסים מור בשל חשדות להטרדות מיניות, ממלא סאו את מקומו בתפקיד.
עשוי להעיב על המינוי: חלק ניכר מהמחדלים בחקירת הרצח ב"ברנוער" היו תחת פיקודו של ניצב סאו - ממסיבת העיתונאים הראוותנית שנערכה בזמן שצו איסור פרסום הוטל על הפרשה, דרך בריחתו של עד המדינה מההשגחה ועד לקריסתו של התיק כולו. כמו כן, ועדת אור שחקרה את אירועי אוקטובר 2000 מצאה כשלים בתפקודו של סאו בעת שהיה מפקד המרחב הצפוני במשמר הגבול.
ניצב אהרון אקסול
אקסול, נשוי ואב לשניים, יליד 1959, התגייס למשטרה כלוחם בימ"מ. הוא התקדם לתפקידי קצונה ביחידה המובחרת ואף היה סגן המפקד שלה. לאחר מכן, עבר לשרת כסגן מפקד תחנה אזורית במרחב דוד של מחוז ירושלים וראש משרד הסיור במרחב ירושלים.
בספטמבר 2000 מונה אקסול לקצין אגף מבצעים של מחוז תל אביב, ולאחר מכן שירת כמפקד מרחב איילון. ב-2007 הועלה לדרגת תת ניצב ומונה למפקד המכללה לקצינים בכירים של המשטרה. ב-2009 מונה לסגן מפקד משמר הגבול, ובסוף שנת 2011 מונה למפקד מחוז תל אביב. ב-2013 עבר לתפקידו הנוכחי - ראש אגף המבצעים.
עשוי להעיב על המינוי: הטיפול של אקסול באירועי המחאה החברתית ביוני 2012 זכה לביקורת נוקבת. הפגנות לציון שנה לפרוץ המחאה הגדולה של קיץ 2011 הסתיימו במעצרם של עשרות פעילי מחאה, בהם גם מובילת המחאה דפני ליף. השופטים ששחררו את העצורים שעות לאחר מכן ביקרו את התנהלות המשטרה שלא השכילה להכיל את המחאה. כמו כן, חלק ממחדלי חקירת הרצח ב"ברנוער" דבקו גם בו. הפעלת עד המדינה ומעצר החשודים לבית פליסיאן הייתה תחת פיקודו. למעשה מסיבת העיתונאים המפורסמת נוהלה על ידי שניים מהמועמדים המובילים לתפקיד, אקסול וסאו.
ניצב יורם הלוי
הלוי, נשוי ואב לשלושה, יליד שנת 1963, התגייס לימ"מ ושירת מאז בתפקידים מבצעיים בולטים, בהם פיקוד על יחידת המסתערבים, יחידת הגדעונים והיחידה המרכזית בירושלים. בשנת 2007 הוא מונה למפקד הימ"מ והוא נחשב לאחד ממפקדיה הבולטים של היחידה.
ב-2009 קיבל הלוי דרגת ניצב ומונה למפקד יחידת החקירות להב 433. זמן קצר לאחר מכן עבר לתפקיד ראש אגף קהילה ומשטרה, היה מפקד משמר הגבול למשך תקופה קצרה ובאוקטובר 2012 מונה לתפקיד מפקד מחוז דרום.
עשוי להעיב על המינוי: לא פעם עלו טענות על יחסים קשים של הלוי עם מפקדיו. זמן קצר לאחר מינויו למפקד להב 433 הוא הועבר לתפקיד אחר בשל אותה סיבה. דוח ביקורת של המשרד לביטחון פנים קבע כי "מערכת היחסים העכורה בין ניצב הלוי למפקדו ניצב סגלוביץ' הביאה לחוסר הידברות ביניהם והדבר פגע ביחידה, העיב על אנשיה והקשה על פעילותה".
לפניות לכתב: Azria@ch2news.tv