תפקיד נשיא המדינה, לצד הכבוד וההטבות שמגיעות עמו, כולל גם במה נרחבת לאמירות ומסריים ציבוריים. הנשיא אולי אמור לשמש כגורם מאחד ומחבר בין כל חלקי העם, אך לא כל נשיאינו הצליחו לשמור על צורת התבטאות ממלכתית. מי ברשימה?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הנשיא הראשון חיים ויצמן, שנפגע מהיעדר הסמכויות, איים בהתפטרות חודשיים לאחר הקמת המדינה. "החלטתי לנתק את קשרי עם הכהונה שנכפתה עלי, אינני מוכן לחפות בשמי על כל המתרחש כעת בארץ ישראל ולהשלים עם כל דבר שעושה הממשלה", כתב ויצמן בסוף חודש יולי 1948, אך לבסוף חזר בו מכוונתו להתפטר.
עם זאת, המחלוקת בין ויצמן לבין ראש הממשלה בן-גוריון נמשכה, ובשנת 1951 פרק הנשיא את אשר על לבו בריאיון ל-New York Post: "המקום היחיד שאליו מרשה לי הממשלה לתחוב את חוטמי הוא הממחטה".
הנשיאים שכיהנו אחריו, יצחק בן-צבי וזלמן שז"ר, שמרו לרוב על קו התבטאות מכובד וממלכתי, כלקח מהמחלוקות בין ויצמן לבן-גוריון. יחד עם זאת, בן-צבי כמעט גרם לתקרית דיפלומטית כאשר קרא לנשיא בורונדי האפריקאית "נשיא בורגונדי".
איזה נשיא חשף חלק מסודות הגרעין?
ב-1973 נבחר פרופ' אפרים קציר לנשיא, ובשלהי אותה שנה פרצה מלחמת יום הכיפורים. הנשיא טען בתום הקרבות כי בזמן המלחמה "היו מחדלים צבאיים ומדיניים, מחדלים שכולנו אשמים בהם" - זאת עוד בטרם הוקמה ועדת אגרנט.
לאחר המלחמה סיפק הנשיא קציר התבטאות מעוררת מחלוקת נוספת, כשאמר בריאיון לתקשורת האמריקנית: "תמיד התכוונו לפתח יכולת גרעינית, וכיום יש לנו פוטנציאל שכזה". דבריו של קציר, שהפרו את העמימות הישראלית בנוגע לתכנית הגרעין, עוררו סערה גדולה.
יצחק נבון, אחד הנשיאים הצעירים בתולדות המדינה, הפגין אמנם בקיאות רבה בתנ"ך ובספרות, אך הידע שלו בכדורגל, או בגיאוגרפיה, הוטל בספק לאחר שהעריך בריאיון כי ארגנטינה תזכה באליפות אירופה בכדורגל.
מחליפו חיים הרצוג טען כי התקשורת היא "עוינת" , ומתח ביקורת על החלטת לבג"ץ לאשר את התמודדות מפלגתו של כהנא לכנסת.
"מעולם לא חשבתי לתת לראומה פליק"
הנשיא שסיפק הכי הרבה כותרות ושערוריות היה הנשיא השביעי עזר ויצמן, שבחר במילים בוטות כנגד מגזרים וקבוצות שונות בחברה. לאחר שאליס מילר עתרה על מנת לשרת בקורס טיס, אמר לה ויצמן: "מיידלע, ראית פעם גבר סורג גרביים? ראית פעם אישה כירורגית או מנצחת על תזמורת? נשים לא מסוגלות לעמוד בלחצים הדרושים מטייסי קרב". גם בביקור במעון לנשים מוכות, הוסיף ויצמן אמירה שנויה במחלוקת, כשאמר: "גם לי היו ויכוחים עם ראומה אשתי, אבל מעולם לא עלה בדעתי לתת לה פליק או משהו".
גם על הקהילה הגאה לא פסח ויצמן. "באופן אישי אני רואה בהומוסקסואליות תופעה שלילית. אני אוהב גבר שרוצה להיות גבר - ואישה שרוצה להיות אישה" אמר הנשיא, שאף כינה את דוד המלך "פייגלע לא קטן".
בהלווייתו של יצחק רבין ספד לו הנשיא ויצמן, ובחר במילים לא צפויות: "יחסרו לי אותן השעות שישבנו לבד, אכלנו כמה דברים טובים, שתינו כמה דברים טובים. דרכתי לו על לא מעט יבלות". ההספד המפתיע זכה לביקורת רבה בשל חוסר הממלכתיות שבו.
גם ביקורי התנחומים של ויצמן אצל משפחות שכולות חרגו מהממלכתיות המקובלת. לחייל שאיבד את עינו אמר הנשיא ויצמן "עכשיו תוכל לכוון יותר טוב", ובעת ביקור אצל משפחה שכולה התווכח עם אח שכול שגר בחוץ לארץ ונזף בו: "אל תתן לי הרצאות על המדינה. תחזור לאמריקה ותמכור שם דגים".
"דיברת מספיק, הערב אני מדבר!"
הנשיא השמיני משה קצב זכור, בין היתר, בשל ההתפרצות לעבר כתב חדשות 2 גדי סוקניק במהלך נאומו, לאחר שנחשד בעבירות מין, חשדות שהסתיימו בהרשעה. "תואיל אתה להמתין, דיברת מספיק - הערב אני מדבר! אתה דיברת שישה חודשים מספיק, עכשיו אני מדבר! עכשיו זה זכותי לדבר! לא מוצא חן בעיניך, אתה יכול להסתלק מפה!", צעק קצב לעבר סוקניק, בשעה שהמאבטחים עמדו לפנותו. "אתה אמרת די שישה חודשים, אני לא דיברתי כלום! לא נעים לך לשמוע את האמת! ערוץ 2, כן, ערוץ 2, זה אותו ערוץ 2 שבמשך שישה חודשים שופך את דמי!".
גם הנשיא שהיום עוזב את המשכן שמעון פרס סיפק שורה של אמירות משלו. כשנבחר לבסוף לנשיאות בשנת 2007, בירך את אשתו סוניה ואמר לה: "התחתנת עם רפתן, קיבלת נשיא", אך קיבל את התשובה: "אני מעדיפה רפתן". עם השבעתו הודה פרס: "חלומי לא היה להיות נשיא, אלא להיות רועה צאן או משורר של כוכבים".
פרס, שניסה לחבר במהלך כהונתו בין בית הנשיא לבין הציבור באמצעות האינטרנט, מעד בלשונו וקרא לרשת החברתית הפופולרית "בוקפייס". לאחר שלוש שנים בוועידת הנשיא אף התבלבל בשמה של האורחת המיוחדת שלו, הזמרת "שאריקה".