עשרות אנשים הצטרפו לקבוצת רכישה, אבל אחרי שלוש שנים וחצי לא עלה ולו דחפור אחד על הקרקע. זוג היזמים זכו לכאורה במכרז שלא ביושר, מה שהשאיר את חברי הקבוצה עם חור בכיס ובלי הדירה שעליה חלמו.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
עורך הדין טל אטיאס והמתווך אסף סוחריאנו פועלים בתחום הנדל"ן זה כמה שנים. הם הבטיחו לעשרות אנשים שיגשימו את חלומם לקנות בית, אבל אחרי שנטלו מיליונים התברר שעבדו עליהם והפרויקט עדיין לא עלה על הקרקע.
הקורבנות הגישו תלונות במשטרה, אך שם אמרו להם - אנחנו לא הכתובת, אתם מוזמנים להגיש תביעה בבית משפט אזרחי. אבל התהליך הזה כידוע אורך שנים ולא ימנע מהשניים להמשיך בשלהם.
מי בינתיים יגן על אנשים נוספים מליפול במלכודת הנדל"ן? תחקירני החדשות פצחו שלב אחרי שלב את השיטה המצביעה לכאורה על מצג שווא, זיוף ומרמה - כך שבמקרה הזה חוקרי המשטרה כבר לא יכלו להישאר אדישים.
באמצעות עמותת בניה שהקימה חברת גליל מגורים של טל אטיאס ואסף סוחריאנו היו אמורות להיבנות ל-60 משפחות דירות חלומותיהם. "ראינו מחיר יחסית אטרקטיבי 700 אלף שקלים לדירת 4 חדרים", סיפר אחד הרוכשים", פשוט הבטיחו לנו חלום".
בדומה לקבוצת רכישה, עמותת בניה היא דרך זולה יותר לבניית דירה. היתרון שבעמותה הוא שברגע שניגשים למכרז של המדינה, כפופים לתקנון של משרד הבינוי והשיכון. דבר שאמור להגביר את הביטחון ולמנוע כניסה של גורמים שמצטרפים רק כדי לעשות כסף.
"הסבירו שזה בפיקוח של משרד השיכון, של רשם העמותות והכספים בנאמנות. ברגע שיש איזו שהיא חותמת של משרד השיכון הציפייה שלי היא זה שזה יעבוד אחרת", סיפרו הקורבנות. "ציפיתי שאני יכול לסמוך עליהם, הבטיחו שנתיים וחצי מקסימום שלוש שנים לקבלת מפתח".
הבעיה חלה לצוץ כשהיתרי הבניה נדחו כל הזמן ב"כמה חודשים". "בשלהי 2017 התחלתי להבין מה נעשה ופשוט נדהמתי", הסביר מיכאל שנעקץ בידי השניים. " הבנתי שהכל תרמית אחת גדולה".
השיטה: רשימת רוכשים בדויה והעמותה הפיקטיבית
כך עבדה התרמית: כדי לשווק את הדירות הללו, אטיאס וסוחריאנו היו צריכים לזכות במכרז של משרד הבינוי ושיכון ורשות מקרקעי ישראל. התנאים קובעים כי בעמותה חייב להיות מספר רוכשים כמספר הדירות כדי שחברי העמותה יוכלו לבנות את הפרויקט ולעמוד בהתחייבויות שלהם. אז מה הם עשו? יצרו רשימה בדויה של אנשים שמעולם לא ביקשו לרכוש דרכם דירה.
הגישו למשרד השיכון רשימות פיקטיביות של אנשים שלא באמת רצו לקנות בית, לא שילמו כסף, רשימות פיקטיביות של 58 איש מתוך 60. שניים מתוך ה-60 הם אנשים אמיתיים שכן שילמו כסף. חלקם כלל לא ידעו שנעשה שימוש בשמם עד שפנינו אליהם.
"לפני שנה קיבלתי מכתב מהמדינה שאני רכשתי שטח ואני חייב מס למדינה על 70 אלף שקל", סיפר בהקלטה אחד מעשרות האנשים ששמם הוכנס לרשימה הפיקטיבית. "נבהלתי כי אני אף פעם לא עשיתי את הצעד הזה. הגשתי תלונה במשטרה ולא חקרו את זה".
כדי להקים את העמותה, היו צריכים השניים מישהו שיעמוד בראשה. אז הם שמו כמייסדות פיקטיביות שתי מקורבות שלהם - רינת אפריאט וחגית דדון. העניינים התחילו להסתבך כשהשניים לא הצליחו למכור דירות רבות.
כך נותרו מי שכן רכשו את הדירות דרכם בלי יכולת לממן את הפרויקט כולו, עם חור בכיס של מאות אלפי שלקים ובלי הדירה שעליה חלמו. הרוכשים הבינו שהסתבכו וניסו להציל את כספם. הם הגישו תלונה במשטרה, אך שם כבר יותר משנה לא התקדם דבר.
גם תביעה לבית המשט הם הגישו, אך עד שתתברר - הם לא מקבלים את כספם חזרה ובינתיים גם איבדו זכאות לתכניות כמו מחיר למשתכן ואין אף אחד שיעזור. "אני בעצם בן ערובה", אמר מיכאל שנעקץ, "רציתי לקנות בית אחר ואמרו לי שאני לא זכאי כי יש לי קרקע".
בינתיים אטיאס וסוחריאנו לקחו לחשבונם הפרטי סכומי כסף גדולים במקום להעבירם לחשבון הנאמנות ושלשלו קופון שמן לכיסיהם. וזו לא הפעם הראשונה שפרויקט של השניים מסתבך.
ניסינו ליצור קשר עם אטיאס וסוחריאנו אבל הם ירדו למחתרת. לא נמצאים במשרדי החברה והחליפו מספרי טלפון. מבדיקה מהירה ברשתות החברתיות גילינו, שסוחריאנו עובד היום כמתווך נדל"ן.
קבענו איתו פגישה כמתעניינים באחת הדירות שמוצעת למכירה וכדי להתעמת איתו על החשדות, מה שחוקרי המשטרה לא עשו כמעט שנה. אם היו עושים זאת היו שומעים את כמות הסתירות בגרסתו.
פנינו למשטרה עם תוצאות התחקיר, בעקבות כך החוקרים השתכנעו לבחון את הממצאים והתיק נגד טל אטיאס ואסף סוחריאנו נפתח מחדש. לתחקירנים לקח פחות מחודש לפצח את התרמית. כל החומרים והעדויות הוגשו ובימים אלה, נגבות עדויות מהמעורבים בפרשה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
רינת אפריאט וחגית דדון בחרו שלא להגיב. מטעם טל אטיאס ואסף סוחריאנו נמסר: "לצערנו בחרתם להתעלם מהרוב המוחלט של דיירי העמותה אשר אישרו את הסכם הפשרה מולנו, מלפני שנתיים, ולפיו כל הכספים שקיבלנו התקבלו כדין. בחרתם להיצמד לבחור אחד, נקמן ותימהוני, אשר העמותה תבעה אותו על הפרת הסכם".
"העמותה לוותה מיום הקמתה על ידי משרד עו"ד דוד זעירא, מומחה לעמותות בניה. כל צעד ושעל נעשה בליוויו המשפטי המלא. התקשורת בוחרת להתעסק עם אנשי העסקים הקטנים, שבאו לעשות ציונות וליישב את הגליל. ל"גליל מגורים" נגרמו רק הפסדים מפרויקטים אלה. כדאי להסתכל על חצי הכוס המלאה - כמו קבוצות רכישה בכפר ורדים שהצליחו לעילא ולעילא", נמסר.
עו"ד דוד זעירא, שייצג בעבר את העמותה הגיב: "רישום חברי עמותת 'ירוק בגבעה' נעשה ע"י עו"ד טל אטיאס, והוא שהגיש בפועל את הדיווחים. ככל שנרשמו פרטים לא נכונים, הרי שהם נעשו על ידו".
במשטרה נמסר בתגובה: "עם קבלת התלונות נפתחה חקירה, שאמנם נסגרה בתום לב אך נפתחה מחדש מידית תוך הפקת לקחים, והיא עדיין מתנהלת. מתבצעות פעולות חקירה רבות, ובהתאם להן יזומנו חשודים ויעודכנו המתלוננים. משטרת ישראל תמשיך לחקור כל חשד להונאה ביסודיות".