מאות בני אדם הפגינו אחר הצהריים (חמישי) סמוך למטה הארצי של המשטרה בירושלים במחאה על אלימות משטרתית נגד בני העדה האתיופית, בעקבות התיעוד שבו נראים שוטרים מכים חייל צה"ל. צעירים בני העדה קראו לישראלים להגיע ולמחות נגד היחס "המשפיל והמעליב" של הרשויות לטענתם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כמה עשרות מפגינים חסמו לסירוגין קטע מכביש מספר 1 בעיר ואת תנועת הרכבת הקלה במקום וכתוצאה מכך שררו באזור עומסי תנועה כבדים. המוחים קראו קריאות בגנות המשטרה ונשאו שלטים שבהם נכתב "דנינו תתפטר", "משטרה גזענית" ו"צבע עור הוא לא תעודת זהות".

תנועת הרכבת הקלה הופסקה
צילום:

"נעצור את המדינה, חיילים לא יילכו לצבא", הכריז אחד המפגינים, תושב ראשון לציון. "אם לא שולחים את השוטר לכלא אז אין פה שום צדק, אין חוק במדינה. זה אך ורק בגלל הצבע, מה אנחנו עדה של גנגסטרים? כל הוועדות שעושים בנושא, חוץ מלאכול רוגלך ולשתות מיץ, לא עושים שם כלום".

דמאס פקדה, החייל שתועד בסרטון שהצית את המחאה, ביקש להשתתף בהפגנה אך מפקדיו סירבו מכיוון שהדבר מנוגד להנחיות הצבא. "הצבא מפגין חוסר רגישות, הוא הסמל של ההפגנה", אמרו המארגנים. "זו פגיעה ברגל גסה בזכויות החייל", אמר עורך דינו של החייל, אלעד אבולעפיה. "לא מדובר בהפגנה פוליטית אלא בהפגנה לשם זכות בסיסית כאזרח במדינת ישראל, לזעוק זעקה נגד האלימות שפעלה דווקא עליו".

מלבד פקדה, כ-30 חיילים נוספים בגדוד 890 של חטיבת הצנחנים ומספר חיילים מגולני ביקשו להשתתף גם הם בהפגנה אך לא הורשו לצאת מאותה סיבה. "כשראיתי את הסרטון הזדעזעתי", סיפר לחדשות 2 Online ג', חייל בגדוד 890. "גם אני באופן אישי עברתי חוויה כזו, וגם חבריי הלוחמים, אנחנו חווים את ההתנכלות של השוטרים. לשוטרים האלה אין כבוד למדים".

בצה"ל הדגישו כי פקודות הצבא אוסרות השתתפות חיילים בהפגנות. בצה"ל התייחסו גם לסרטון שהצית את המחאה ואמרו: "אנו מגנים כל התנהגות אלימה באשר היא ומוקירים את בני העדה האתיופית ואת שירות בניה ובנותיה בצה"ל".

בני העדה האתיופית מוחים, אתיופים, הפגנה
צילום:

"נאבקים באלימות המשטרע"

את המחאה ארגנו צעירי העדה באמצעות הרשתות החברתיות בלבד, תחת הכותרת "נאבקים באלימות המשטרע - היום זה הוא מחר זה אתה". לטענת המארגנים, כ-30 אוטובוסים יצאו לכיוון ירושלים, וצעירים רבים נוספים יגיעו למטה המשטרה בעיר באופן עצמאי.

בני העדה האתיופית מוחים, אתיופים, הפגנה
צילום:

הצעירים טוענים שהסרטון רק חשף חלק מהיחס המשפיל והמבזה של השוטרים כלפי צעירי העדה - יחד אותו הם חווים יום-יום, הרחק מעיני המצלמות. גם ארגונים חברתיים שונים, בהם "האגודה הישראלית למען יוצאי אתיופיה" ו"צדק חברתי - חדר המצב", קראו לציבור להצטרף להפגנה.

היום נפגש מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו עם כמה מנציגי העדה, בנסיון לרכך את הביקורת. במפגש נכחו חברי כנסת, ראשי עמותות ופעילים חברתיים, ובמהלכה הוחלט על הקמת צוות משותף של המשטרה ונציגי הקהילה, במטרה לקדם נושאים הנוגעים ליחסי הקהילה עם המשטרה ולחזק את האמון בה.

בני העדה האתיופית מוחים, אתיופים, הפגנה
צילום:

"הצעירים נושאים מטען של כעס"

במשטרת מחוז ירושלים נערכים להכיל את ההפגנה ומקווים שתעבור בשקט, ולמרות שלא הוגשה בקשה מסודרת לקיים הפגנה, במשטרה נהגו באיפוק ונתנו הסכמה בשתיקה, לפנים משורת הדין.

לעומת זאת, בקרב המנהיגים הרוחניים בקהילה האתיופית יש דאגה וחשש כבד ממה שיקרה היום. "הצעירים נושאים איתם מטען רב של כעס, והסרטון הוא רק הטריגר", אמר אחד מהם. "הם נולדו פה, גדלו פה מגיל אפס ונושאים איתם השפלה, דיכוי וגזענות של 30 שנה. אנחנו מבקשים מהמשטרה לנהוג באיפוק. ניסינו לדבר איתם ולהרגיע ומקווים שיקשיבו, אך אנחנו לא אופטימיים".

נשיא המדינה נפגש היום עם כ-90 סטודנטים להוראה בני העדה האתיופית והתייחס לסרטון שבו נראה חייל ממוצא אתיופי מוכה על ידי שוטר. "הזעזוע שהרגשנו כולנו למראה התמונות האלה עודנו מרגש ונוכח", אמר. "איננו יכולים להסתפק בזעזוע ובהצהרות. מקרים כאלה חייבים לשמש לנו אות אזהרה והזדמנות לבדק בית מעמיק ויסודי".

אין תמונה
כרזת ההזמנה להפגנה

השוטר המכה הודח

אתמול החליט מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו להדיח את שוטר היס"מ שתועד כשהוא מכה את החייל, וכך גם את מתנדב המשטרה שסייע לשוטר. בהודעה שפרסם בעניין, הבהיר דנינו כי אין בארגון מקום לשוטר שפועל בדרך שכזו, ועל כן בכוונתו לפטר את השוטר בכפוף לשימוע שייערך לו בקרוב. מתנדב המשטרה שנצפה גם הוא בתיעוד כשהוא צופה מן הצד במתרחש ואז נחלץ לעזרתו של השוטר לא יוסיף גם הוא לפעול בשירות המשטרה.

"כשראיתי את הסרטון לא האמנתי שאני בישראל", סיפר אחיו של החייל לאחר פרסום התיעוד. "הייתי בטוח שעובדים עלי, שזה סרטון מארה"ב ששוטרים לבנים מכים ללא סיבה נראית לעין אזרחים שחורים. רק לפי מדי צה"ל הבנתי כי מדובר באחי".

בהכנת הידיעה השתתפה שושי חתוקה.