אלפים מבני העדה האתיופית הפגינו אתמול (רביעי) במספר מוקדים בתל אביב במחאה על היחס שמקבלת הקהילה מהמשטרה. המחאה החלה בחסימת מספר צירים מרכזיים, ביניהם צומת עזריאלי ונתיבי איילון. לאחר מכן, נעו המפגינים לכיכר רבין שם קיימו את העצרת המרכזית. בסיומה, התפתחו מספר עימותים אלימים לאחר שעשרות מפגינים רעולי פנים החלו לזרוק אבנים, להבעיר פחים ולתקוף שוטרים באלימות. 6 שוטרים נפצעו ו-11 מפגינים נעצרו: "לא נשלים עם פגיעה בלובשי המדים וברכוש".
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
עם סיום העצרת בכיכר רבין, מהמשטרה נמסר כי עשרות צעירים, חלקם רעולי פנים, החלו ליידות אבנים ולגרום נזק לרכוש. בנוסף, המפגינים ניסו לחסום מספר צירים מרכזיים הסמוכים לכיכר רבין. "המתפרעים החלו בזריקות אבנים, בקבוקים וחפצים ושריפת פחים", נמסר. "נוכח התפרעות אלימה זו , משטרת ישראל החלה לפעול להפסקת ההתפרעות והוונדליזם ולפיזור המתפרעים". לאחר זמן קצר הודיעו במשטרה על המעצרים ועל כך שמספר שוטרים נפצעו.
מהמשטרה נמסר בנוסף: "אנו ננקוט באפס סובלנות כלפי אלו שיבקשו להפר את הסדר הציבורי ועלולים להוות סכנה לשלומו של הציבור הרחב. אנו קוראים לכלל ראשי המחאה ולמשתתפים לגלות אחריות, ריסון ואיפוק על מנת להבטיח שכלל ביטויי המחאה ייעשו במסגרת החוק". ממלא מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, אמר סיום ההפגנה כי "אלפים מבני קהילת יוצאי אתיופיה הביעו היום את מחאתם באופן ממלכתי, מכובד ולגיטימי. הדיאלוג הרצוף של פיקוד מחוז תל אביב עם מנהיגות הקהילה הטביע את חותמו בניהול מחאה מסודרת ומכובדת. דרך האלימות והוונדליזם בה בחר קומץ של צעירים בתום ההפגנה לא הצליחה להאפיל על הישגיה המרשימים של מחאה מכובדת ועוצמתית של קהילה שלמה".
מובילי המחאה הודיעו כי הם דורשים מהממשלה ומראש הממשלה נתניהו לקיים כינוס חירום. הם מצפים שימונה שופט חוקר שיפתח את כל התיקים שנפתחו בעבר נגד בני העדה האתיופית בגין תקיפת שוטרים. המפגינים והמשטרה פועלים בתיאום ומנסים לרסן פעילים קיצוניים שסוטים מהוראות ההפגנה שנקבעו.
"את ממשלת ישראל לא מפחידה אירן, או חמאס בצפון - מפחיד אותם הקיום של בני העדה האתיופית בישראל", אמר אחד הדוברים על הבמה בכיכר רבין. "מפחיד אותם שאנחנו יהודים, אנחנו תקועים להם כמו עצם בגרון".
פסיל לגסה, מנהל ערוץ הטלוויזיה הישראלי-אתיופי וממנהיגי עדת יוצאי אתיופיה התייחס למחאה היום והסביר: "המחאה היום היא ביטוי לתחושת המיאוס מהמילים וההתנצלויות, מיאוס מוועדות. אנחנו כבר שבעים מהבטחות, נדמה שכל המאמצים שעשו נשברו בבת אחת. אנחנו בני העדה שבורים, אבל לא נוריד את הראש אלא נדרוש חישוב מסלול מחדש. לא וועדות מעשים".
תחילת ההפגנה תואמה לשעה 15:00, אך עוד קודם לכן פרצו מפגינים לכביש בצומת עזריאלי והחלו לשבש את התנועה. המפגינים נושאים שלטים שעליהם נכתב "שוטרים רוצחים את ביתא ישראל", "שחור זה לא רק צבע" ו"ארדן רוצח בדם קר". חלק מהמפגינים אף הקיפו ניידת משטרה ומנעו את נסיעתה.
ההפגנה מגיעה בתגובה להרג הצעיר יהודה ביאדגה בן ה-24 לפני כשבוע וחצי על-ידי שוטר, מחוץ לביתו בבת-ים. משפחתו של שחר ממן, שנורה למוות על-ידי שוטר לפני שלוש שנים גם כן בבת-ים, אישרה את הגעתה ואף תנאם במהלך ההפגנה. מובילי המחאה הבהירו כי הם אינם סומכים על חקירת מח"ש שכבר נפתחה בעקבות האירוע.
לקראת המחאה הוציאו בקהילה הגאה הודעה להצטרף ולבוא להפגנה. "הקהילה מצטרפת למאבק נגד אלימות שוטרים", אמרה חן אריאלי, יו"ר האגודה למען הלהט"ב. באגודה פנו למנהיגי המחאה בבקשה להצטרף, והם השיבו "באהבה ובשמחה".
"אל תנסו לחנך ואל תיגררו לפרובוקציות"
במטה הארצי הנחו את מאות השוטרים שייפרסו בהפגנה לנהוג בסבלנות וסובלנות. אף שוטר בשטח לא יקבל החלטה לבדו על מעצר: קצינים בשטח בדרגות סגן-ניצב וניצב-משנה ייפרסו בשטח והם אלו שיקבל ואת ההחלטות, בניגוד להפגנה הגדולה ב-2015 שבה בוצעו מעצרים המוניים.
כחלק מהפקת הלקחים, קצינים בכירים עם ניסיון רב יהיו בשטח על מנת לקבל החלטות בנושא. בניסיון להקטין חיכוכים בין המפגינים לשוטרים לא ייראו בשטח אנשי יס"מ, יחידת הפרשים ויחידות מיוחדות, כך גם מכוניות ההתזה המשטרתיות (מכת"ז). במשטרה מבהירים שאין בכוונתם לשדר הרתעה למפגינים וכי הקו הראשון שישמור על ההפגנה יהיה מורכב משוטרי תנועה שיוצבו בעיקר על מנת להכווין את התנועה.
בהודעה שהופצה לשוטרים, מפקד מחוז תל אביב ניצב דוד ביתן הנחה אותם לנהוג באיפוק. "עלולות להישמע התבטאויות נגדכם כשוטרים: זיכרו - שום דבר אינו אישי ולכן אל תתווכחו, אל תנסו לחנך ואל תיגררו לפרובוקציות", כתב ניצב ביתן. "האיפוק הינו כלי העבודה המשמעותי ביותר שלנו".
עוד כתב ביתן כי "את הארוע ילוו ויתעדו כלל ערוצי התקשורת וכן צלמים מטעם המארגנים באישור. לכן, יש לזכור כי זירת הפעילות מצולמת, מתועדת ורוויית תקשורת ובכלל זה לראשונה שוטרים המצוידים במצלמות גוף, יש להקפיד הקפדה יתירה על מילוי ההנחיות בנושא כלשונן".
בתום הערכת מצב, ממלא-מקום המפכ"ל ניצב מוטי כהן, הנחה את המפקדים לנהוג באיפוק ובסובלנות במהלך המחאה וקרא למוחים להמשיך ולשמור על החוק והסדר. "חלה על כולנו החובה להפיק לקחים מאירועי העבר", אמר ניצב כהן. "עלינו לאפשר מחאה לגיטימית כפי שראוי במדינה דמוקרטית".
במסגרת המחאה התגייסו ידוענים לקמפיין שקורא לכלל הציבור להצטרף אליהם במחאה נגד יחס המשטרה כלפי בני הקהילה. מפורסמים רבים צילמו את עצמם אומרים "היית יורה בי?". הסרטון שהפיצו מארגני המחאה מסתיים עם הכיתוב "נולדתי בצבע הנכון" ומתחתיו פרטי ההפגנה.