מתגרשים, אבל פחות: בשנת 2014, באופן מפתיע, נרשמה ירידה במספר הזוגות שהתגרשו – כך עולה מנתוני בתי הדין הרבניים שפורסמו היום (שני). בבתי הדין מתגאים בנתונים שמעידים על צמצום הסחבת בבתי המשפט: "חלה ירידה של 40 יום במשך הטיפול בתיקים מרגע פתיחתם". כמו כן, הטיפול בסוגייה הכואבת של הנשים העגונות גם כן השתפר בשנה החולפת, לפי נתוני הדוח.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשנים האחרונות חלה עלייה עקבית במספר הזוגות המתגרשים, אך ב-2014 נרשמה ירידה של 2% לעומת 2013. בשנה החולפת התגרשו 11,023 זוגות – כ-200 זוגות פחות מהשנה הקודמת. גם הנתון הנמוך יחסית מצביע על כך שבכל יום מתגרשים כ-30 זוגות.
שיאנית הגירושים גם השנה היא ירושלים, בה נפרדו 874 זוגות. במקום השני תל אביב עם 779 (עלייה של כ-100 מקרים לעומת שנת 2013) וחיפה במקום השלישי עם 629 תיקי גירושין. ביישוב אזור התגרשו רק 29 זוגות במהלך השנה החולפת – פחות משני זוגות בחודש.
שיפור בטיפול בנשים העגונות
בתי הדין הרבניים עמדו במוקד תשומת הלב הציבורית בשנת 2014 בזכות הסרט עטור הפרסים והשבחים "גט", שתיאר את מאבקה של אישה הרוצה להתגרש מבעלה. הנתונים של השנה החולפת מדגישים כי הביקורת זכתה להתייחסות: בשנה החולפת נסגרו כמעט 97 אלף תיקים, לעומת 89 אלף בשנת 2013. כעת, מדגישים בבתי הדין, הזמן הממוצע לסגירת תיק הוא 56 יום לעומת 96 ב-2013.
בשנה החולפת 184 נשים עגונות, שבעליהן נעלמו בארץ ובחו"ל, השיגו גט בבתי הדין. כמו כן חלה עלייה בסנקציות שהופעלו על סרבני גט: ב-191 מקרים הורו בתי הדין למנוע יציאה מהארץ, למנוע ניהול חשבון בנק או רישיון נהיגה ואף מנעו מינויים למשרה ציבורית. 16 סרבני גט נשלחו למאסר, וארבע חברות חקירה פרטיות השתתפו במאמצים לאיתור הסרבנים.
סמנכ"ל בתי הדין הרבניים, שמואל יוסף, בירך על הנתונים: "מערכת בתי הדין סובלת מזה תקופה ממושכת ממחסור משמעותי של כ-20% בדיינים, זאת עקב תהליכים בירוקרטים בהתכנסותה של הועדה למינוי דיינים. המצב הנתון גורם לעומס רב על הדיינים והמערכת המנהלית שעושים לילות כימים בכדי להקל על מצוקת ציבור המתדיינים. בשנה שחלפה חל שיפור משמעותי בשירות לציבור, הוכנסה מערכת משוכללת לניהול תורים ואף נעשו מעברי בתי דין ירושלים ואשקלון לדיור חדש".
מנכ"לית משרד המשפטים, עו"ד אמי פלמור, קיבלה באופן זמני את האחריות על בתי הדין בשל היעדרו של מנהל קבוע. פלמור אמרה כי הדוח "מבטא מחויבות ממושכת לשקיפות שלטונית. ברצוני לציין את השיפור הניכר בהצלחת בתי הדין הרבניים בנוגע להתרת נשים עגונות שבעליהן נעלמו בארץ ובחו"ל. הצלחה זו הינה תולדה של השקעת משאבים של הנהלת בתי הדין בתחום, פעילותה החשובה של היחידה המיוחדת להתרת עגונות ונכונותם של הדיינים להירתם לטיפול בסוגיה חשובה זו ולהשתמש לצורך זאת בכל האמצעים הנתונים בידיהם".