"הילדים לא יילכו לבתי הספר ויבואו להפגנות. נרים את המדינה. זה לא יעצור". השירותים העירוניים בדימונה, בירוחם ובערד מושבתים הבוקר (ראשון) במחאה על סגירת המפעלים ומכת האבטלה בדרום. אלפים הפגינו מפגינים בכניסה לדימונה וקראו לממשלה להתערב מיד: "איפה נתניהו?".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשעות הצהריים נערכה פגישה בין שר האוצר כחלון, שר הכלכלה דרעי, ראש הממשל נתניהו וראש עיריית דימונה בני ביטון. בתום הפגישה סוכם על הקמת צוות שרים לתעסוקה בראשות כחלון ודרעי, שיקיימו היום פגישות נוספות בדימונה. נתניהו שוחח גם עם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, והציע לו סיוע במגעים בין הנהלת כיל לעובדים.
ראש עיריית דימונה בני ביטון הביע תקווה כי המחאה תסייע לפתרון המשבר: "אני נפגש עם ראש הממשלה אחר הצהריים, יחד עם יו"ר ההסתדרות". מפגינים רבים צעקו "ביבי הביתה", וביטון השיב להם: "אני איש ליכוד, אבל מעניינים אותי תושבי דימונה ועובדי כימיקלים לישראל".
רחל (65) המתגוררת בדימונה מזה 25 שנה סיפרה על התחושות הקשות. "זו הזנחה של הרבה מאוד שנים, הפוליטיקאים באים רק כי היו בחירות, לא רואים אותם כאן כל השנה. כשיש מצלמות הם אוהבים להגיע, אני דואגת לילדים שגדלים כאן, אין להם מה לעשות כאן, ההורים שלהם עובדים שעות על שעות ולילדים שלהם אין עתיד".
דוד סיבוני, עובד בחנות סמוכה, מעריך גם הוא שנציגי הציבור ייעלמו עם המצלמות וההבטחות הגדולות. "הבעיות האלה תמיד היו כאן, הקימו מפעל במיליוני שקלים, חדש לחלוטין, אחרי כמה חודשים הוא פשוט הפסיק לעבוד, נסגר. מישהו בממשלה לא הבין שזה לא עובד כמו קסם, צריך לתחזק את זה. דימונה היא מקום אסטרטגי, למה שלא יביאו לכאן מפעלי הייטק, יש כאן אנשים מוצלחים שגדלים כאן ובורחים למרכז".
הפוליטיקאים הגיעו לדרום
יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג האשים את ראש הממשלה במשבר: "נתניהו זרק מיליארדים כדי להקים את מפעל ההישרדות שלו בירושלים - מפעל שיש בו רק 61 עובדים אבל לכל אחד מהם הוא חילק 20 מיליון שקלים. המפעל הזה מוקם בזמן שכאן בדימונה ובערים השכנות נסגרו 25 מפעלים בעשור האחרון ואלפי פועלים פוטרו ונזרקו לרחוב".
הרצוג הוסיף כי "אנחנו כבר לא בבחירות. אני יודע שרבים מכם לא הצבעתם לי, הצבעתם ליכוד כי אתם ליכודניקים עוד מימי בגין. איש גדול ומנהיג חברתי גדול. אני יו"ר האופוזיציה ואני מתכוון להילחם בשבילכם ואתכם, למען צדק חברתי ולמען חיים בכבוד - בדיוק כמו שבגין היה עושה".
ח"כ סתיו שפיר הוסיפה ושאלה "לאן נעלמו כל הפוליטיקאים שחיבקו את מפוטרי כיל לפני הבחירות? איך הם לא מתביישים להפקיר את תושבי הדרום?".
גם נציג מהממשלה החדשה נשא דברים בעצרת: ח"כ מיקי זוהר מהליכוד, תושב קריית גת, הצהיר בפני התושבים כי "הליכוד וראש הממשלה לא יפקירו אתכם". דבריו התקבלו בקריאות בוז מצד רבים בקהל, ואחת המפגינות צעקה "ראש הממשלה היה צריך להיות כאן הבוקר". שרת הקליטה עד לאחרונה, ח"כ סופה לנדבר, הודיעה כי תדרוש דיון דחוף בכנסת במטרה לעצור את גל הפיטורים.
"כל מפעל מפיל איתו מקומות נוספים כמו בדומינו"
עופר דהן, סגן אחראי משמרת במפעלי ים המלח, לא פוטר אבל הגיע לתמוך בחבריו. "אין הצדקה לפיטורים, מפעלי ים המלח מרוויחים הרבה כסף. גם אם רוצים לפטר אדם יש נוהל, יש דרך מוסכמת שכתובה בהסכם ההעסקה שלנו", אמר לחדשות 2 online. "גם אם רוצים להתייעל, יש לעשות את זה בשיתוף פעולה עם העובדים, אתה לא יכול להתקשר לבנאדם שנתן את החיים שלו לעבודה, עובד מצטיין ולהגיד לו מחר אתה הולך הביתה".
חיים אבוטבול מדימונה עובד במפעל "חיפה כימיקלים דרום". המפעל בו הוא מועסק לא בסכנת סגירה, אבל העבודה הצטמצמה בגלל שחומר הגלם הפסיק להגיע בשל הקפאת העבודה בכיל. "כל מפעל שנופל, כל מחלקה שנסגרת מפילה איתה כמו בדומינו מקומות עבודה נוספים", הוא אמר. "זה מותיר את דימונה עם הכי הרבה מובטלים בארץ".
"עבור המפוטרים לא תהיה אלטרנטיבה תעסוקתית"
חברת הכנסת טלי פלוסקוב מכולנו, שהייתה ראש עיריית ערד עד לפני כחודש והובילה את המאבק נגד הפיטורים במפעל מגבות ערד הגיעה להפגנה בדימונה: "תפקידנו הוא לדאוג לכך שהתעסוקה בדרום תפרח ותגדל ולא תצטמצם. כאן זה לא גוש דן. עבור האנשים האלו, שחרב הפיטורים מונפת מעל ראשם, לא תהיה אלטרנטיבה תעסוקתית".
קובי חליבה, ממפוטרי כיל המתגורר בבאר שבע, אמר בשיחה עם חדשות 2 Online כי בימים הקרובים צפוי מאבק העובדים להחריף. "נעלה לירושלים, למשרד האוצר, ונקים שם מאהל. נדרוש מהממשלה להפעיל את 'מניית הזהב' בדחיפות". הוא סיפר כי "רמת התעסוקה פה בנגב היא מהנמוכות, אם לא הנמוכה ביותר שיש. אנחנו, עובדים שפוטרו, חיפשנו עבודה במשך שלושה חודשים. אין פה, לא מצאנו". לדבריו, הוא וחבריו נאלצים לעבוד בעבודות מזדמנות כדי לפרנס את משפחותיהם.
"התייאשנו", הוא הוסיף. "אנחנו הולכים להילחם עד הסוף על הבית שלנו. שלושה חודשים עברו ולא נשברנו ומצידנו שזה יהיה גם שנה. המאבק הזה צודק. אם הוא לא היה כזה לא היינו נאבקים".
לדבריו של חליבה הצטרף אילן כהן-צדק, גם הוא ממפוטרי כיל. "זו מלחמה על החיים שלנו, על המשפחות שלנו, על הפרנסה שלנו". הוא הדגיש כי הוא "לא נלחם נגד המפעל או בעליו. הוא פירנס אותי כל השנים האלה, אבל גם אנחנו פירנסנו אותו לא פחות. עבדנו במשמרות קשות עם חומרים כימיים, נתנו את הנשמה שלנו וזה מה שמחזירים לנו?".
כהן-צדק, שישתתף בהפגנה בדימונה, אמר כי המוחים לא צפויים לנקוט אלימות. "אנחנו לא כאלה. יש כאלה שדורשים מאיתנו לעשות מחאה כמו שעשו בני העדה האתיופית, כי רק כך נצליח. לצערי זה נכון, אבל אנחנו ננשוך שפתיים".
"לא יודעים איך נשרוד"
מפעל "מטאור", שמייצר רשתות לחקלאות, הוא האחרון בשרשרת המפעלים שנקלעו לחובות כבדים - במקרה שלו 30 מיליון שקלים. ביום רביעי האחרון אישר בית המשפט המחוזי בבאר שבע את הבקשה להקפאת הליכים ב"מטאור", ש-70 מעובדיו היו בסכנת פיטורים מיידית. משמעות המהלך: החברה תינצל לשלושת החודשים הקרובים ובזמן הקרוב יופנו המאמצים למציאת משקיע. פיטורי העובדים נדחו והם צפויים לקבל את משכורתם.
הבקשה להקפאת ההליכים הוגשה על ידי אחד מבעלי המניות בחברה, וזאת על מנת לגבש תכנית הבראה, כאשר אחת האפשרויות שעלו היא שעסקיה של החברה יימכרו למשקיע חיצוני. השופט יעקב פרסקי קיבל את הבקשה להקפאה שתימשך 90 יום. במקביל, לחדשות 2 Online נודע כי כבר קיים משקיע פוטנציאלי לחברה, שבודק אפשרות להיכנס כשותף.